En skiva nöt- och frö-bröd

Vill man ha en skiva av ett kraftigt fullkornsbröd men det ska vara glutenfritt och/eller LCHF så är detta bröd ett mycket bra alternativ.

Förlagan till detta recept hittade vi på sajten "cecillafolkesson.se". Där finns mer matnyttigt att läsa om på den sajten så ta gärna en titt där! Därefter har vi ändrad i receptet lite här och lite där i vanlig ordning. Och det kommer förmodligen att fortsättas att ändras, justeras och förbättras.

Vi använder gärna detta bröd när vi gör den typ danska smörrebröd som ska byggas på en skiva fullkorns rågbröd. Därför är det någon eller några brödskivor vi använder åt gången. Så vi skivar upp hela brödet och styckfryser brödskivorna.

Recept

  • 6 dl glutenfritt havregryn
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl linfrön
  • 2 dl pistagenötter
  • 2 dl valnötter
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 dl fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • 1 dl kokosolja
  • 7 dl kokhett vatten
  • 1 msk honung

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att sätta på ugnen. 150 grader och varmluftsläge blir bra.

Skala pistagenötterna. Det är lite pilligt att göra, men det brukar ändå gå hyfsat fort. Även om pistagenötterna har legat framme ett tag och blivit lite lätt mjuka fungerar de fint här. Fortsättt med att grovhacka nötterna. Det gäller både valnöt och pistage.

Därefter blandas alla torra ingredienser ihop i en bunke. Blanda nu väl så det inte blir några geléklumpar av fiberhusk.Häll vattnet i en kastrull. Lägg i kokosolja och honung i vattnet. Koka upp och låt sjuda tills kokosoljan har smält och lösts upp i vattnet precis som honungen. Häll därefter vätskan över de torra ingredienserna i bunken. Blanda åter väl. Lät stå i drygt 20 minuter.

Tag fram en brödform. Kläd denna med bakplåtspapper. Tryck ut nöt- och frö-massan i formen. Vik över bakplåtspappert och sätt in formen i ugnen.

Brödet ska nu gräddas i 45 minuter. Därefter tar vi ut formen från ugnen. Lyfter ur brödet med bakplåtspappert på. Gör detta varsamt! Vänd brödet, lägg tillbaks i formen och grädda vidare i kanske 30 - 40 minuter.

Låt sedan brödet svalna, gärna över natten, innan man skär upp det. 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara