×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer. 

 

Recept

Man kan givetvis rimma sin fläsklägg själv, men vi utgår alltid från färdigrimmad lägg med ben. Ibland hittar man urbenad lägg i butiken. Detta recept blir bäst på lägg där benet sitter kvar under koket.

Fläsklägg

1,5 kg rimmat fläsklägg med ben
½ hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 klyftad gul lök
7 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn

Surkål

1 liten burk surkål
1 burk vatten. Med detta menas att burken som innehöll surkål används som mått här
1 hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 - 2 milda skivade chilipeppar
2- 3 skivade vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära

Potatismos

4-6 potatisar gärna mjöliga
Vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Riven muskotnöt
1 äggula
1 klick smör
Nyklippt persilja

Beskrivning

Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, klyftad lök, svartpeppar och kryddpeppar. För att få en god och mör fläsklägg behövs en lång koktid, så låt den sjuda i drygt 3 timmar. När fläsket är färdigkokt, ska det rensas. Tag upp det ur buljongen och låt det vila några minuter så att det svalnar tillräckligt för att man ska kunna hantera detsamma. Skär sedan bort svålen. Frigör köttet från benet och skiva upp i snygga skivor. Lägg upp på ett servingsfat.

Häll surkålen i en kastrull, skölj ur burken med vatten och tillsätt detta. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, chilipeppar och vitlök. Kok upp, och se til att buljongtärningen löses upp. Sänk effekten på kokplattan, rör om och låt sedan kålen sjuda i cirka 30 min. Innan servering häller man bort spadet.

Koka potatisen, häll av vattnet. Stöt potatisen och tillsätt grädde till lagom konsistens. Låt sjuda lite försiktigt. Lägg i smörklicken. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Låt sjuda någon minut till. Rör i äggulan på slutet, när man har tillsatt ägget får moset absolut inte koka längre. Lägg upp i en serveringsskål och strö över lite persilja.

Servera med god tysk öl, eller kanske ett vitt alsacevin t.ex. en Pinot Blanc. Bull tar gärna en klick dijonsenap till köttet.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelhet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen [ ... ]

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Go to top