Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

När man behöver hålla en glutenfri diet, och dessutom försöka hålla nere kolhydratintaget så väljer man för det mesta bort brödet, och för det mesta utan större saknad. Men en härlig baguette till ostbrickan, ett naan till indisk mat, eller som nu gyros i ett pitabröd det saknar man ibland. Ska man nu få till glutenfria alternativ till dessa får man vanligtvis baka själv. 

När man väl börjar baka glutenfritt så börjar man ofta med färdiga glutenfria mjölmixer.  Följer man instruktionerna på paketet, så får man en klistrig, kladdig deg som inte går att knåda eller kavla. Slutresultat blir oftast ett torrt och smuligt formbröd.

Så kan man inte göra pitabröd. Vi behöver en deg som går att kavla. Degen ska resultera ett saftigt, mjukt och aningen segt bröd. Det ska ju inte gå i sönder när man fyller det med alla godsaker.

Vi använder oss av xantangummi och fiberhusk för att få den elasticitet och smidighet i degen som gluten ger en vetedeg. Man kan bearbeta degen, både knåda och kavla. Pofiber tillsätts för att få till den där lilla segheten i brödet. Alla dessa tre ingredienser binder upp vätska, vilket ger ett saftigt bröd.

Precis som vid traditionell bakning blir resultatet bäst om degen får jäsa länge och långsamt. Så använd därför alltid kall degvätska. Om tiden medger, jäs gärna svalt. Men nu till receptet.

Glutenfria pitabröd i korg

Recept

Mängd för 8 stycken pitabröd

4 dl kallt vatten
15 gr jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 msk olja
150 gram rismjöl
50 gr bovetemjöl
75 gr majsmjöl
75 gr potatismjöl
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk xantangummi

Gör så här, på ett ungefär

Lös upp jästen i det kalla vattnet. Rör därefter ned alla ingredienser förutom fiberhusk och xantangummi. Rör om ordentligt så det blir en homogen smet. Vi låter vår matberedare röra om smeten i fem minuter. Tillsätt därefter xantangummi och fiberhusk. Låt matberedaren röra vidare i smeten någon minut till. Snart kommer smeten att bli en deg.

Nu ska degen jäsa. 3 timmar i rumstemperatur, eller ännu bättre i kylskåp över natten. Därefter ska degen bakas ut. Använd rismjöl vid utbaket. Forma 8 stycken bullar, kavla ut dessa till runda, fyra millimeter tjocka bröd.

Nu ska dessa jäsa under bakduk i 45 minuter. Under tiden sätt på ugnen, 250 grader varmluft och ovanvärme. Sätt in den tomma bakplåten i ugnen, det blir bäst att grädda på en upphettad plåt.

När bröden har jäst färdigt, lyft försiktigt över dem på den heta plåten. Men lägg först på ett bakplåtspapper. Nu ska bröden gräddas i 8 – 10 minuter. Klart!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Go to top