Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!
Receptet är fortfarande under utveckling så det kommer lite uppdateringar framöver. Med detta sagt kan vi gå vidare till själva brödbaket.
Brödet är ett surdegsbröd. Hur vi arbetar med surdeg har vi beskrivit i artikeln "Baka med surdeg".
Recept
Mängderna avser ett formbröd
Fördeg
- 1 dl surdegsgrund på råg
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl durramjöl
- 2 dl vatten
Deg
- Fördegen enligt ovan
- 200 gr krossad bovete
- 200 gr solroskärnor
- 2 tsk salt
- 500 gr vatten (5 dl)
- 50 gr mörk sirap
- 200 gr bovetemjöl
- 100 gr teffmjöl
- 2 msk pofiber
- 2 msk fiberhusk
- 10 gr xantangummi
Gör så här på ett ungefär
Dag ett
Blanda ihop fördegen i en bunke. Täck över bunken med plastfilm och låt stå i rumstemperatur. Låt stå tills det börjar bubbla i blandningen. Beroende på hur pigg surdegsgrunden är så kan den behöva stå allt från 12 timmar och upp till 2 dygn. Har den inte kommit i gång efter 2 dygn har förmodligen något gått fel eller så har man väldig låg rumstemperatur.
Dag två
Det kan gått mer en kalenderdag sedan dag ett beroende på hur pigg surdegsgrunden var. Men nu är det dags att blanda ihop degen. Börja med att blanda ned fiberhusk i vattnet och låt det svälla några minuter. Tillsätt därefter resten av ingredienserna. Kanske behövs lite mer vatten. Knåda degen några minuter. Lägg sedan ned degen i en smörad bakform. Det är bra att smöra formen även om den är med non-stick beläggning. Tryck till degen så att den ligger jämnt i formen. Om degen klistrar för mycket mot händerna, blöt dem ordentligt med vatten.
Nu ska degen jäsa över natten, kanske ett helt dygn. Så täck över formen med en bakhandduk och låt stå i rumstemperatur tills degen har rest sig.
Dag tre
Nu är det dags att grädda brödet. Sätt ugnen på 150 grader, varmluft på, ingen övervärme. Spreja eller pensla brödet med vatten och strö över lite lagom med krossat bovete.
Grädda i 90 minuter. Kontrollera med sticka att brödet är färdiggräddat, kanske behöver det lite mer tid i ugnen.
När det är färdiggräddat stjälp brödet ur formen. Svep in brödet i en bakhanduk, lägg på ett galler och låt det vila till nästa dag.
Dag fyra
Då är det dags att skiva upp brödet. Skär tunna skivor och frys in det som inte går åt under dagen. Passa på att provsmaka en skiva, eller åtminstone en skalk!
Comments powered by CComment