Skivad lök till såsen

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

Vi använder rikligt med lök i vår sås, för en löksås ska ju smaka lök! Därför behöver vi inte reda av den – löken innehåller tillräckligt med stärkelse för att såsen ska tjockna av sig själv.

Vi steker fläsket i ugnen. Bekvämare, mindre os och mindre arbete – bara fördelar!

Nu till receptet!

Recept – Löksås

(För 2 vuxna)

  • 2 gula lökar
  • nymalen vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 1-2 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk japansk soja
  • Lite vatten (för spädning)

Gör så här - på ett ungefär

Sätt ugnen på 180 grader, med varmluft och övervärme. Lägg fläsket på ett bleck. När löken börjar fräsa kan du sätta in fläsket i ugnen. Skala potatisen och lägg den i en kastrull med saltat vatten. Vänta dock med att koka potatisen – såsen tar längst tid att bli klar.

Fläsk upplagt på ett bleck. Klart att sätta in i ugnen.

Skala, halvera och skiva löken. Grovmal vitpeppar ner i såskastrullen. Pepparn ska nu rostas. Slå på värmen, läge 4 av 9 brukar bli lagom. När pepparn börjar dofta riktigt gott är det dags att fräsa löken - så i med en klick smör. När den har smält, lägg i löken. Löken ska nu fräsas till den blir riktigt mjuk. Det tar en stund, cirka 10 minuter. Rör om då och då i kastrullen. Häll därefter på grädde så att det täcker löken. Tillsätt fond och soja. Låt såsen sjuda.

Löken fräses mjuk.

Nu är det dags att börja koka potatisen. Titta till fläsket i ugnen - det kan vara bra att vända skivorna på blecket.

Låt såsen sjuda i minst 10 minuter – det ger en rundare smak och tar bort eventuell 'råhet' från grädden. Såsen tjocknar rejält och behöver spädas med vatten till en lagom konsistens.

fläsk med löksås 4

Såsen börjar bli klar

Servering

Servera det ugnsstekta fläsket med löksås och kokt potatis. En liten sallad på en assiett passar utmärkt som fräscht tillbehör.

 

 

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 02 november 2025 10:44

Rullen är en styckningsdetalj med ganska fast kött — hos vildsvin utgör den en relativt liten styckbit. Att göra en saltrulle på samma sätt som man gör för oxe eller älg passar därför inte här....

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara