Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Nu behöver det inte vara absolut Kvibille ost, även om det är vår favorit. Mer korrekt namn är då grönmögelostsås, men det är ett lite väl långt och ganska trist namn.

Grönmögelost i såsen passar bra till stekt och grillat kött. På sommaren gör vi oftast en kall variant, vi värmer upp osten i mikron så att den blir mjuk. Därefter blandar vi den med lagom mycket gräddfil. Snabbt och enkelt. Det är kanske mer en blue cheese-dressing än en sås.

Den enkla varma varianten har då varit att smula ned osten i en kastrull med vispgrädde. Maler ned lite svartpeppar. Sedan får såsen sjuda i en kvart. Enkelt, och ingen redning behövs. Men det blir kanske lite stabbigt.

Så vi fick för oss att förfina denna i grunden goda sås. Schalottenlök piffar till de flesta såser så en sådan ska vi ha. Buljong eller fond är en liten smaksättare som tillför en mustig rondör till såsen. Sedan ska smaken balanseras med lite syra, så i med en skvätt vitt vin. Se där, nu har vi en bra grund där vi sedan tillsätter vispgrädde och ost.

Kvibillesås serverad till rostas och duchessepotatis

Här den elegantaste varianten på såsen, serverad till rostas och duchessepotatis.

Resultatet blir riktigt bra, men tillagningstiden blir självfallet längre. Man bör reducera såsen ordentligt och det tar lite tid. För att laga bra mat behöver man ta tid på sig. Och nu till receptet.

Recept

Mängden är lagom för två portioner

  • En liten schalottenlök 
  • Smör 
  • 1/2 dl torrt vitt vin 
  • 1 dl vatten 
  • 1/2 hönsbuljongtärning. Kan bytas mot en matsked Bongs kycklingfond 
  • 2 dl vispgrädde 
  • Svartpeppar 
  • 75 - 100 gram Kvibille gräddädelost
  • Eventuellt maizenaredning

Gör så här, på ett ungefär

Fräs finhackad schalottenlök i smör. Löken ska bli mjuk och glansig, men den ska inte brynas. Peppra

Tillsätt vatten, vin och buljongtärning, Reducera ned till 2/3 kvarstår. Tillsätt grädden, reducera lika mycket igen. Smula nu ned osten. Låt såsen sjuda i 10 minuter, under lätt omrörning. Red eventuellt av med maizena. Behöver man reda av med någon större mängd maizena, då har man nog slarvat med reduceringen.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Go to top