Torsk är som bäst under vintern, speciellt om när man får tag på Skrei torsken. Skrei fiskas bara mellan januari och april. Här låter vi råvaran tala för sig själv. Torsken sjuds försiktigt i saltat vatten och serveras med kokt potatis, kokt purjolök, skirat smör och nyriven pepparrot. Suveränt gott i sin enkelhet.
Recept
För 2 personer
1 bit torsk på cirka 500 gr.
4-5 små potatisar
1 purjulök
150 gr smör
Pepparot att riva
Salt
Några pepparkorn
Beskrivning
Börja med att koka upp vatten för torsken. Tillsätt salt och några pepparkorn. När vattnet kokt upp, sänk effekten på plattan och lägg i fisken. Nu ska vatten inte koka utan bara sjuda lätt. Koktiden på torsken är cirka en halvtimme, så det är gott om tid att fixa tillbehören.
Skala och kok potatisen. Skölj purjolöken och dela i decimeter långa stycken. Låt löken koka med potatisen de sista 5 minuterna.
Skira smöret. Enklast i mikron tycker vi.
Riv pepparoten. Täck över skålen med den rivna pepparoten innan servering annars förvinner kraften snabbt.
Torsken är färdig när den börja släppa från benet.
Servera! Ät och njut! Ett glas vitt, torrt vin till skadar inte.
Comments powered by CComment