×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Detta är vår personliga tolkning av Sallad Nicoise men den här rätten förekommer i många varianter sedan tidigare. När vi gör denna rätt börjar vi med att tända grillen dätför att tonfisken ska halstras på ett riktigt hett galler. Efter tänt grillen går vi ut till våra odlingar för att skörda lämpliga grönsaker.

Sallad Nicoise på Bulls vis

Recept

Detta är för 2 personer, men det är enkelt att skala både upp och ned.

  • 2 tonfiskkotletter
  • 4 st färskpotatis
  • 2 färska rödbetor
  • 1 rödlök
  • Valfri sort av sallad och/eller rucola. Var återhållsam med mängden.
  • En näve gröna bönor
  • Kalamataoliver. Visserligen grekiskt och inte sydfranskt med passar in fint.
  • Kapris, gärna stora
  • Tomater, vi blandade olika sorters körsbärstomater. 
  • Två ägg som kokas så att man får en krämig gul och fast vita.

Ägghalvor med krämig gula.

Lagom hårt kokta ägg för denna rätt.

Dressing

Dressingen är en vinägrett som smaksätts med dijonsenap och vitlök.

  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl vittvinsvinäger
  • 3 pressade klyfor vitlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • Svartpeppar
  • Flingsalt

Gör så här, på ett ungefär

Tänd grillen, den ska komma upp i en hög temperatur. Har man en gjutgärnsgaller till grillen ska det användas. Tag ut tonfisken från kylen, den får gärna vara rumstemperad vid tillagning. Pensla fisken med olivolja, salta och peppra. Ställ sedan den åt sidan, grillningen är ett av de sista momenteten. Därefter är det dags att koka potatis, ägg och rödbetor, dessa vill vi ha ljumma men inte heta när vill lägger upp dem. Kok bönorna lite lätt. Skala och skiva upp lök. Dela tommaterna i halvor eller klyftor beroende på storlek.

Plocka ut det finaste fatet ur gömmorna för denna sallad bör läggas upp snyggt!

Uppläggning av sallad Nicoise pågår

Uppläggning pågår ...

Vid uppläggning börjar vi med en botten av lite sallad, rucola. Gärna lite av varje, men ta inte för mycket. Därefter lägger vi på skivad potatis, skivad rödbeta, bönor, oliver, och klyftade tomater. Strö över den skivade rödlöken och lite kapris.

Blanda ihop dressingen. Skala och halvera äggen. Häll först vinägretten över salladen, placera sedan ut ägghalvorna.

Tonfiskkotletter klara att halstras

Tonfiskkotletter klara att grillas.

Då är vi nästan framme. Nu ska tonfisken halstras. Det ska vara hett och det ska gå snabbt. Grillen bör ha en temperatur på 250 - 300 grader. 45 sekunder på vardera sida är lagom. Inte längre än så för överstekt tonfisk blir nämligen torr och det är inte alls gott. Skiva därefter upp tonfisken och lägg skivorna på salladen. Klart!

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Ramslöksaioli
Ramslöksaoili

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Mör karré med mustig svampsky
Karré med svampsky i pannan

Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att d [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelhet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Go to top