×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa gjorde klassisk rödkål, ibland kallad dansk rödkål. Denna passar bra till vår danska fläskestek, och på julbordet.

rodkol 2

Kål skuren i lagom stora bitar.

Kålhuvuden var av god kvalite, men ack så små. Detta berodde på det torra vädert i våras och sommras, i  jord som inte var bra på att hålla fukten, eller på att vi förmodligen vattnade för lite. Kort sagt, kålen borde fått mer vatten för bättre tillväxt. Men nog om detta då detta inte har med receptet att göra. Ett kilo rödkål går det åt, om det nu är halvt lite större eller våra två små är det samma.

Sådana här recept brukar sägas komma från mormor eller farmor. Men detta recept är resultatet av några års provlagningar och tillhörande lite googlande. Så förmodligen har vi indirekt fått lite hjälp från någons mormor eller farmor, men inte från våra egna mors- eller farsföräldrar. 

Vi bryr oss inte om att konservera kålen, utan vi fryser istället in den i portionsförpackingar. Det blir bättre och enklare så, enligt vår mening.

Recept

1 kilo rödkål, skäres i små bitar.

300 - 400 g äpple, skalas bitas

1,5 dl svartvinbärsgele

0,8 dl rödvinsvinäger

2 msk 24% ättika

2 tsk salt

rodkol 1

Små, men fina rödkålshuvuden, med övriga ingredienser i receptet.

Gör så här, på ett ungefär

Tag bort eventuella skadade blad och bladkanter från kålen. Skär bort stocken på kålhuvudet. Endast bladen ska användas. Strimmla och skär ned kålen i små bitar. Skala äpplena, skär bort kärnhuset och tärna fruktköttet.

Lägg ned samtliga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp och låt det sjuda långsamt under lock i 45 minuter. Tag sedan av locket och låt det koka ihop. Detta tar cirka två timmar. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer gelé eller vinäger.

rodkol 3

Rödkål och äpplen

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Blomkål i tre varianter
Blomkål för tre varianter

Ett lite annorlunda men riktigt läckert sätt att servera blomkål som tillbehör.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Go to top