Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, ska den serveras med svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök. Och ett bröd, gärna vår glutenfria baguette, att suga upp den goda såsen med.

Blanda gärna flera olika chilisorter, både milda och lite starkare, och forsätt med att tillsätta en matsked stark, ungersk paprikapasta. Då får man en rundare, lite mer utvecklad och komplex chilismak som gör grytan ännu godare.

Recept

Receptet räcker till 6 personer. Går utmärkt att frysa om man är färre.

Chili con carne

  • 1,5 kg högrev
  • 250 gr rökt sidfläsk
  • 2,5 dl torkade kidneybönor
  • 2 gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 röda chili
  • 3 röda piri-piri
  • 1 msk fermenterad chilisås, gärna på röd habanero
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 morötter, som slantas.
  • 2 dl vatten
  • 2 oxbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • gärna 1 tsk malen spiskummin
  • kanske 1 msk paprikapasta
  • svartpeppar
  • salt
  • smör och/eller olja till stekning.
  • Maizena

Tillbehör

  • 1 finhackad rödlök
  • 2 dl gurka skivade i stavar
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 skivad banan (om Bratt får bestämma)

Grytkött av högrev putsat och tärnat

Högreven är uppskuren. Klar att brynas.

Gör så här, på ett ungefär

Blötlägg kidneybönorna i en rejäl bunke. Låt ligga i minst 10 timmar, gärna ett dygn.

Putsa högreven och tärna köttet i 1 - 2 cm stora tärningar. Tärna fläsket till knappt centimeter stora tärningar.

Skala och hacka lök och vitlök ganska fint. Skiva chili och piri-piri i tunna skivor. Fräs lök, vitlök och chili utan en den tar färg i en stekgrytan. Bryn köttet i omgångar och lägg därefter i grytan. Tillsätt därefter fläsket. Låt fräsa tillsammans några minuter.

Tillsätt därefter tomat, morötter, vatten, buljong och kryddor. Koka upp, rör om, och låt puttra under lock i en timme.

Häll där efter i de avrunna, blötlagda bönorna och låt sjuda ytterligare två timmar. Om man som vi har en tryckkokare, lägger man i allt samtidigt. Därefter låter det koka under tryck i 45 minuter.

Under tiden grytan kokar har man tid att sätta tillbehören på plats.

Red eventuellt av chilin med lite Maizena. Smaka av, kanske behövs lite mer styrka. Klart att servera!

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara