Tekniken innebär i kort att man vacuumförpackar råvaran i en plastpåse och sedan lägger denna påse i ett tempererat vattenbad.

Tekniken ska ha utveckladats i restaurangkök under 70-talet. Sous vide är franska och betyder vacuum.

Till teknikens fördelar kan nämnas:

  • All smak stannar kvar. Vid kokning lakas en del av smaken ut i kokvattnet, det sker inte med sous vide.
  • Man torkar inte ut maten som vid stekning eller ugnsbakning. Det blir en saftig köttbit, när man kör med sous vide.
  • Långa tillagningstider tillåts, vilket kan åstadkomma riktig mört kött även från styckbitar som oxbringa eller högrev.
  • Man får rätt innertemperatur i hela köttbiten. Det blir jämt rosa genom hela steken, istället för grått i kanten och rött i mitten.
  • Lite lättare diskning, då allt stannar i plastpåsen.

Själva har vi tagit till oss denna teknik först i höstas. Och vi kommer att fortsätta at använda och utveckla denna. Men vi ser den som ett komplement till övriga tillagningsmetoder och inte som en ersättning. Superkraften i sous vide som vi ser det är att man kan få enklare kött att bli fantastiskt mört och saftigt.

Bland höjdpunkterna av de rätter vi lagat med sous-vide kan nämnas:

  • Torskrygg. 45 minuter på 49 grader. Endast kryddat med flingsalt. Det var nog den bästa torskryggen vi ätit. Serverades med skirat smör, pepparrot, kokt purjolök och potatis.
  • Spareribs. Riktigt smakrika, saftiga och möra. Utmärkt på vintern, när man inte vill stå och grilla i trädgården. Receptet finns upplagt, se under recept/fläskkött.
  • Kalvsteken vi åt på nyårsafton. Köttet nästan smälte i munnen. Den fick 10 timmar på 58 grader. Nästa gång sänker jag nog en grad. Kryddad med enbart flingsalt och nymalen svartpeppar.

kalvstek tillagad med sous vide

Kalvsteken uppskuren. Den har brynts i stekpanna, efter den är upptagen från vattenbadet.

Nu krävs det lite utrustning för att kunna jobba bekvämt med denna teknik. Först ska man vacuumförpacka och till det behövs en vacuumförpackare och påsar till denna. Sen ska man ha koll på temperatur och tid i vattenbadet. För att detta ska fungera på ett bekvämt sätt är det enklast att skaffa sig en sous videcirkulator. Denna kan beskrivas som en termostatreglerad doppvärmare med timer och cirkulationspump. Så man får investera cirka två tusen för att höja kvaliteten på matlagningen ett snäpp.

Vacuumpackning av kalvstek för sous vide

Vaccumförpackning av kalvstek pågår.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Go to top