×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Att kunna fritera utan att behöva slabba med olja låter fantastiskt. Ingen lukt, inget kladd, mindre rengöring och mindre risk för brännskador. Men går det egentligen?

Idén har lockat Bull en tid. Men han har varit väldigt skeptiskt till att det fungerar. Men innan man prövat så vet man inte. Så när vi såg en varmluftsfritös till ett hyfsat lågt pris i en av lågprisbutikerna tyckte vi det kunde vara värt ett försök. Så vi köpte en sådan, det kan kallas ett planerat impulsköp.

Man inser ganska snart att rätter med frityrsmet inte kommer att fungera. Så friterad scampi, glöm det. Det kommer sluta med stor, tämligen oätlig klump i botten av fritöskorgen. Likadant med calamares romana, friterad camembert, eller friterad banan. 

Men till sådant som friteras utan smet eller panering, där skulle det kunna fungera. Det vi har kvar då som man äter någorlunda frekvent är pommes frites. Då mer hälften av gångerna vi friterar så är det just pommes frites som ska tillagas, så kan denna apparat komma väl till pass. Om den nu levererar.

varmluftfsritering 5

Det lilla "underverket" har packats upp.

Så nu till testet.

Vi använde potatissorten King Edward, då denna ger väldigt bra pommes frites. Potatisen förkoktes på samma sätt som vid vanlig fritering. De torkades därefter av i vanlig ordning. Potatisstavarna smordes därefter in med en matsked olja. Därmed ansåg vi dem vara färdiga för varmluftsfritering. Vi ställde in temperatur och tid efter medföljande instruktion, 20 minuter och 200 grader. Vi tog även ut korgen med potatis efter halva tiden och skakade om dem för att få ett jämnt resultat.

varmluftfsritering 2

Potatisen är nu förkokt, torkad, inoljad och placerad fritösen.

varmluftfsritering 3

En tjuvkik under pågående tillagning. Passade på att skaka om, för jämnare resultat.

Resultat

Det blev inte lika bra som riktigt friterade. Men de blev bättre än de vi har gjort i varmluftsugn, när vi inte har haft tillgång till någon fritös. Så betyget blir OK, men inte riktigt bra. Men tillagningen var tämligen doftfri, vår riktiga fritös använder vi helst bara ute på terrassen annars luktar det lätt för mycket frityr i huset.

Slutsatsen blir att vi kommer att använda varmluftsfritösen till potatis under kulna vinterdagar. Dessa dagar känner man inte för att stå utomhus och laga mat. Men vi hade inte gjort detta köp med nuvarande erfarenhet. Och att köpa en exklusivare, dyrare modell av varmluftsfritös är ingen idé. Det kanske blir lite bättre pommes frites i en dyrare burk. Men det blir ingen fritering där heller. Fritera, det är att koka i het olja. Utan olja ingen frityr.

varmluftfsritering 4

Potatisen är klar att servera!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Nöt- och frö-bröd
En skiva nöt- och frö-bröd

Vill man ha en skiva av ett kraftigt fullkornsbröd men det ska vara glutenfritt och/eller LCHF så är detta bröd ett mycket bra alternativ.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Blomkål i tre varianter
Blomkål för tre varianter

Ett lite annorlunda men riktigt läckert sätt att servera blomkål som tillbehör.

Go to top