Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Nu behöver det inte vara absolut Kvibille ost, även om det är vår favorit. Mer korrekt namn är då grönmögelostsås, men det är ett lite väl långt och ganska trist namn.

Grönmögelost i såsen passar bra till stekt och grillat kött. På sommaren gör vi oftast en kall variant, vi värmer upp osten i mikron så att den blir mjuk. Därefter blandar vi den med lagom mycket gräddfil. Snabbt och enkelt. Det är kanske mer en blue cheese-dressing än en sås.

Den enkla varma varianten har då varit att smula ned osten i en kastrull med vispgrädde. Maler ned lite svartpeppar. Sedan får såsen sjuda i en kvart. Enkelt, och ingen redning behövs. Men det blir kanske lite stabbigt.

Så vi fick för oss att förfina denna i grunden goda sås. Schalottenlök piffar till de flesta såser så en sådan ska vi ha. Buljong eller fond är en liten smaksättare som tillför en mustig rondör till såsen. Sedan ska smaken balanseras med lite syra, så i med en skvätt vitt vin. Se där, nu har vi en bra grund där vi sedan tillsätter vispgrädde och ost.

Kvibillesås serverad till rostas och duchessepotatis

Här den elegantaste varianten på såsen, serverad till rostas och duchessepotatis.

Resultatet blir riktigt bra, men tillagningstiden blir självfallet längre. Man bör reducera såsen ordentligt och det tar lite tid. För att laga bra mat behöver man ta tid på sig. Och nu till receptet.

Recept

Mängden är lagom för två portioner

  • En liten schalottenlök 
  • Smör 
  • 1/2 dl torrt vitt vin 
  • 1 dl vatten 
  • 1/2 hönsbuljongtärning. Kan bytas mot en matsked Bongs kycklingfond 
  • 2 dl vispgrädde 
  • Svartpeppar 
  • 75 - 100 gram Kvibille gräddädelost
  • Eventuellt maizenaredning

Gör så här, på ett ungefär

Fräs finhackad schalottenlök i smör. Löken ska bli mjuk och glansig, men den ska inte brynas. Peppra

Tillsätt vatten, vin och buljongtärning, Reducera ned till 2/3 kvarstår. Tillsätt grädden, reducera lika mycket igen. Smula nu ned osten. Låt såsen sjuda i 10 minuter, under lätt omrörning. Red eventuellt av med maizena. Behöver man reda av med någon större mängd maizena, då har man nog slarvat med reduceringen.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Vittvinsås

En sås som passar bra till torsk, lax och annan fisk. Såsen smaksätts bl.a. med brynt smör och får sin fina, mjuka konsistens genom att man rör ned vispad grädde strax innan [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Go to top