Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, ska den serveras med svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök. Och ett bröd, gärna vår glutenfria baguette, att suga upp den goda såsen med.

Recept

Receptet räcker till 6 personer. Går utmärkt att frysa om man är färre.

Chili con carne

  • 1,5 kg högrev
  • 250 gr rökt sidfläsk
  • 2,5 dl torkade kidneybönor
  • 2 gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 röda chili
  • 3 röda piri-piri
  • 1 msk fermenterad chilisås, gärna på röd habanero
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 morötter, som slantas.
  • 2 dl vatten
  • 2 oxbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • svartpeppar
  • salt
  • smör och/eller olja till stekning.
  • Maizena

Tillbehör

  • 1 finhackad rödlök
  • 2 dl gurka skivade i stavar
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 skivad banan (om Bratt får bestämma)

Grytkött av högrev putsat och tärnat

Högreven är uppskuren. Klar att brynas.

Gör så här, på ett ungefär

Blötlägg kidneybönorna i en rejäl bunke. Låt ligga i minst 10 timmar, gärna ett dygn.

Putsa högreven och tärna köttet i 1 - 2 cm stora tärningar. Tärna fläsket till knappt centimeter stora tärningar.

Skala och hacka lök och vitlök ganska fint. Skiva chili och piri-piri i tunna skivor. Fräs lök, vitlök och chili utan en den tar färg i en stekgrytan. Bryn köttet i omgångar och lägg därefter i grytan. Tillsätt därefter fläsket. Låt fräsa tillsammans några minuter.

Tillsätt därefter tomat, morötter, vatten, buljong och kryddor. Koka upp, rör om, och låt puttra under lock i en timme.

Häll där efter i de avrunna, blötlagda bönorna och låt sjuda ytterligare två timmar. Om man som vi har en tryckkokare, lägger man i allt samtidigt. Därefter låter det koka under tryck i 45 minuter.

Under tiden grytan kokar har man tid att sätta tillbehören på plats.

Red eventuellt av chilin med lite Maizena. Smaka av, kanske behövs lite mer styrka. Klart att servera!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Go to top