Rullen är en styckningsdetalj med ganska fast kött — hos vildsvin utgör den en relativt liten styckbit. Att göra en saltrulle på samma sätt som man gör för oxe eller älg passar därför inte här. Därför har vi skapat den här rätten, för att detta kött verkligen ska komma till sin rätt.
Jag tog inga foton när jag lagade rätten, så bilden är en akvarell som jag gjort med hjälp av Firefly (AI). Den kommer ersättas med riktiga foton så småningom.
Recept
- 1 rulle på cirka 250 gram.
- 1 rejäl näve torkade karljohansvampar. Dessa kan ersättas med annan svamp.
- 1 gul lök.
- Vitlök, 2 klyftor.
- 1 normalstark chili, t.ex. Omnicolor.
- 1 tsk dijonsenap.
- 1 msk japansk soja.
- 1 msk Bong kantarellfond eller motsvarande av annat fabrikat.
- 1 msk tomatpuré.
- Svartpeppar, nymalen. Ganska grovt malen.
- 1 dl vitt vin.
- 2 dl vispgrädde.
- Färsk rosmarin. En liten kvist som repas och sedan hackas bladen grovt. Kan till nöds ersättas med en nypa torkad rosmarin.
- 2 krossade enbär.
- Några matskedar smör för stekning.
Gör så här på ett ungefär.
Börja med att förbereda alla ingredienser, gör vad som brukar kallas en "mise en place" på lite snobbig köksfranska. Med detta menas "allt är på plats". Man har skalat hackat, skivat så allt är klart för tillagning.
- Skiva rullen i tunna skivor. Om köttet är fryst är det lättast att skiva när det är halvt tinat.
- Löken skalas och hackas medelgrovt.
- Vitlöken skalas och skivas.
- Chili delas, rensas från kärnor och hackas.
- Enbär krossas.
Därefter börja smörfräsa lök, vitlök, och chili i en gryta. Tillsätt tomatpurén. Under tiden bryn köttskivorna i omgångar, även här med smör. Lägg därefter över köttet i grytan. Tillsätt övriga ingredienser. Låt grytan koka upp och sedan sjuda till dess att såsen tjocknar något.
Sedan är det klart att servera. Ett gott potatismos passar utmärkt till. En del föredrar även lingon till, men det har vi valt bort.
Comments powered by CComment