Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa gjorde klassisk rödkål, ibland kallad dansk rödkål. Denna passar bra till vår danska fläskestek, och på julbordet.

rodkol 2

Kål skuren i lagom stora bitar.

Kålhuvuden var av god kvalite, men ack så små. Detta berodde på det torra vädert i våras och sommras, i  jord som inte var bra på att hålla fukten, eller på att vi förmodligen vattnade för lite. Kort sagt, kålen borde fått mer vatten för bättre tillväxt. Men nog om detta då detta inte har med receptet att göra. Ett kilo rödkål går det åt, om det nu är halvt lite större eller våra två små är det samma.

Sådana här recept brukar sägas komma från mormor eller farmor. Men detta recept är resultatet av några års provlagningar och tillhörande lite googlande. Så förmodligen har vi indirekt fått lite hjälp från någons mormor eller farmor, men inte från våra egna mors- eller farsföräldrar. 

Vi bryr oss inte om att konservera kålen, utan vi fryser istället in den i portionsförpackingar. Det blir bättre och enklare så, enligt vår mening.

Recept

1 kilo rödkål, skäres i små bitar.

300 - 400 g äpple, skalas bitas

1,5 dl svartvinbärsgele

0,8 dl rödvinsvinäger

2 msk 24% ättika

2 tsk salt

rodkol 1

Små, men fina rödkålshuvuden, med övriga ingredienser i receptet.

Gör så här, på ett ungefär

Tag bort eventuella skadade blad och bladkanter från kålen. Skär bort stocken på kålhuvudet. Endast bladen ska användas. Strimmla och skär ned kålen i små bitar. Skala äpplena, skär bort kärnhuset och tärna fruktköttet.

Lägg ned samtliga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp och låt det sjuda långsamt under lock i 45 minuter. Tag sedan av locket och låt det koka ihop. Detta tar cirka två timmar. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer gelé eller vinäger.

rodkol 3

Rödkål och äpplen

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Go to top