Varmrökt lax

Att röka sin lax själv är ganska enkelt om man har en lämplig grill. Utmaningen är att hålla rätt temperatur i grillen under hela processen.

 I en kamado är den ganska lätt att hålla temperaturen på rätt nivå. Men det går att röka sin fisk i en vanlig klotgrill även om det kräver mer passning. Men kamadogrill är absolut att föredra, i synnerhet under vinterhalvåret.

Om val av rökträ

Det ska vara stora träbitar, sådana som marknadsförs som chunks i grillbutikerna, Rökflis är inget att ha här. Och träbitarna ska vara torra, så blötlägg inte. När det gäller val av träsort så ska det vara ett lövträd. Vi använder oftast bok, detta då vi eldar med bokved i brasskaminen. Ek är också ett bra val, som för oss är tidvis lätttillgängligt då vi har ekar på tomten som behöver beskäras då och då. Tidigare har vi köpt påsar med chunks av rökträ i butik, men det ger inget mervärde.

varmrokt lax 2

Lagom stora träbitar.

 

Förberedelser

Innan laxfilén ska rökas ska den, typ lenrimmas, så den får ligga i en marinad i kylen under några timmar. Marinaden är enkel att göra, i vatten rörs ned 6% jodfritt salt och 3% rörsocker.

Efter avslutad marinering torkas laxbiten av och kryddas efter tycke och smak. I vårt fall blir det grovmalen peppar, både vit och svart peppar, samt lite flingsalt. Under växtsäsongen då vi god tillgång till färsk dill, lägger vi även på hackad dill. Placera fisken i en lämplig alumiumform

Rökningen

Fyll på med kol och tänd grillen. När man får i gång glöden, lägg ut träbitarna på kolbädden. Sätt i deflektorplattorna och grillgaller. Låt temperaturen i grillen komma upp till 60 grader. Lägg därefter aluminumformen med laxen på grillen. Sätt gärna i termometerprober dels i fisken, och dels på grillgallert.

varmrokt lax 3

Laxen på plats i grillen.

 

Temperaturen i grillen ska hållas mellan 60 och 80 grader. Det betyder nästan stängda spjäll, både övre och nedre. Kommer man under korta perioder över 80 grader, så är det inte hela världen. Men kommer man över 100 grader, då är det inte rökning man håller på med. Utan det blir något annat. Håll även koll på röken, den ska var lätt och vitt, eller nästan osynlig. Blir röken  svart blir det inte bra, de beror troligen dåligt eller blött rökträ. Ta då bort de dåliga chunksen och ersätt med torrt trä. 

varmrokt lax 4

Vit, tunn, fin rök

 

Fisken är färdig när kärntemperaturen är 53 grader. Därefter ska fisken vila några timmar i sval miljö, så att röksmaken sätter sig, innan servering. VI serverar gärna laxen med vår krämiga potatisgratäng och en liten sallad

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka