Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne med avsmak, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, serveras svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök.

 

Recept

Receptet räcker till 6 personer. Går utmärkt att frysa om man är färre.

Chili con carne

1,5 kg högrev

250 gr rökt sidfläsk

4 dl torkade kidneybönor

2 gula lökar

6 vitlöksklyftor

3 röda chili

3 röda piri-piri

2 burkar krossade tomater

2 dl vatten

2 oxbuljongtärningar

1 lagerblad

1 tsk torkad timjan

1 msk torkad oregano

svartpeppar

salt

smör till stekning.

Maizena

Tillbehör

1 finhackad rödlök

2 dl gurka skivade i stavar

3 dl creme fraiche

1 skivad banan (om Bratt får bestämma)

 

Beskrivning

Blötlägg kidneybönorna i en rejäl bunke. Låt ligga i 10 timmar.

Putsa högreven och tärna köttet i 1-1,5 cm stora tärningar. Tärna fläsket till knappt centimeter stora tärningar.

Skala och hacka lök och vitlök ganska fint. Skiva chili och piri-piri i tunna skivor. Fräs lök, vitlök och chili utan en den tar färg i en stekgrytan. Bryn köttet i omgångar och lägg därefter i grytan. Tillsätt därefter fläsket. Låt fräsa tillsammans några minuter.

Tillsätt därefter tomat, vatten, buljong och kryddor. Koka upp, rör om, och låt puttra under lock i en halv timme.

Häll där efter i de avrunna, blötlagda bönorna och låt sjuda ytterligare en timme.

Under tiden fixa tillbehören. Några kanske även önskar en bit bröd till.

Red eventuellt av chilin med lite Maizena. Klart att servera!

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Go to top