Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det går bra att göra sin egen bacon, även om man bara har en klotgrill att röka i! Problemet är bara att man knappast vill äta fabriksbacon efter att ha smakat sin egen hantverksmässigt framställda bacon.

Vi följer receptet i boken "Holy Smoke BBQ : ingen rök utan kött"  av Johan Fritzell & Johan Åkerberg, ganska väl. En del skulle nog påstå att det är ovanligt att vi ändrar så lite i ett recept som här. Det är alltså ett recept som passar oss. Det kanske kommer bli lite förändringar framöver, efterhand som vi får rutin på processen. Och först då publicerar vi vårt eget recept.

bacon

En sats bacon skivad och klar för konsumtion eller förpackning.

Att göra bacon är en procedur som tar tid, ungefär en vecka. Man utgår från en rejäl bit färsk sidfläsk. Först ska denna rimmas. Här använder vi grovsalt utan jod, rårörsocker, nitritsalt och svartpeppar. Den modige kan exprimentera med ytterligare kryddor här, men ett bacon ska smaka just bacon.

När fläsket är rimmat efter tre till fyra dagar så är det dags för rökning. Nu vill man ha en riktig rök, men det har inte vi. Vi har däremot en klotgrill, så då kör vi på den. Det blir lite mer jobb att passa rökningen, men det går. Lämplig röktemperatur är 100 - 110 grader och kärntemperaturen ska upp till 65 grader. Det tar några timmar, kanske fem till sex. För det mesta är rökträdet skånsk ek, detta val då vi har mycket ek på vår tomt. När vi har beskurit våra frukträd så kommer givetvis röken från ved av äpple eller körsbär.

Efter rökningen slår man in fläsket i slaktarepapper och låter det vila något dygn i kylen. Därefter ska det skivas upp. Det är väldig bra att ha en skärmaskin tiilhands då.

Bacon håller sig några dygn i kylskåp. Vakuumförpackat lite längre. Fryst och vakuumförpackat blir optimalt. Då detta bacon så gott, blir åtgången vanligen både stor och snabb. Maximal hållbarhet är därför mest av akademiskt intresse.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Go to top