Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med bland annat generösa mängder vitlök, och det tycker vi om. En fin grej med glasnudlar är att de är glutenfria och lite lättare i magen än traditionell pasta.

steamed scrimps glasnuddles 5

Recept

Mängden blir lagom för 2, kanske 3 personer.

250 gram rensade och skalade råa tigerräkor.

100 gram glasnudlar, även kallade vermicelli nudlar

2 - 3 salladslökar

4 vitlöksklyftor

olja att fräsa vitlöken, 1 msk olivolja och 1/2 tsk sesamolja.

Sås

1 msk japansk soja

2 tsk kycklingfond

2 msk vatten

steamed scrimps glasnuddles 1

Här rensar och skalar vi räkorna innan tillagningen, även om orginalreceptet serverar räkor med skal och huvud på. Det blir mindre kladd vid matbordet på så sett. Det måste vara råa räkor. Köp inte kokta, det fungerar inte

steamed scrimps glasnuddles 2

Fyra klyftor vitlök används. När vitlöken är skivad, delar vi upp den i två högar. Hälften fräser vi i olja någon minut, resten strös på rå innna ångkokningen. På detta sätt får vi ut mer nyanser av vitlöken smaker. Både den skarpa smaken från rå vitlök, och den lite sötare och aromatiska smaken från tillagade vitlöken. Även oljan, som hälls över rätten,  har fått smak av vitlök  vilket smaksätter räkor och nudlar.

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att blötlägga nudlarna i ljummet vatten. De ska ligga och dra i vattnet i 10 minuter. Klipp sedan nudlar 3 bitar. Häll upp dem på durkslag och låt dem vila där.

Ansa och skiva salladslöken i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva vitlöken. Hälften av vitlöken fräses mjuk i olja, men den ska inte ta färg.

Därefter är det dags att lägga upp på ett litet serveringsfat. Börja med en bädd av nudlar, lägg därefter på det skala och rensade räkorna. Ringla över oljan med den frästa vitlöken. Därefter strö över den färska vitlöken. Avsluta med att toppa med den skivade salladslöken.

Nu är rätten redo att ångbakas. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge. Fatet behöver stå inne cirka 10 minuter. Räkorna ska bli röda och fasta i köttet, men det får inte stå inne förlänge. Då blir nämligen räkorna torra, sega och oaptitliga. Dessutom vill man att salladslöken behåller lite av sin spänst och krispighet.

Medan fatet står i ugnen, rör ihop såsen. Ge den ett litet lätt uppkok. Ringla över såsen på fatet innan servering. Om någon vill ha lite mer sting på maten, ställ fram en flask med Sriracha Chili sås.

steamed scrimps glasnuddles 3

Här är fatet redo för ångkokningen. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Denna rätt, blir klar på cirka 35 minuter, och passar därför in under konceptet "Snabbmat enligt Bull". Alltså snabbt och enkelt att tillaga, utan att göra avkall på smak och kvalite. Att laga mat på detta sätt kräver givetvis förstklassiga råvaror för att lyckas. I vanlig ordning, så är rätten glutenfri . Dessutom ganska kolhydratsnål, och potatisen kan ju uteslutas, om man kör LCHF.

Ett mycket enkelt sätt att tillaga fisken, men ändå suveränt gott.  En återkommande rätt i det lilla vita huset under grillsäsongen. Välj fiskar med fast kött, och som har en egen ganska kraftig smak. Här låter vi nämligen råvaran bestämma smaken, kryddingen är minimal.

Denna rätt lagas av Bratt till en något trött IT-konsult (Bull) och som konsulten verkligen uppskattar efter att ha stångats med diverse datasystem.

En enkel och snabb liten måltid för två personer, men som alltid förgås av ett litet trätomål, om huruvida där ska vara senap eller inte i själva ävjan. Bull hävdar bestämt att senapen höjer måltiden till en helt annan dimension. Men Bratt vägrar, dock har Bull efter några år fått lov att smyga ned senap i hans berömda Kryddsmör ”Café de Paris”.

Go to top