Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker.  Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu  fått fram ett recept som fungerar rktigt bra.

Bratt lägger in jalapeno, inlagd jalapeno utan socker

Recept

Ungefär 10 st jalapenos vilket motsvarar ca 200 gr. Storleken varierar beroende på sort och tid på säsongen. Vi använder jodfritt salt, då jod kan lätt ge en metalisk bismak i inläggningar och dessutom ge missfärgning. Saltet ska vara koksalt (NaCl), det får inte ersättas av annat salt.

Saltlag för en natt:

Det ska vara en mättad saltlösning, så snåla inte på saltet!

3 dl vatten

1 dl salt utan jod

Lag för inläggning:

1 dl vitvinsvinäger

1 dl vatten

1 tsk salt utan jod

Gör så här, på ett ungefär

En god hygien under hela processen är av största vikt vid alla inläggningar.

Skölj av frukterna. Blanda ihop saltlagen i en bunke, saltet kommer inte att lösa sig (mättad saltlag). Lägg ned jalapenon i lagen och låt stå över natten, gärna ett dygn. Lägg över en tallrik som lock för att hålla frukterna under vätskeytan hela tiden.

Blanda därefter ihop lagen för inläggningen i en annan skål.

Leta upp en en fin glasburk som rymmer cirka 3 dl. Efter diskning, decinficera burken genom att sätta in den i ugn på 125 grader i femton minuter.

Ta ut burken ur ugnen, och låt denna svalna. Plocka upp jalapenosen ur saltlaken. Skiva dessa i 3 - 4 mm tjocka skivor. Lägg dessa i burken, häll över inlägningslagen. Förslut därefter burken. Sätt gärna på en snygg ettiket på burken, det goda innehållet förtjänar ett snyggt yttre.

Förvara burken svalt, vi förvarar vår i kylskåp. När jalapenosen gått från klar mörk grön till något mildare grön är de klara att servera. Jalapenosen blir goda på pizzan, till hamburgaren och perfekt till en taco dinner. De kan även piffa upp ett stort antal andra rätter, jalapeno är nämligen gott.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Go to top