Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med bland annat generösa mängder vitlök, och det tycker vi om. En fin grej med glasnudlar är att de är glutenfria och lite lättare i magen än traditionell pasta.

steamed scrimps glasnuddles 5

Recept

Mängden blir lagom för 2, kanske 3 personer.

250 gram rensade och skalade råa tigerräkor.

100 gram glasnudlar, även kallade vermicelli nudlar

2 - 3 salladslökar

4 vitlöksklyftor

olja att fräsa vitlöken, 1 msk olivolja och 1/2 tsk sesamolja.

Sås

1 msk japansk soja

2 tsk kycklingfond

2 msk vatten

steamed scrimps glasnuddles 1

Här rensar och skalar vi räkorna innan tillagningen, även om orginalreceptet serverar räkor med skal och huvud på. Det blir mindre kladd vid matbordet på så sett. Det måste vara råa räkor. Köp inte kokta, det fungerar inte

steamed scrimps glasnuddles 2

Fyra klyftor vitlök används. När vitlöken är skivad, delar vi upp den i två högar. Hälften fräser vi i olja någon minut, resten strös på rå innna ångkokningen. På detta sätt får vi ut mer nyanser av vitlöken smaker. Både den skarpa smaken från rå vitlök, och den lite sötare och aromatiska smaken från tillagade vitlöken. Även oljan, som hälls över rätten,  har fått smak av vitlök  vilket smaksätter räkor och nudlar.

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att blötlägga nudlarna i ljummet vatten. De ska ligga och dra i vattnet i 10 minuter. Klipp sedan nudlar 3 bitar. Häll upp dem på durkslag och låt dem vila där.

Ansa och skiva salladslöken i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva vitlöken. Hälften av vitlöken fräses mjuk i olja, men den ska inte ta färg.

Därefter är det dags att lägga upp på ett litet serveringsfat. Börja med en bädd av nudlar, lägg därefter på det skala och rensade räkorna. Ringla över oljan med den frästa vitlöken. Därefter strö över den färska vitlöken. Avsluta med att toppa med den skivade salladslöken.

Nu är rätten redo att ångbakas. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge. Fatet behöver stå inne cirka 10 minuter. Räkorna ska bli röda och fasta i köttet, men det får inte stå inne förlänge. Då blir nämligen räkorna torra, sega och oaptitliga. Dessutom vill man att salladslöken behåller lite av sin spänst och krispighet.

Medan fatet står i ugnen, rör ihop såsen. Ge den ett litet lätt uppkok. Ringla över såsen på fatet innan servering. Om någon vill ha lite mer sting på maten, ställ fram en flask med Sriracha Chili sås.

steamed scrimps glasnuddles 3

Här är fatet redo för ångkokningen. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

En enkel sås som passar fint till grillat kött eller ett grillspett. Även lämplig på en buffé.

 

Ett tillbehör som passar bra till medelhavsmat, kanske framför allt till det grekiska köket. Prova gärna till vår souvlaki eller till grillade lammracks. En klick tzatziki smakar gott till. Det fungerar utmärkt att ersätta potatisen med denna rätt, t.ex. om man vill minska på kolhydratsintaget. Inspirationen till denna rätt fick Bull i Linköping, av alla ställen, på den utmärkta restaurangen Afrodite. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

När Bull och Bratt var små, så var pressgurka ett måste till söndagsmiddagen. Söndagsmiddagen bestod oftast av någon form av stek. Denna gurka har nu fått renässans i Bull och Bratts kök.

Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.

Bull och Bratt befinner sig på semester på golfresorten Mar Menor i södra Spanien. De bor in en lägenhet med ett ganska enkelt kök, begränsad köksutrustning, och har bara ett litet sortiment i speceriskåpen. Men så blir de sugna på en mustig gryta. Då skapar Bull köttgrytan MarMenor, enkel men riktigt god.

Go to top