Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

 

Recept

Receptet blir lagom för 6 personer

1 st ägg

1,25 dl socker

90 gr mörkt choklad av god kvalite (Bull använde Lindt A cuisiner 70%)

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl mjölk

4 gelatinblad

 

Beskrivning

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda ihop socker, mjölk och grädde i en kastrull. Vispa ner ägget och bryt ned chokladet i småbitar i kastrullen. Koka upp under omröring så att chokladet smälter och det blir en slät och jämn chokladsmet. Låt sjuda några minuter. Tag sedan  bort kastrullen från spisen. Krama vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ned gelatinen i chokladsmeten, se till att gelatinen verkligen har smält och blandats ut i smeten.

Häll blandingen i en vattensköjld form. Sätt formen på svalning i kylskåpen i minst 3 timmar. Innan servering doppa formen hastigt i hett vatten, och stjälp upp puddingen på ett fat. Garnera med maränger. Servera vispad grädde till.

Kommentarer   

# Sv: Klassisk chokladpuddinghelene 2019-12-31 13:28
Alldelels för mycket gelatin till så liten mängd vätska.....puddingen blev väldigt hård
Svara
# Sv: Klassisk chokladpuddingOlle 2020-01-01 09:17
Tråkigt att det blev så. Det kan bero på att olika fabrikat av gelatinblad innehåller olika mycket gelatin. Vi ska ha tydligare måttangivelser framöver.
Svara

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Visst är det gott i början av sommaren med kokt nypotatis, men man behöver lite variation. Här kommer en variant som passar bra för grillkvällarna. Receptet är inspirerat av det kanariska köket. På de öarna har man ju nypotatis året om.

En av de  första gångerna Bull skulle bjuda Bratt på middag sa han lite skämtsamt att det blir fläsk med löksås. Då Bratt ännu inte hade kläm på Bulls humor, undrade hon stilla vad Bull var för någon konstig prick som serverar fläsk med löksås på en av de första dejterna. 

Nu är fläsket i denna rätt fläskfilé och såsen består av gräddfil, rödlök, rom och persilja. Och Bratt uppskattade maträtten och sedan levde Bull och Bratt lyckliga tillsammans.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

En matig och frisk sallad, som med fördel, kan ersätta potatissalladen till det grillade köttet. Perfekt för den som vill hålla igen på kolhydraterna. Denna rätt fann vi på Hotel Ebsens i Maribo, Danmark.

En enkel sås som passar fint till grillat kött eller ett grillspett. Även lämplig på en buffé.

 

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

Go to top