Nyskördade tomater
Nyskördade, hemodlade tomater

När man på hösten har ett överskott på tomater från sin odling kan man passa på att göra sin egen ketchup.

Då man gör den själv kan man göra lite mer spännande smaksättning. Vi har i lite chili, vitlök och basilika. En annan kul smaksättning är curry som passar bra till tysk bratwurst.

Annars grunden på en ketchup ganska enkel, man behöver tomater, något surt och något sött. Vi använder strösocker och ättiksprit. Det går att prova att ersätta ättikan med vinäger. Strösockert kan bytas ut mot muscovadosocker eller honung. Vid sådana byten tänk på att ättika och socker har en konserverande effekt, så hållbarheten kan försämras. 

När man odlar själv kommer det först inget, sedan inget, sedan lite, och därefter allt på en gång. En ketchupeffekt om uttrycket tillåts. Därför handlar många av de recept vi publicerar på sensommar och tidig höst om att ta tillvara skörden. För allt hinner man inte äta färskt.

Recept

  • 1 kilo tomater
  • 1 gul lök
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl ättiksprit (12%)
  • 1 msk worchestersås
  • 1 tsk salt
  • 1 msk neutral olja
  • 1 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kvist färsk basilika
  • Lite nymalen svartpeppar

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skåla tomaterna så man kan ta bort skalet. Dela tomaterna i stora bitar. Hacka lök, chili  och vitlök ganska grovt. Repa basilikan. Lägg ned allt i en kastrull, alla ingredienser ska i samtidigt. Kok upp, låt sedan ketchupen sjuda i en timme utan lock. Rör om lite då och då. Se upp så att det inte bränns vid i botten. Men du behöver inte skumma, matoljan förhindrar skummbildningen. Sedan ska ketchupen mixas slät, enklast görs det med en stavmixer direkt i kastrullen.

När ketchupen har svalnat hälls den över på väl rengjorda glasflaskor. Klistra fina etiketter på flaskorna för det är en ketchup av fin kvalité. Flaskorna ska sedan förvaras i kyl. Hållbarheten är god, sex månader brukar inte vara något problem.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka