×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
En skiva nöt- och frö-bröd

Vill man ha en skiva av ett kraftigt fullkornsbröd men det ska vara glutenfritt och/eller LCHF så är detta bröd ett mycket bra alternativ.

Förlagan till detta recept hittade vi på sajten "cecillafolkesson.se". Där finns mer matnyttigt att läsa om på den sajten så ta gärna en titt där! Därefter har vi ändrad i receptet lite här och lite där i vanlig ordning. Och det kommer förmodligen att fortsättas att ändras, justeras och förbättras.

Vi använder gärna detta bröd när vi gör den typ danska smörrebröd som ska byggas på en skiva fullkorns rågbröd. Därför är det någon eller några brödskivor vi använder åt gången. Så vi skivar upp hela brödet och styckfryser brödskivorna.

Recept

  • 6 dl glutenfritt havregryn
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl linfrön
  • 2 dl pistagenötter
  • 2 dl valnötter
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 dl fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • 1 dl kokosolja
  • 7 dl kokhett vatten
  • 1 msk honung

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att sätta på ugnen. 150 grader och varmluftsläge blir bra.

Skala pistagenötterna. Det är lite pilligt att göra, men det brukar ändå gå hyfsat fort. Även om pistagenötterna har legat framme ett tag och blivit lite lätt mjuka fungerar de fint här. Fortsättt med att grovhacka nötterna. Det gäller både valnöt och pistage.

Därefter blandas alla torra ingredienser ihop i en bunke. Blanda nu väl så det inte blir några geléklumpar av fiberhusk.Häll vattnet i en kastrull. Lägg i kokosolja och honung i vattnet. Koka upp och låt sjuda tills kokosoljan har smält och lösts upp i vattnet precis som honungen. Häll därefter vätskan över de torra ingredienserna i bunken. Blanda åter väl. Lät stå i drygt 20 minuter.

Tag fram en brödform. Kläd denna med bakplåtspapper. Tryck ut nöt- och frö-massan i formen. Vik över bakplåtspappert och sätt in formen i ugnen.

Brödet ska nu gräddas i 45 minuter. Därefter tar vi ut formen från ugnen. Lyfter ur brödet med bakplåtspappert på. Gör detta varsamt! Vänd brödet, lägg tillbaks i formen och grädda vidare i kanske 30 - 40 minuter.

Låt sedan brödet svalna, gärna över natten, innan man skär upp det. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Gluhwein på vårt sätt
Istället för glögg - gluhwein

När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Go to top