Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!
Vi använder rikligt med lök i vår sås, för en löksås ska ju smaka lök! Därför behöver vi inte reda av den – löken innehåller tillräckligt med stärkelse för att såsen ska tjockna av sig själv.
Vi steker fläsket i ugnen. Bekvämare, mindre os och mindre arbete – bara fördelar!
Nu till receptet!
Recept – Löksås
(För 2 vuxna)
- 2 gula lökar
- nymalen vitpeppar
- 1 msk smör
- 1-2 dl vispgrädde
- 1 msk koncentrerad kalvfond
- 1 msk japansk soja
- Lite vatten (för spädning)
Gör så här - på ett ungefär
Sätt ugnen på 180 grader, med varmluft och övervärme. Lägg fläsket på ett bleck. När löken börjar fräsa kan du sätta in fläsket i ugnen. Skala potatisen och lägg den i en kastrull med saltat vatten. Vänta dock med att koka potatisen – såsen tar längst tid att bli klar.

Skala, halvera och skiva löken. Grovmal vitpeppar ner i såskastrullen. Pepparn ska nu rostas. Slå på värmen, läge 4 av 9 brukar bli lagom. När pepparn börjar dofta riktigt gott är det dags att fräsa löken - så i med en klick smör. När den har smält, lägg i löken. Löken ska nu fräsas till den blir riktigt mjuk. Det tar en stund, cirka 10 minuter. Rör om då och då i kastrullen. Häll därefter på grädde så att det täcker löken. Tillsätt fond och soja. Låt såsen sjuda.

Nu är det dags att börja koka potatisen. Titta till fläsket i ugnen - det kan vara bra att vända skivorna på blecket.
Låt såsen sjuda i minst 10 minuter – det ger en rundare smak och tar bort eventuell 'råhet' från grädden. Såsen tjocknar rejält och behöver spädas med vatten till en lagom konsistens.

Servering
Servera det ugnsstekta fläsket med löksås och kokt potatis. En liten sallad på en assiett passar utmärkt som fräscht tillbehör.
Comments powered by CComment