Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker.  Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu  fått fram ett recept som fungerar rktigt bra.

Bratt lägger in jalapeno, inlagd jalapeno utan socker

Recept

Ungefär 10 st jalapenos vilket motsvarar ca 200 gr. Storleken varierar beroende på sort och tid på säsongen. Vi använder jodfritt salt, då jod kan lätt ge en metalisk bismak i inläggningar och dessutom ge missfärgning. Saltet ska vara koksalt (NaCl), det får inte ersättas av annat salt.

Saltlag för en natt:

Det ska vara en mättad saltlösning, så snåla inte på saltet!

3 dl vatten

1 dl salt utan jod

Lag för inläggning:

1 dl vitvinsvinäger

1 dl vatten

1 tsk salt utan jod

Gör så här, på ett ungefär

En god hygien under hela processen är av största vikt vid alla inläggningar.

Skölj av frukterna. Blanda ihop saltlagen i en bunke, saltet kommer inte att lösa sig (mättad saltlag). Lägg ned jalapenon i lagen och låt stå över natten, gärna ett dygn. Lägg över en tallrik som lock för att hålla frukterna under vätskeytan hela tiden.

Blanda därefter ihop lagen för inläggningen i en annan skål.

Leta upp en en fin glasburk som rymmer cirka 3 dl. Efter diskning, decinficera burken genom att sätta in den i ugn på 125 grader i femton minuter.

Ta ut burken ur ugnen, och låt denna svalna. Plocka upp jalapenosen ur saltlaken. Skiva dessa i 3 - 4 mm tjocka skivor. Lägg dessa i burken, häll över inlägningslagen. Förslut därefter burken. Sätt gärna på en snygg ettiket på burken, det goda innehållet förtjänar ett snyggt yttre.

Förvara burken svalt, vi förvarar vår i kylskåp. När jalapenosen gått från klar mörk grön till något mildare grön är de klara att servera. Jalapenosen blir goda på pizzan, till hamburgaren och perfekt till en taco dinner. De kan även piffa upp ett stort antal andra rätter, jalapeno är nämligen gott.

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka