Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer. 

 

Recept

Man kan givetvis rimma sin fläsklägg själv, men vi utgår alltid från färdigrimmad lägg med ben. Ibland hittar man urbenad lägg i butiken. Detta recept blir bäst på lägg där benet sitter kvar under koket.

Fläsklägg

1,5 kg rimmat fläsklägg med ben
½ hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 klyftad gul lök
7 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn

Surkål

1 liten burk surkål
1 burk vatten. Med detta menas att burken som innehöll surkål används som mått här
1 hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 - 2 milda skivade chilipeppar
2- 3 skivade vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära

Potatismos

4-6 potatisar gärna mjöliga
Vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Riven muskotnöt
1 äggula
1 klick smör
Nyklippt persilja

Beskrivning

Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, klyftad lök, svartpeppar och kryddpeppar. För att få en god och mör fläsklägg behövs en lång koktid, så låt den sjuda i drygt 3 timmar. När fläsket är färdigkokt, ska det rensas. Tag upp det ur buljongen och låt det vila några minuter så att det svalnar tillräckligt för att man ska kunna hantera detsamma. Skär sedan bort svålen. Frigör köttet från benet och skiva upp i snygga skivor. Lägg upp på ett servingsfat.

Häll surkålen i en kastrull, skölj ur burken med vatten och tillsätt detta. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, chilipeppar och vitlök. Kok upp, och se til att buljongtärningen löses upp. Sänk effekten på kokplattan, rör om och låt sedan kålen sjuda i cirka 30 min. Innan servering häller man bort spadet.

Koka potatisen, häll av vattnet. Stöt potatisen och tillsätt grädde till lagom konsistens. Låt sjuda lite försiktigt. Lägg i smörklicken. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Låt sjuda någon minut till. Rör i äggulan på slutet, när man har tillsatt ägget får moset absolut inte koka längre. Lägg upp i en serveringsskål och strö över lite persilja.

Servera med god tysk öl, eller kanske ett vitt alsacevin t.ex. en Pinot Blanc. Bull tar gärna en klick dijonsenap till köttet.

Kommentarer   

# Bulls rimmade fläsklägg med surkål och potatismosminecraft 2018-09-07 11:18
I all the time used to read post in news papers but now as I am a user of web
thus from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.
Svara

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Go to top