Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

 

Styckbiten heter faktiskt ofta dansk fläskstek i butiken, men det är benfri kotlettrad med svål. En stek ligger normal runt 1,5 kg och en räcker till 4-5 personer. Då vi ofta lagar rätten till endast två personer, så delar vi steken på mitten. En delen tillagas, medan den andra fryses in.

 

kotlettrad till dansk fläskestek

Styckbiten som används för dansk fläskestek. Skårorna i svålen ska vara så djupa att de har gått igenom den samma, ofta är de, av butiken skurna, för grunda.

Tricket för att få svålen spröd och frasig är att koka den innan man sätter in steken i ugnen. Så gör därför så här:

  • Häll vatten i en stekpanna så att höjden på vattnet blir ca 1.5 cm plus lite salt.

  • Snitta svålen i centimeter stora rutor på steken och lägg steken med svålen nedåt i pannan.

  • Låt koka tills svålen är lätt genomskinlig, det tar ca 10 min.

  • Ta upp steken och gnid in lite salt i svålen.

Ställ steken i ugn (200 C), lägg morötter runt om (halverade ca 4 cm långa). Sätt in en ugnstermometer i stekens mitt. Steken är färdig när termometern visar 70 grader, om dessutom hela svålen är krispig. Om det kvarstår mjuka områden på svålen, låt steken stå kvar några minuter till. Det blir ingen dansk fläskestek om inte svålen är bra. Ofta rekommenderas högre sluttemperatur på fläskkött, men detta ger ett alltför torrt kött.

Sås

Tag en kastrull, tillsätt:

  • 1.5 dl vatten,

  • 1 msk Bongs fond,

  • 1 msk kinesisk soja,

  • 2 msk madeira,

  • 1 msk tomatpuré,

  • Rosmarin stött i mortel, nymalen svartpeppar och ett par stänk tabasco

Låt sjuda. Tillsätt därefter 1,5 dl vispgrädde, låt sjuda minst en kvart till. Red av med maizena, så såsen blir lite för tjock. Den ska nämligen späs med sky från steken. Skyn är fet, så det blir en kraftig men god sås.

Servera med kokt potatis, kanske lite äpplemos, pressgurka, de stekta morötterna och rödkål.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En pyttipanna kan vara riktigt god, men ofta är det en ganska trist anrättning. Hemligheten är här, som i all matlagning, det ska vara bra råvaror. Vi har dessutom piffat upp vår pytt med morot, gröna ärtor, chilli och vitlök. Vi skär även ingredienserna lite grövre än normalt, smaken kommer fram lite bättre då. 

Denna rätt är enbart till för Bull. Bull passar på när Bratt inte är hemma. Skulle Bratt vara hemma får potatismosen serveras med en skiva grillad ryggbiff och rödvinsås. Eventuell överbliven sill läggs in med ättika och rödlök, gott dagen därpå.

 

Fläskfilé brukar vara Bratts område, men Bull gör denna italienska rätt själv. Bull brukade oftast servera den lite annorlunda än normalt, med sin variant av ratatouille och en potatiskaka. Men numera serveras den vanligtvis med jasminris och tomatsås. Egentligen ska en piccata göras på kalv, men den blir utmärkt även på fläskfile.

Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Lotta använde då kokt potatis som ersättning. Detta ger en fin konsistens, och som bonus slipper man garanterat bismaken av gammalt bröd.

När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

Helstekt oxfilé på en bädd av rucola, kryddsmör ”Café de Paris”, och brynta färska champinjoner bildar stommen i denna rätt. Tillbehören är klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker, tomat, majskolv, och gärna spetsig vit paprika. Kanske en ungsbakad rödlök. Recept för två hungriga, där en av de två hungriga just erövrat den gröna nyckeln efter en tuff golfmatch.

Go to top