×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Att kunna fritera utan att behöva slabba med olja låter fantastiskt. Ingen lukt, inget kladd, mindre rengöring och mindre risk för brännskador. Men går det egentligen?

Idén har lockat Bull en tid. Men han har varit väldigt skeptiskt till att det fungerar. Men innan man prövat så vet man inte. Så när vi såg en varmluftsfritös till ett hyfsat lågt pris i en av lågprisbutikerna tyckte vi det kunde vara värt ett försök. Så vi köpte en sådan, det kan kallas ett planerat impulsköp.

Man inser ganska snart att rätter med frityrsmet inte kommer att fungera. Så friterad scampi, glöm det. Det kommer sluta med stor, tämligen oätlig klump i botten av fritöskorgen. Likadant med calamares romana, friterad camembert, eller friterad banan. 

Men till sådant som friteras utan smet eller panering, där skulle det kunna fungera. Det vi har kvar då som man äter någorlunda frekvent är pommes frites. Då mer hälften av gångerna vi friterar så är det just pommes frites som ska tillagas, så kan denna apparat komma väl till pass. Om den nu levererar.

varmluftfsritering 5

Det lilla "underverket" har packats upp.

Så nu till testet.

Vi använde potatissorten King Edward, då denna ger väldigt bra pommes frites. Potatisen förkoktes på samma sätt som vid vanlig fritering. De torkades därefter av i vanlig ordning. Potatisstavarna smordes därefter in med en matsked olja. Därmed ansåg vi dem vara färdiga för varmluftsfritering. Vi ställde in temperatur och tid efter medföljande instruktion, 20 minuter och 200 grader. Vi tog även ut korgen med potatis efter halva tiden och skakade om dem för att få ett jämnt resultat.

varmluftfsritering 2

Potatisen är nu förkokt, torkad, inoljad och placerad fritösen.

varmluftfsritering 3

En tjuvkik under pågående tillagning. Passade på att skaka om, för jämnare resultat.

Resultat

Det blev inte lika bra som riktigt friterade. Men de blev bättre än de vi har gjort i varmluftsugn, när vi inte har haft tillgång till någon fritös. Så betyget blir OK, men inte riktigt bra. Men tillagningen var tämligen doftfri, vår riktiga fritös använder vi helst bara ute på terrassen annars luktar det lätt för mycket frityr i huset.

Slutsatsen blir att vi kommer att använda varmluftsfritösen till potatis under kulna vinterdagar. Dessa dagar känner man inte för att stå utomhus och laga mat. Men vi hade inte gjort detta köp med nuvarande erfarenhet. Och att köpa en exklusivare, dyrare modell av varmluftsfritös är ingen idé. Det kanske blir lite bättre pommes frites i en dyrare burk. Men det blir ingen fritering där heller. Fritera, det är att koka i het olja. Utan olja ingen frityr.

varmluftfsritering 4

Potatisen är klar att servera!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Go to top