Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Detta är vår personliga tolkning av Sallad Nicoise men den här rätten förekommer i många varianter sedan tidigare. När vi gör denna rätt börjar vi med att tända grillen dätför att tonfisken ska halstras på ett riktigt hett galler. Efter tänt grillen går vi ut till våra odlingar för att skörda lämpliga grönsaker.

Sallad Nicoise på Bulls vis

Recept

Detta är för 2 personer, men det är enkelt att skala både upp och ned.

  • 2 tonfiskkotletter
  • 4 st färskpotatis
  • 2 färska rödbetor
  • 1 rödlök
  • Valfri sort av sallad och/eller rucola. Var återhållsam med mängden.
  • En näve gröna bönor
  • Kalamataoliver. Visserligen grekiskt och inte sydfranskt med passar in fint.
  • Kapris, gärna stora
  • Tomater, vi blandade olika sorters körsbärstomater. 
  • Två ägg som kokas så att man får en krämig gul och fast vita.

Ägghalvor med krämig gula.

Lagom hårt kokta ägg för denna rätt.

Dressing

Dressingen är en vinägrett som smaksätts med dijonsenap och vitlök.

  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl vittvinsvinäger
  • 3 pressade klyfor vitlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • Svartpeppar
  • Flingsalt

Gör så här, på ett ungefär

Tänd grillen, den ska komma upp i en hög temperatur. Har man en gjutgärnsgaller till grillen ska det användas. Tag ut tonfisken från kylen, den får gärna vara rumstemperad vid tillagning. Pensla fisken med olivolja, salta och peppra. Ställ sedan den åt sidan, grillningen är ett av de sista momenteten. Därefter är det dags att koka potatis, ägg och rödbetor, dessa vill vi ha ljumma men inte heta när vill lägger upp dem. Kok bönorna lite lätt. Skala och skiva upp lök. Dela tommaterna i halvor eller klyftor beroende på storlek.

Plocka ut det finaste fatet ur gömmorna för denna sallad bör läggas upp snyggt!

Uppläggning av sallad Nicoise pågår

Uppläggning pågår ...

Vid uppläggning börjar vi med en botten av lite sallad, rucola. Gärna lite av varje, men ta inte för mycket. Därefter lägger vi på skivad potatis, skivad rödbeta, bönor, oliver, och klyftade tomater. Strö över den skivade rödlöken och lite kapris.

Blanda ihop dressingen. Skala och halvera äggen. Häll först vinägretten över salladen, placera sedan ut ägghalvorna.

Tonfiskkotletter klara att halstras

Tonfiskkotletter klara att grillas.

Då är vi nästan framme. Nu ska tonfisken halstras. Det ska vara hett och det ska gå snabbt. Grillen bör ha en temperatur på 250 - 300 grader. 45 sekunder på vardera sida är lagom. Inte längre än så för överstekt tonfisk blir nämligen torr och det är inte alls gott. Skiva därefter upp tonfisken och lägg skivorna på salladen. Klart!

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka