×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, ska den serveras med svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök. Och ett bröd, gärna vår glutenfria baguette, att suga upp den goda såsen med.

Recept

Receptet räcker till 6 personer. Går utmärkt att frysa om man är färre.

Chili con carne

  • 1,5 kg högrev
  • 250 gr rökt sidfläsk
  • 2,5 dl torkade kidneybönor
  • 2 gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 röda chili
  • 3 röda piri-piri
  • 1 msk fermenterad chilisås, gärna på röd habanero
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 morötter, som slantas.
  • 2 dl vatten
  • 2 oxbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • svartpeppar
  • salt
  • smör och/eller olja till stekning.
  • Maizena

Tillbehör

  • 1 finhackad rödlök
  • 2 dl gurka skivade i stavar
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 skivad banan (om Bratt får bestämma)

Grytkött av högrev putsat och tärnat

Högreven är uppskuren. Klar att brynas.

Gör så här, på ett ungefär

Blötlägg kidneybönorna i en rejäl bunke. Låt ligga i minst 10 timmar, gärna ett dygn.

Putsa högreven och tärna köttet i 1 - 2 cm stora tärningar. Tärna fläsket till knappt centimeter stora tärningar.

Skala och hacka lök och vitlök ganska fint. Skiva chili och piri-piri i tunna skivor. Fräs lök, vitlök och chili utan en den tar färg i en stekgrytan. Bryn köttet i omgångar och lägg därefter i grytan. Tillsätt därefter fläsket. Låt fräsa tillsammans några minuter.

Tillsätt därefter tomat, morötter, vatten, buljong och kryddor. Koka upp, rör om, och låt puttra under lock i en timme.

Häll där efter i de avrunna, blötlagda bönorna och låt sjuda ytterligare två timmar. Om man som vi har en tryckkokare, lägger man i allt samtidigt. Därefter låter det koka under tryck i 45 minuter.

Under tiden grytan kokar har man tid att sätta tillbehören på plats.

Red eventuellt av chilin med lite Maizena. Smaka av, kanske behövs lite mer styrka. Klart att servera!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Go to top