×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en aning. Skorpmjöl tillför ju inget smakmässigt, så detta har vi ersatt med parmesan.

Modern haselbackspotatis 5

Recept

Mängd för 2 personer

4 st medelstora potatisar

Olivolja

Flingsalt

Fint riven parmesan

Gör så här på ett ungefär

Sätt ugnen på 180 grader varmluft och övervärme. Skala potatisen. Riv parmesanen. Ploka fram ett ugnssäkert fat.

Modern haselbackspotatis 1

Skär av en bit så att potatisen står stadigt. Därefter är det dax att skåra potisen. Vi gör detta på frihand,  och har inga problem med detta. Men det finns tips på nätet om olika sätt att ha en mall, som kan nyttjas om man känner sig osäker. Ett exempel är att man lägger potatisen i en träslev medan man skårar den. Cirka 5 mm mellen skårorna som skärs ned till  5 - 10 mm från botten av potatisen.

Modern haselbackspotatis 2

Därefter penslas potatisen med rikligt av olivolja, och flingsalt strös över. Vill man göra det enkelt strör man på parmesanen nu och sätter in fatet i ugnen. Klart om 40 minuter.

Modern haselbackspotatis 3

Men vill man göra det ännu bättre. Sätt in fatet i ugnen 20 minuter, tag ut, pensla med olja en gång till. Strö över parmensanen nu. Ge rätten ytterligare 20 minuter i ugn. Detta blir bättre, men skillnaden är liten.

Modern haselbackspotatis 4

På bilden ovan körde vi den enkla varianten med parmesan på direkt. På första bilden körde vi med dubbbla oljningar, vilket syns på kladdet på fatet. Men potatisen blev aningen godare.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Go to top