×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna soppa serverar vi med frikadeller och kokta ägghalvor.

 Soppan går utmärkt att frysa in, så passa på att laga en rejäl sats. Vi plockade fram vår 10-liters gryta, och skördade, sköljde och repade cirka ett kilo grönkål. Frikadellerna ska helst göras på kalvfärs, men den kan vara svår att få tag på. Det går att ersatta kalv med blandfärs, resultatet blir ändå bra.

Grönkålssoppa med kokt ägg och frikadeller

Recept

Receptet räcker till många portioner

Soppan

1 kg grönkål

1 gul lök som hackas.

4 msk smör 

Maizena redning

2 liter vatten 

4 höns- eller grönsaksbuljongtärningar

Svartpeppar

4 dl vispgrädde

Frikadellerna

500 gr blandfärs, eller helst kalvfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 ägg

Salt och svartpeppar

Tillbehör

Kokta ägghalvor, 1 ägg per person

Gör så här, på ett ungefär

Ta och börja med den tunga, jobbiga biten. Grönkålen skall sköljas, man vill ju inte ha någon jord eller grus i soppan. Där kan även gömma sig larver, sniglar och annat småkryp i bladen. Så skölj noggrant! Därefter ska kålen repas, man rivar alltså av gröna på bladen från den grova mittstjälken.

Därefter är det dags att börja fräsa kålen i smör., och det kommer behövas en stor kastrull. Börja med att fräsa den hackade löken i smöret, utan att den tar färg. Därefter lägger man i grönkålen i omgångar, efterhand som det sjunker undan i grytan. Häll därefter i vatten och buljongtärningar. Låt koka i 20 minuter.

Grönkålsoppa tillagas

Grönkålen vänds ned i grytan.

Under tiden grönkålen kokar, blanda ihop smeten till frikadellerna. Riv lök och vitlök, enklast är att köra med en stavmixer. Blanda ihop lökriv, färs, ägg, salt och peppar till en jämn smet. Rulla sedan små bullar av smeten.

När kålen har kokt i 20 minuter, mixa den lite lagom med stavvmixer så att man får en fin textur på soppan. Lite kålbladsbitar ska finnas kvar. Så lagom är bäst,  även när man mixar. Häll därefter i grädden, låt koka några minuter till. Därefter reder man av soppan med Maizena.

Frikadeller klara att kokas

Frikadellerna är klara att koka.

Nu är det tid att koka äggen. Frikadellerna läggs ned i soppan. Efter man lagt i frikadellerna behöver soppan småkoka i 10 minuter till. Smaka av soppan med salt och peppar.

När äggen är kokta, skalas de och halveras. Därefter är det klar att servera.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Mör karré med mustig svampsky
Karré med svampsky i pannan

Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att d [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Go to top