×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Nyskördade tomater

När man på hösten har ett överskott på tomater från sin odling kan man passa på att göra sin egen ketchup.

Då man gör den själv kan man göra lite mer spännande smaksättning. Vi har i lite chili, vitlök och basilika. En annan kul smaksättning är curry som passar bra till tysk bratwurst.

Annars grunden på en ketchup ganska enkel, man behöver tomater, något surt och något sött. Vi använder strösocker och ättiksprit. Det går att prova att ersätta ättikan med vinäger. Strösockert kan bytas ut mot muscovadosocker eller honung. Vid sådana byten tänk på att ättika och socker har en konserverande effekt, så hållbarheten kan försämras. 

När man odlar själv kommer det först inget, sedan inget, sedan lite, och därefter allt på en gång. En ketchupeffekt om uttrycket tillåts. Därför handlar många av de recept vi publicerar på sensommar och tidig höst om att ta tillvara skörden. För allt hinner man inte äta färskt.

Recept

  • 1 kilo tomater
  • 1 gul lök
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl ättiksprit (12%)
  • 1 msk worchestersås
  • 1 tsk salt
  • 1 msk neutral olja
  • 1 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kvist färsk basilika
  • Lite nymalen svartpeppar

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skåla tomaterna så man kan ta bort skalet. Dela tomaterna i stora bitar. Hacka lök, chili  och vitlök ganska grovt. Repa basilikan. Lägg ned allt i en kastrull, alla ingredienser ska i samtidigt. Kok upp, låt sedan ketchupen sjuda i en timme utan lock. Rör om lite då och då. Se upp så att det inte bränns vid i botten. Men du behöver inte skumma, matoljan förhindrar skummbildningen. Sedan ska ketchupen mixas slät, enklast görs det med en stavmixer direkt i kastrullen.

När ketchupen har svalnat hälls den över på väl rengjorda glasflaskor. Klistra fina etiketter på flaskorna för det är en ketchup av fin kvalité. Flaskorna ska sedan förvaras i kyl. Hållbarheten är god, sex månader brukar inte vara något problem.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Go to top