Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten med att lyckas med friterad potatis, är som alltid att börja med att välja bra råvaror. Därefter kör man med en liten 3-stegs raket, förkokning,  en första fritering på 170 grader, och slutligen en sista fritering på 190 grader. Efter en tids exprimenterande i köket har kommit fram till denna metod.

King Edvard är lämpliga potatis för pommes frites

Först gäller det att få tag på lämpliga potatis. Det ska vara en mjölig sort, vi använder King Edvard med utmärkt resultat. Har man fel typ av potatis blir det inte riktigt bra, trots man gör allt rätt. Man kommer då att sakna den krispiga ytan.

Det är givetvis bekvämast och säkrast om man har en fritös. Men man kan klara sig med en tjockbottnad gryta, en hålslev och en termometer. Se då bara till att ha grytlocket nära till hands, det finns en brandrisk om man råkar överhetta oljan. Om detta skulle hända, kväv elden med grytlocket. Häll aldrig vatten på brinnande olja, det kan resultera ett övertänt kök.

Recept

Mängden är för två personer som inte äter några mängder med potatis

2 st ganska stora King Edvard potatisar

1 tsk ättika

Salt

vatten

frityrolja

Gärna en näve färsk persilja

Flingsalt

Pommes frites hos Bullobratt

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala potatisen. Skär sedan potatisen i stavar. Lägg i en gryta, fyll på med vatten (cirka 1 liter), tillsätt 1 msk salt och en tsk ättika. Koka upp, låt sedan potatisen koka i 5 - 8 minuter. Kok försiktigt, potatisen ska inte falla i sönder under kokningen. Den korta förklaringen till att ätttika tillsätts, är att det hjälper till att få den frasiga ytan på pommes fritesen. Den långa förklaringen som handlar om kemiska processer med pektin och stärkelse hoppar vi över.

När potatisen är kokt, ska den rinna av, torka upp och svalna. Häll i ett durkslag, låt rinna av. Lägg sedan över på ett hushållspapper för tork och avsvalning.

Då är det dags för första friteringen. Kör på 170 grader och 4 minuter. När det är klart, låt rinna av. Lägg sedan över, återigen, på ett hushållspapper för tork och avsvalning. Så här långt kan man göra i förväg.

Sedan ska man köra sista omgången i fritösen. Nu höjs temperaturen på olja till 190 grader. 3 minuter brukar bli lagom. Extra gott blir att låta färsk persilja koka med den sista minuten.

Låt rinna av och häll över i en serveringsskål. Strö flingsalt över. Klart!

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Trots att vi kryddar laxen med cayennepeppar är det inte denna hetta namnet syftar på. Utan för att vi röker den i klotgrillen vid riktigt hög temperatur, ca 150 grader. Alltså högre temperatur än normalt för rökning. Resultatet blir gott, kanske lite mitt emellan rökt och grillad lax. Tillagningstiden blir kortare än vid traditionell rökning. Servera gärna med vår romsås, kokt potatis och lite sallad.

En matig och frisk sallad, som med fördel, kan ersätta potatissalladen till det grillade köttet. Perfekt för den som vill hålla igen på kolhydraterna. Denna rätt fann vi på Hotel Ebsens i Maribo, Danmark.

Grönkål är en god, men ofta försummad grönsak. Den kan användas till mycket mer än grönkålsoppa och julbordets långkål. Här smaksätter vi med fänkål och rökt fläsk, och serverar med helstekt ryggbiff.

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

En enkel skinkstek med dofter från Provencale. Receptet räcker gott och väl till två hungriga, och det blir över till en frittata "Bella Lotta"  senare i veckan. 

Ett mycket enkelt sätt att tillaga fisken, men ändå suveränt gott.  En återkommande rätt i det lilla vita huset under grillsäsongen. Välj fiskar med fast kött, och som har en egen ganska kraftig smak. Här låter vi nämligen råvaran bestämma smaken, kryddingen är minimal.

Go to top