×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

 

Recept

Receptet blir lagom för 6 personer

1 st ägg

1,25 dl socker

90 gr mörkt choklad av god kvalite (Bull använde Lindt A cuisiner 70%)

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl mjölk

4 gelatinblad

 

Beskrivning

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda ihop socker, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa ner ägget och bryt ned chokladet i småbitar i kastrullen. Koka upp under omröring så att chokladet smälter och det blir en slät och jämn chokladsmet. Låt sjuda några minuter. Tag sedan  bort kastrullen från spisen. Krama vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ned gelatinen i chokladsmeten, se till att gelatinen verkligen har smält och blandats ut i smeten.

Häll blandingen i en vattensköjld form. Sätt formen på svalning i kylskåpen i minst 3 timmar. Innan servering doppa formen hastigt i hett vatten, och stjälp upp puddingen på ett fat. Garnera med maränger. Servera vispad grädde till.

Kommentarer   

# Sv: Klassisk chokladpuddinghelene 2019-12-31 13:28
Alldelels för mycket gelatin till så liten mängd vätska.....puddingen blev väldigt hård
Svara
# Sv: Klassisk chokladpuddingOlle 2020-01-01 09:17
Tråkigt att det blev så. Det kan bero på att olika fabrikat av gelatinblad innehåller olika mycket gelatin. Vi ska ha tydligare måttangivelser framöver.
Svara

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Go to top