Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

danskflaskestek hel (1)

Styckbiten heter faktiskt ofta dansk fläskstek i butiken, men det är benfri kotlettrad med svål. En stek ligger normal runt 1,5 kg och en räcker till 4-5 personer. Då vi ofta lagar rätten till endast två personer, så delar vi steken på mitten. En delen tillagas, medan den andra fryses in.

kotlettrad till dansk fläskestek

Styckbiten som används för dansk fläskestek. Skårorna i svålen ska vara så djupa att de har gått igenom den samma, ofta är de av butiken skurna för grunda.

Tricket för att få svålen spröd och frasig är att koka den innan man sätter in steken i ugnen. Så gör därför så här:

  • Häll vatten i en stekpanna så att höjden på vattnet blir ca 1.5 cm plus lite salt.

  • Snitta svålen i centimeter stora rutor på steken och lägg steken med svålen nedåt i pannan.

  • Låt koka tills svålen är lätt genomskinlig, det tar ca 10 min.

  • Ta upp steken och gnid in lite salt i svålen.

Ställ steken i ugn (200 C), lägg morötter runt om (halverade ca 4 cm långa). Sätt in en ugnstermometer i stekens mitt. Steken är färdig när termometern visar 70 grader, om dessutom hela svålen är krispig. Om det kvarstår mjuka områden på svålen, låt steken stå kvar några minuter till. Det blir ingen dansk fläskestek om inte svålen är bra. Ofta rekommenderas högre sluttemperatur på fläskkött, men detta ger ett alltför torrt kött.

danskflaskestek hel

Sås

Tag en kastrull, tillsätt:

  • 1.5 dl vatten,

  • 1 msk Bongs fond,

  • 1 msk kinesisk soja,

  • 2 msk madeira,

  • 1 msk tomatpuré,

  • Rosmarin stött i mortel, nymalen svartpeppar och ett par stänk tabasco

Låt sjuda. Tillsätt därefter 1,5 dl vispgrädde, låt sjuda minst en kvart till. Red av med maizena, så såsen blir lite för tjock. Den ska nämligen späs med sky från steken. Skyn är fet, så det blir en kraftig men god sås.

Servera med kokt potatis, kanske lite äpplemos, pressgurka, de stekta morötterna och rödkål.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Modern hasselbackspotatis

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har i [ ... ]

Go to top