Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En rätt med både inspiration från det bayerska som det indonesiska köket, men receptet är skapat av oss själva. Kombinationen surkål, potatismos och rökt fläsk härrör från den bayerska kokkonsten. Att krydda surkål med chili, vitlök och ingefära är av orientalisk ursprung. Fyllningen till kassler är Bratt’s egen uppfinning. Receptet är avsett för två.

 

 

Recept (fylld kassler)

2 tjocka skivor kassler

2 pressade vitlöksklyftor

1/2 dl riven parmesan

Några kvistar färsk basilika

1 skvätt olivolja

Recept för surkål

1 liten burk surkål

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 röd chilipeppar, tunt skivad

1 tsk hackad ingefära

1 lagerblad 

1/2 hönsbuljongtärning

2 dl vatten

Recept för potatismoset

5 medelstora potatisar

Mjölk     

1 äggula

1 klick smör

Salt, svartpeppar och muskotnöt

Beskrivning

Snitta (nästa dela i två skivor, men låt skivorna sitta ihop) kasslerskivorna. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Fyll kasslern med denna. Slut till med tandpetare. Grilla på grilljärn.

Häll ingredienserna för surkålen i kastrull. Låt små koka i ca 20 minuter.

Skala och dela potatisen. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Hälla av vattnet. Mosa potatisen med en potatisstöt. Tillsätt mjölk, värm upp, rör runt. Tillsätt muskot och svartpeppar, smaka av med eventuellt mer salt. Avsluta genom att röra ned en äggula. Vid servering strö hackad persilja över moset.

Lägg gärna upp ett par tomatklyftor på tallriken. Ett gott tyskt öl, typ ”Veltins” passar utmärkt till. 

 

 

   

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En användbar,god och lättlagad potatisrätt när man tröttnat på kokt potatis och potatisklyftor. Det var en min fars paradrätter, när han tog över köket inför söndagsmiddagen.

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

En klassisk sås, som faktisk är, när man väl har fått in rätta handlaget, lätt att laga. Glöm bort myterna om vattenbad och att man måste vispa som en galning. Råvarorna är, som alltid viktiga, försöker man byta ut smöret mot margarin blir man besviken på smaken. Och det blir allra bäst om man har färska örtkryddor.

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men annorlunda.

Ett tillbehör som passar bra till medelhavsmat, kanske framför allt till det grekiska köket. Prova gärna till vår souvlaki eller till grillade lammracks. En klick tzatziki smakar gott till. Det fungerar utmärkt att ersätta potatisen med denna rätt, t.ex. om man vill minska på kolhydratsintaget. Inspirationen till denna rätt fick Bull i Linköping, av alla ställen, på den utmärkta restaurangen Afrodite. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnudlar är bra då de är helt naturligt glutenfria och känns lite lättare i magen än traditionell durumpasta.

Go to top