Att kunna fritera utan att behöva slabba med olja låter fantastiskt. Ingen lukt, inget kladd, mindre rengöring och mindre risk för brännskador. Men går det egentligen?

Idén har lockat Bull en tid. Men han har varit väldigt skeptiskt till att det fungerar. Men innan man prövat så vet man inte. Så när vi såg en varmluftsfritös till ett hyfsat lågt pris i en av lågprisbutikerna tyckte vi det kunde vara värt ett försök. Så vi köpte en sådan, det kan kallas ett planerat impulsköp.

Man inser ganska snart att rätter med frityrsmet inte kommer att fungera. Så friterad scampi, glöm det. Det kommer sluta med stor, tämligen oätlig klump i botten av fritöskorgen. Likadant med calamares romana, friterad camembert, eller friterad banan. 

Men till sådant som friteras utan smet eller panering, där skulle det kunna fungera. Det vi har kvar då som man äter någorlunda frekvent är pommes frites. Då mer hälften av gångerna vi friterar så är det just pommes frites som ska tillagas, så kan denna apparat komma väl till pass. Om den nu levererar.

varmluftfsritering 5

Det lilla "underverket" har packats upp.

Så nu till testet.

Vi använde potatissorten King Edward, då denna ger väldigt bra pommes frites. Potatisen förkoktes på samma sätt som vid vanlig fritering. De torkades därefter av i vanlig ordning. Potatisstavarna smordes därefter in med en matsked olja. Därmed ansåg vi dem vara färdiga för varmluftsfritering. Vi ställde in temperatur och tid efter medföljande instruktion, 20 minuter och 200 grader. Vi tog även ut korgen med potatis efter halva tiden och skakade om dem för att få ett jämnt resultat.

varmluftfsritering 2

Potatisen är nu förkokt, torkad, inoljad och placerad fritösen.

varmluftfsritering 3

En tjuvkik under pågående tillagning. Passade på att skaka om, för jämnare resultat.

Resultat

Det blev inte lika bra som riktigt friterade. Men de blev bättre än de vi har gjort i varmluftsugn, när vi inte har haft tillgång till någon fritös. Så betyget blir OK, men inte riktigt bra. Men tillagningen var tämligen doftfri, vår riktiga fritös använder vi helst bara ute på terrassen annars luktar det lätt för mycket frityr i huset.

Slutsatsen blir att vi kommer att använda varmluftsfritösen till potatis under kulna vinterdagar. Dessa dagar känner man inte för att stå utomhus och laga mat. Men vi hade inte gjort detta köp med nuvarande erfarenhet. Och att köpa en exklusivare, dyrare modell av varmluftsfritös är ingen idé. Det kanske blir lite bättre pommes frites i en dyrare burk. Men det blir ingen fritering där heller. Fritera, det är att koka i het olja. Utan olja ingen frityr.

varmluftfsritering 4

Potatisen är klar att servera!

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara