×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
En skiva nöt- och frö-bröd

Vill man ha en skiva av ett kraftigt fullkornsbröd men det ska vara glutenfritt och/eller LCHF så är detta bröd ett mycket bra alternativ.

Förlagan till detta recept hittade vi på sajten "cecillafolkesson.se". Där finns mer matnyttigt att läsa om på den sajten så ta gärna en titt där! Därefter har vi ändrad i receptet lite här och lite där i vanlig ordning. Och det kommer förmodligen att fortsättas att ändras, justeras och förbättras.

Vi använder gärna detta bröd när vi gör den typ danska smörrebröd som ska byggas på en skiva fullkorns rågbröd. Därför är det någon eller några brödskivor vi använder åt gången. Så vi skivar upp hela brödet och styckfryser brödskivorna.

Recept

  • 6 dl glutenfritt havregryn
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl linfrön
  • 2 dl pistagenötter
  • 2 dl valnötter
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 dl fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • 1 dl kokosolja
  • 7 dl kokhett vatten
  • 1 msk honung

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att sätta på ugnen. 150 grader och varmluftsläge blir bra.

Skala pistagenötterna. Det är lite pilligt att göra, men det brukar ändå gå hyfsat fort. Även om pistagenötterna har legat framme ett tag och blivit lite lätt mjuka fungerar de fint här. Fortsättt med att grovhacka nötterna. Det gäller både valnöt och pistage.

Därefter blandas alla torra ingredienser ihop i en bunke. Blanda nu väl så det inte blir några geléklumpar av fiberhusk.Häll vattnet i en kastrull. Lägg i kokosolja och honung i vattnet. Koka upp och låt sjuda tills kokosoljan har smält och lösts upp i vattnet precis som honungen. Häll därefter vätskan över de torra ingredienserna i bunken. Blanda åter väl. Lät stå i drygt 20 minuter.

Tag fram en brödform. Kläd denna med bakplåtspapper. Tryck ut nöt- och frö-massan i formen. Vik över bakplåtspappert och sätt in formen i ugnen.

Brödet ska nu gräddas i 45 minuter. Därefter tar vi ut formen från ugnen. Lyfter ur brödet med bakplåtspappert på. Gör detta varsamt! Vänd brödet, lägg tillbaks i formen och grädda vidare i kanske 30 - 40 minuter.

Låt sedan brödet svalna, gärna över natten, innan man skär upp det. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Go to top