Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa gjorde klassisk rödkål, ibland kallad dansk rödkål. Denna passar bra till vår danska fläskestek, och på julbordet.

rodkol 2

Kål skuren i lagom stora bitar.

Kålhuvuden var av god kvalite, men ack så små. Detta berodde på det torra vädert i våras och sommras, i  jord som inte var bra på att hålla fukten, eller på att vi förmodligen vattnade för lite. Kort sagt, kålen borde fått mer vatten för bättre tillväxt. Men nog om detta då detta inte har med receptet att göra. Ett kilo rödkål går det åt, om det nu är halvt lite större eller våra två små är det samma.

Sådana här recept brukar sägas komma från mormor eller farmor. Men detta recept är resultatet av några års provlagningar och tillhörande lite googlande. Så förmodligen har vi indirekt fått lite hjälp från någons mormor eller farmor, men inte från våra egna mors- eller farsföräldrar. 

Vi bryr oss inte om att konservera kålen, utan vi fryser istället in den i portionsförpackingar. Det blir bättre och enklare så, enligt vår mening.

Recept

1 kilo rödkål, skäres i små bitar.

300 - 400 g äpple, skalas bitas

1,5 dl svartvinbärsgele

0,8 dl rödvinsvinäger

2 msk 24% ättika

2 tsk salt

rodkol 1

Små, men fina rödkålshuvuden, med övriga ingredienser i receptet.

Gör så här, på ett ungefär

Tag bort eventuella skadade blad och bladkanter från kålen. Skär bort stocken på kålhuvudet. Endast bladen ska användas. Strimmla och skär ned kålen i små bitar. Skala äpplena, skär bort kärnhuset och tärna fruktköttet.

Lägg ned samtliga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp och låt det sjuda långsamt under lock i 45 minuter. Tag sedan av locket och låt det koka ihop. Detta tar cirka två timmar. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer gelé eller vinäger.

rodkol 3

Rödkål och äpplen

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Go to top