Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

danskflaskestek hel (1)

Styckbiten heter faktiskt ofta dansk fläskstek i butiken, men det är benfri kotlettrad med svål. En stek ligger normal runt 1,5 kg och en räcker till 4-5 personer. Då vi ofta lagar rätten till endast två personer, så delar vi steken på mitten. En delen tillagas, medan den andra fryses in.

kotlettrad till dansk fläskestek

Styckbiten som används för dansk fläskestek. Skårorna i svålen ska vara så djupa att de har gått igenom den samma, ofta är de av butiken skurna för grunda.

Tricket för att få svålen spröd och frasig är att koka den innan man sätter in steken i ugnen. Så gör därför så här:

  • Häll vatten i en stekpanna så att höjden på vattnet blir ca 1.5 cm plus lite salt.

  • Snitta svålen i centimeter stora rutor på steken och lägg steken med svålen nedåt i pannan.

  • Låt koka tills svålen är lätt genomskinlig, det tar ca 10 min.

  • Ta upp steken och gnid in lite salt i svålen.

Ställ steken i ugn (200 C), lägg morötter runt om (halverade ca 4 cm långa). Sätt in en ugnstermometer i stekens mitt. Steken är färdig när termometern visar 70 grader, om dessutom hela svålen är krispig. Om det kvarstår mjuka områden på svålen, låt steken stå kvar några minuter till. Det blir ingen dansk fläskestek om inte svålen är bra. Ofta rekommenderas högre sluttemperatur på fläskkött, men detta ger ett alltför torrt kött.

danskflaskestek hel

Sås

Tag en kastrull, tillsätt:

  • 1.5 dl vatten,

  • 1 msk Bongs fond,

  • 1 msk kinesisk soja,

  • 2 msk madeira,

  • 1 msk tomatpuré,

  • Rosmarin stött i mortel, nymalen svartpeppar och ett par stänk tabasco

Låt sjuda. Tillsätt därefter 1,5 dl vispgrädde, låt sjuda minst en kvart till. Red av med maizena, så såsen blir lite för tjock. Den ska nämligen späs med sky från steken. Skyn är fet, så det blir en kraftig men god sås.

Servera med kokt potatis, kanske lite äpplemos, pressgurka, de stekta morötterna och rödkål.

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka