×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med bland annat generösa mängder vitlök, och det tycker vi om. En fin grej med glasnudlar är att de är glutenfria och lite lättare i magen än traditionell pasta.

steamed scrimps glasnuddles 5

Recept

Mängden blir lagom för 2, kanske 3 personer.

250 gram rensade och skalade råa tigerräkor.

100 gram glasnudlar, även kallade vermicelli nudlar

2 - 3 salladslökar

4 vitlöksklyftor

olja att fräsa vitlöken, 1 msk olivolja och 1/2 tsk sesamolja.

Sås

1 msk japansk soja

2 tsk kycklingfond

2 msk vatten

steamed scrimps glasnuddles 1

Här rensar och skalar vi räkorna innan tillagningen, även om orginalreceptet serverar räkor med skal och huvud på. Det blir mindre kladd vid matbordet på så sett. Det måste vara råa räkor. Köp inte kokta, det fungerar inte

steamed scrimps glasnuddles 2

Fyra klyftor vitlök används. När vitlöken är skivad, delar vi upp den i två högar. Hälften fräser vi i olja någon minut, resten strös på rå innna ångkokningen. På detta sätt får vi ut mer nyanser av vitlöken smaker. Både den skarpa smaken från rå vitlök, och den lite sötare och aromatiska smaken från tillagade vitlöken. Även oljan, som hälls över rätten,  har fått smak av vitlök  vilket smaksätter räkor och nudlar.

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att blötlägga nudlarna i ljummet vatten. De ska ligga och dra i vattnet i 10 minuter. Klipp sedan nudlar 3 bitar. Häll upp dem på durkslag och låt dem vila där.

Ansa och skiva salladslöken i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva vitlöken. Hälften av vitlöken fräses mjuk i olja, men den ska inte ta färg.

Därefter är det dags att lägga upp på ett litet serveringsfat. Börja med en bädd av nudlar, lägg därefter på det skala och rensade räkorna. Ringla över oljan med den frästa vitlöken. Därefter strö över den färska vitlöken. Avsluta med att toppa med den skivade salladslöken.

Nu är rätten redo att ångbakas. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge. Fatet behöver stå inne cirka 10 minuter. Räkorna ska bli röda och fasta i köttet, men det får inte stå inne förlänge. Då blir nämligen räkorna torra, sega och oaptitliga. Dessutom vill man att salladslöken behåller lite av sin spänst och krispighet.

Medan fatet står i ugnen, rör ihop såsen. Ge den ett litet lätt uppkok. Ringla över såsen på fatet innan servering. Om någon vill ha lite mer sting på maten, ställ fram en flask med Sriracha Chili sås.

steamed scrimps glasnuddles 3

Här är fatet redo för ångkokningen. Ångningen gör vi i ugn. Vatten i en braspanna och sätt fatet på ett galler precis ovanför. Se till att vattnet i braspannan sjuder innan tillagning påbörjas. Ungstemperatur på 100 grader blir lagom, gärna i varmluftsläge.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Go to top