Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa gjorde klassisk rödkål, ibland kallad dansk rödkål. Denna passar bra till vår danska fläskestek, och på julbordet.

rodkol 2

Kål skuren i lagom stora bitar.

Kålhuvuden var av god kvalite, men ack så små. Detta berodde på det torra vädert i våras och sommras, i  jord som inte var bra på att hålla fukten, eller på att vi förmodligen vattnade för lite. Kort sagt, kålen borde fått mer vatten för bättre tillväxt. Men nog om detta då detta inte har med receptet att göra. Ett kilo rödkål går det åt, om det nu är halvt lite större eller våra två små är det samma.

Sådana här recept brukar sägas komma från mormor eller farmor. Men detta recept är resultatet av några års provlagningar och tillhörande lite googlande. Så förmodligen har vi indirekt fått lite hjälp från någons mormor eller farmor, men inte från våra egna mors- eller farsföräldrar. 

Vi bryr oss inte om att konservera kålen, utan vi fryser istället in den i portionsförpackingar. Det blir bättre och enklare så, enligt vår mening.

Recept

1 kilo rödkål, skäres i små bitar.

300 - 400 g äpple, skalas bitas

1,5 dl svartvinbärsgele

0,8 dl rödvinsvinäger

2 msk 24% ättika

2 tsk salt

rodkol 1

Små, men fina rödkålshuvuden, med övriga ingredienser i receptet.

Gör så här, på ett ungefär

Tag bort eventuella skadade blad och bladkanter från kålen. Skär bort stocken på kålhuvudet. Endast bladen ska användas. Strimmla och skär ned kålen i små bitar. Skala äpplena, skär bort kärnhuset och tärna fruktköttet.

Lägg ned samtliga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp och låt det sjuda långsamt under lock i 45 minuter. Tag sedan av locket och låt det koka ihop. Detta tar cirka två timmar. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer gelé eller vinäger.

rodkol 3

Rödkål och äpplen

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Att själv lägga in gurkan, betyder både godare gurka och bättre hållbarhet. Det här receptet härstammar från samma faster som ligger bakom våra inlagda rödbetor.

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På detta sätt har nu Bratt upptäckt dessa fantastiskt goda bullar. De är givetvis helt glutenfria. Utmärkta som snacks, till ölen, och även som frukostbulle.

Bull och Bratt befinner sig på semester på golfresorten Mar Menor i södra Spanien. De bor in en lägenhet med ett ganska enkelt kök, begränsad köksutrustning, och har bara ett litet sortiment i speceriskåpen. Men så blir de sugna på en mustig gryta. Då skapar Bull köttgrytan MarMenor, enkel men riktigt god.

Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker.  Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu  fått fram ett recept som fungerara rktigt bra.

En kall sås som kanske främst hör sommaren till. Passar väldigt bra till grillad fisk och nypotatis. Snabbt tillredd om man har en stavmixer tillhands.

Go to top