Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det går bra att göra sin egen bacon, även om man bara har en klotgrill att röka i! Problemet är bara att man knappast vill äta fabriksbacon efter att ha smakat sin egen hantverksmässigt framställda bacon.

Vi följer receptet i boken "Holy Smoke BBQ : ingen rök utan kött"  av Johan Fritzell & Johan Åkerberg, ganska väl. En del skulle nog påstå att det är ovanligt att vi ändrar så lite i ett recept som här. Det är alltså ett recept som passar oss. Det kanske kommer bli lite förändringar framöver, efterhand som vi får rutin på processen. Och först då publicerar vi vårt eget recept.

uppskivad bacon på ett fat

En sats bacon skivad och klar för konsumtion eller förpackning.

Att göra bacon är en procedur som tar tid, ungefär en vecka. Man utgår från en rejäl bit färsk sidfläsk. Först ska denna rimmas. Här använder vi grovsalt utan jod, rårörsocker, nitritsalt och svartpeppar. Den modige kan exprimentera med ytterligare kryddor här, men ett bacon ska smaka just bacon.

När fläsket är rimmat efter tre till fyra dagar så är det dags för rökning. Nu vill man ha en riktig rök, men det har inte vi. Vi har däremot en klotgrill, så då kör vi på den. Det blir lite mer jobb att passa rökningen, men det går. Lämplig röktemperatur är 100 - 110 grader och kärntemperaturen ska upp till 65 grader. Det tar några timmar, kanske fem till sex. För det mesta är rökträdet skånsk ek, detta val då vi har mycket ek på vår tomt. När vi har beskurit våra frukträd så kommer givetvis röken från ved av äpple eller körsbär.

Efter rökningen slår man in fläsket i slaktarepapper och låter det vila något dygn i kylen. Därefter ska det skivas upp. Det är väldig bra att ha en skärmaskin tiilhands då.

Bacon håller sig några dygn i kylskåp. Vakuumförpackat lite längre. Fryst och vakuumförpackat blir optimalt. Då detta bacon så gott, blir åtgången vanligen både stor och snabb. Maximal hållbarhet är därför mest av akademiskt intresse.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Go to top