Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer. 

 

Recept

Man kan givetvis rimma sin fläsklägg själv, men vi utgår alltid från färdigrimmad lägg med ben. Ibland hittar man urbenad lägg i butiken. Detta recept blir bäst på lägg där benet sitter kvar under koket.

Fläsklägg

1,5 kg rimmat fläsklägg med ben
½ hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 klyftad gul lök
7 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn

Surkål

1 liten burk surkål
1 burk vatten. Med detta menas att burken som innehöll surkål används som mått här
1 hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 - 2 milda skivade chilipeppar
2- 3 skivade vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära

Potatismos

4-6 potatisar gärna mjöliga
Vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Riven muskotnöt
1 äggula
1 klick smör
Nyklippt persilja

Beskrivning

Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, klyftad lök, svartpeppar och kryddpeppar. För att få en god och mör fläsklägg behövs en lång koktid, så låt den sjuda i drygt 3 timmar. När fläsket är färdigkokt, ska det rensas. Tag upp det ur buljongen och låt det vila några minuter så att det svalnar tillräckligt för att man ska kunna hantera detsamma. Skär sedan bort svålen. Frigör köttet från benet och skiva upp i snygga skivor. Lägg upp på ett servingsfat.

Häll surkålen i en kastrull, skölj ur burken med vatten och tillsätt detta. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, chilipeppar och vitlök. Kok upp, och se til att buljongtärningen löses upp. Sänk effekten på kokplattan, rör om och låt sedan kålen sjuda i cirka 30 min. Innan servering häller man bort spadet.

Koka potatisen, häll av vattnet. Stöt potatisen och tillsätt grädde till lagom konsistens. Låt sjuda lite försiktigt. Lägg i smörklicken. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Låt sjuda någon minut till. Rör i äggulan på slutet, när man har tillsatt ägget får moset absolut inte koka längre. Lägg upp i en serveringsskål och strö över lite persilja.

Servera med god tysk öl, eller kanske ett vitt alsacevin t.ex. en Pinot Blanc. Bull tar gärna en klick dijonsenap till köttet.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Go to top