Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Detta är vår personliga tolkning av Sallad Nicoise men den här rätten förekommer i många varianter sedan tidigare. När vi gör denna rätt börjar vi med att tända grillen dätför att tonfisken ska halstras på ett riktigt hett galler. Efter tänt grillen går vi ut till våra odlingar för att skörda lämpliga grönsaker.

Sallad Nicoise på Bulls vis

Recept

Detta är för 2 personer, men det är enkelt att skala både upp och ned.

  • 2 tonfiskkotletter
  • 4 st färskpotatis
  • 2 färska rödbetor
  • 1 rödlök
  • Valfri sort av sallad och/eller rucola. Var återhållsam med mängden.
  • En näve gröna bönor
  • Kalamataoliver. Visserligen grekiskt och inte sydfranskt med passar in fint.
  • Kapris, gärna stora
  • Tomater, vi blandade olika sorters körsbärstomater. 
  • Två ägg som kokas så att man får en krämig gul och fast vita.

Ägghalvor med krämig gula.

Lagom hårt kokta ägg för denna rätt.

Dressing

Dressingen är en vinägrett som smaksätts med dijonsenap och vitlök.

  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl vittvinsvinäger
  • 3 pressade klyfor vitlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • Svartpeppar
  • Flingsalt

Gör så här, på ett ungefär

Tänd grillen, den ska komma upp i en hög temperatur. Har man en gjutgärnsgaller till grillen ska det användas. Tag ut tonfisken från kylen, den får gärna vara rumstemperad vid tillagning. Pensla fisken med olivolja, salta och peppra. Ställ sedan den åt sidan, grillningen är ett av de sista momenteten. Därefter är det dags att koka potatis, ägg och rödbetor, dessa vill vi ha ljumma men inte heta när vill lägger upp dem. Kok bönorna lite lätt. Skala och skiva upp lök. Dela tommaterna i halvor eller klyftor beroende på storlek.

Plocka ut det finaste fatet ur gömmorna för denna sallad bör läggas upp snyggt!

Uppläggning av sallad Nicoise pågår

Uppläggning pågår ...

Vid uppläggning börjar vi med en botten av lite sallad, rucola. Gärna lite av varje, men ta inte för mycket. Därefter lägger vi på skivad potatis, skivad rödbeta, bönor, oliver, och klyftade tomater. Strö över den skivade rödlöken och lite kapris.

Blanda ihop dressingen. Skala och halvera äggen. Häll först vinägretten över salladen, placera sedan ut ägghalvorna.

Tonfiskkotletter klara att halstras

Tonfiskkotletter klara att grillas.

Då är vi nästan framme. Nu ska tonfisken halstras. Det ska vara hett och det ska gå snabbt. Grillen bör ha en temperatur på 250 - 300 grader. 45 sekunder på vardera sida är lagom. Inte längre än så för överstekt tonfisk blir nämligen torr och det är inte alls gott. Skiva därefter upp tonfisken och lägg skivorna på salladen. Klart!

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Go to top