Frysta kycklingbröstfileer är visserligen enkla att tillaga, men vill man ha en verkligt läcker kyckling börjar man med en hel färsk kyckling. I detta recept fyller vi kycklingen med bl.a. rökt fläsk och lök. Sedan tillagas den i lergryta. Det krävs lite arbete och gott om tid, men resultatet är svårslaget.

Recept

1 hel färsk kyckling
1,5 dl vitt vin
3 dl kycklingfond (helst riktig hemgjord, annars vatten och ett par matskedar av Bongs kycklingfond)
1/2 citron
Paprikapulver
Färsk repad timjan
Salt och peppar

Färsk timjan blir godast.

Till fyllning:

150 gram rökt sidfläsk
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kvist färsk timjan <br">nymalen svartpeppar
smör för stekning

Till såsen (grunden är vätskan i lergrytan)

1 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soya
Maizena redning

Beskrivning

Vi börjar med fyllningen, som är aningen engelsk inspirerad. Till denna har vi rökt fläsk, lök, vitlök, chilli, och lite färsk timjan.

Fyllningen tärnars och hackas och fräses därefter med smör i en stekpanna. Men innan dess, glöm inte att lägga lergrytan i blöt.

Fyllingen fräses.

Därefter är det dax att stoppa in fyllningen i kycklingen. Försegla hålet med en halv citron. Lägg fågeln i lergrytan. Häll på 2 dl kycklingfond (bäst med hemgjord men har man ingen går det med vatten och buljongtärning/Bongs fond) och en 1 dl vitt vin. Pudra över paprikapulver och lite, helst färsk, timjan.

Kycklingen klar för ugnen

Lägg på locket på grytan. Sätt in i ugn, 200 grader, i 1,5 timmar. Nu sköter det sig själv, tid att städa upp i köket och sedan kanske ta en liten fördrink.

Skyn är utmärkt grund för såsen. Håll över skyn i en såskastrull. tillsätt 1 msk soja och en dl grädde. Låt koka upp, red av med Maizena. Som variantion på potatisen valde vi denna gång kokt, smörslungad brysselkål. Även fyllningen serveras som tillbehör.

Sedan återstår att skära upp fågeln, servera, och sätta sig till bords.

Kyckling serverad

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara