När man på hösten har ett överskott på tomater från sin odling kan man passa på att göra sin egen ketchup.
Då man gör den själv kan man göra lite mer spännande smaksättning. Vi har i lite chili, vitlök och basilika. En annan kul smaksättning är curry som passar bra till tysk bratwurst.
Annars grunden på en ketchup ganska enkel, man behöver tomater, något surt och något sött. Vi använder strösocker och ättiksprit. Det går att prova att ersätta ättikan med vinäger. Strösockert kan bytas ut mot muscovadosocker eller honung. Vid sådana byten tänk på att ättika och socker har en konserverande effekt, så hållbarheten kan försämras.
När man odlar själv kommer det först inget, sedan inget, sedan lite, och därefter allt på en gång. En ketchupeffekt om uttrycket tillåts. Därför handlar många av de recept vi publicerar på sensommar och tidig höst om att ta tillvara skörden. För allt hinner man inte äta färskt.
Recept
- 1 kilo tomater
- 1 gul lök
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl ättiksprit (12%)
- 1 msk worchestersås
- 1 tsk salt
- 1 msk neutral olja
- 1 chili
- 1 vitlöksklyfta
- 1 kvist färsk basilika
- Lite nymalen svartpeppar
Gör så här, på ett ungefär
Börja med att skåla tomaterna så man kan ta bort skalet. Dela tomaterna i stora bitar. Hacka lök, chili och vitlök ganska grovt. Repa basilikan. Lägg ned allt i en kastrull, alla ingredienser ska i samtidigt. Kok upp, låt sedan ketchupen sjuda i en timme utan lock. Rör om lite då och då. Se upp så att det inte bränns vid i botten. Men du behöver inte skumma, matoljan förhindrar skummbildningen. Sedan ska ketchupen mixas slät, enklast görs det med en stavmixer direkt i kastrullen.
När ketchupen har svalnat hälls den över på väl rengjorda glasflaskor. Klistra fina etiketter på flaskorna för det är en ketchup av fin kvalité. Flaskorna ska sedan förvaras i kyl. Hållbarheten är god, sex månader brukar inte vara något problem.
Comments powered by CComment