Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Nu behöver det inte vara absolut Kvibille ost, även om det är vår favorit. Mer korrekt namn är då grönmögelostsås, men det är ett lite väl långt och ganska trist namn.

Grönmögelost i såsen passar bra till stekt och grillat kött. På sommaren gör vi oftast en kall variant, vi värmer upp osten i mikron så att den blir mjuk. Därefter blandar vi den med lagom mycket gräddfil. Snabbt och enkelt. Det är kanske mer en blue cheese-dressing än en sås.

Den enkla varma varianten har då varit att smula ned osten i en kastrull med vispgrädde. Maler ned lite svartpeppar. Sedan får såsen sjuda i en kvart. Enkelt, och ingen redning behövs. Men det blir kanske lite stabbigt.

Så vi fick för oss att förfina denna i grunden goda sås. Schalottenlök piffar till de flesta såser så en sådan ska vi ha. Buljong eller fond är en liten smaksättare som tillför en mustig rondör till såsen. Sedan ska smaken balanseras med lite syra, så i med en skvätt vitt vin. Se där, nu har vi en bra grund där vi sedan tillsätter vispgrädde och ost.

Kvibillesås serverad till rostas och duchessepotatis

Här den elegantaste varianten på såsen, serverad till rostas och duchessepotatis.

Resultatet blir riktigt bra, men tillagningstiden blir självfallet längre. Man bör reducera såsen ordentligt och det tar lite tid. För att laga bra mat behöver man ta tid på sig. Och nu till receptet.

Recept

Mängden är lagom för två portioner

  • En liten schalottenlök 
  • Smör 
  • 1/2 dl torrt vitt vin 
  • 1 dl vatten 
  • 1/2 hönsbuljongtärning. Kan bytas mot en matsked Bongs kycklingfond 
  • 2 dl vispgrädde 
  • Svartpeppar 
  • 75 - 100 gram Kvibille gräddädelost
  • Eventuellt maizenaredning

Gör så här, på ett ungefär

Fräs finhackad schalottenlök i smör. Löken ska bli mjuk och glansig, men den ska inte brynas. Peppra

Tillsätt vatten, vin och buljongtärning, Reducera ned till 2/3 kvarstår. Tillsätt grädden, reducera lika mycket igen. Smula nu ned osten. Låt såsen sjuda i 10 minuter, under lätt omrörning. Red eventuellt av med maizena. Behöver man reda av med någon större mängd maizena, då har man nog slarvat med reduceringen.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Vittvinsås

En sås som passar bra till torsk, lax och annan fisk. Såsen smaksätts bl.a. med brynt smör och får sin fina, mjuka konsistens genom att man rör ned vispad grädde strax innan [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Go to top