Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Det går bra att göra sin egen bacon, även om man bara har en klotgrill att röka i! Problemet är bara att man knappast vill äta fabriksbacon efter att ha smakat sin egen hantverksmässigt framställda bacon.

Vi följer receptet i boken "Holy Smoke BBQ : ingen rök utan kött"  av Johan Fritzell & Johan Åkerberg, ganska väl. En del skulle nog påstå att det är ovanligt att vi ändrar så lite i ett recept som här. Det är alltså ett recept som passar oss. Det kanske kommer bli lite förändringar framöver, efterhand som vi får rutin på processen. Och först då publicerar vi vårt eget recept.

uppskivad bacon på ett fat

En sats bacon skivad och klar för konsumtion eller förpackning.

Att göra bacon är en procedur som tar tid, ungefär en vecka. Man utgår från en rejäl bit färsk sidfläsk. Först ska denna rimmas. Här använder vi grovsalt utan jod, rårörsocker, nitritsalt och svartpeppar. Den modige kan exprimentera med ytterligare kryddor här, men ett bacon ska smaka just bacon.

När fläsket är rimmat efter tre till fyra dagar så är det dags för rökning. Nu vill man ha en riktig rök, men det har inte vi. Vi har däremot en klotgrill, så då kör vi på den. Det blir lite mer jobb att passa rökningen, men det går. Lämplig röktemperatur är 100 - 110 grader och kärntemperaturen ska upp till 65 grader. Det tar några timmar, kanske fem till sex. För det mesta är rökträdet skånsk ek, detta val då vi har mycket ek på vår tomt. När vi har beskurit våra frukträd så kommer givetvis röken från ved av äpple eller körsbär.

Efter rökningen slår man in fläsket i slaktarepapper och låter det vila något dygn i kylen. Därefter ska det skivas upp. Det är väldig bra att ha en skärmaskin tiilhands då.

Bacon håller sig några dygn i kylskåp. Vakuumförpackat lite längre. Fryst och vakuumförpackat blir optimalt. Då detta bacon så gott, blir åtgången vanligen både stor och snabb. Maximal hållbarhet är därför mest av akademiskt intresse.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Go to top