Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Något att grilla en dag då man har obegränsat med tid. Köttbiten ska tillagas "low and slow". Det innebär i detta fall ca 110 grader i röken/grillen i cirka 9 timmar. Därefter låter man köttet vila i en timme innan servering. Slutresultatet blir ett nästan magiskt gott kött.

 Short ribs det kan sägas motsvara kamben på en kossa. Nu är där nästan 1 kg kött per ben så man grillar ju inte ett helt spjäll såvida man inte har en stor smoker och ska ha ett stort gille!

I vårt fall grillade vi en bit med två ben och 1,6 kilo. Då får man plats i en klotgrill. Grillen sattes upp för indirekt grillning och en hel del stora bitar av rökträ lades ned bland briketterna. Köttet förberedes genom att ta bort hinnan på undersidan av benen. Därefter gneds den in med vår favoritrubb. Denna rubb består av ungefär hälften flingsalt och resten av grovmalen svartpeppar, inget annat.

Sedan är det dags att lägga köttet på grillen, detta bör göras vid niotiden på morgonen om man ska kunna äta vid en anständig tid på kvällen. Placera en aluminiumform under köttet i grillen och fyll denna form med vatten. Håll sedan temperaturen i grillen mellan 100 grader och 130 grader. Innertemperaturen i köttet ska nu upp till 92 - 93 grader. Det tar sin lilla tid! Så detta är inget för den stressade! Efter sex till sju timmar behöver man förmodligen lägg på lite mer briketter. Vatten behöver också fyllas på då och då. Annars behövs inte mycket passning, håll bara koll på temperaturen, framför allt på grillens. Fram emot kvällen även på kötttemperaturen.

När temperaturen på köttet är uppnådd, är det dags för nästa steg. Nu ska köttet vila, minst i 30 minuter men gärna några timmar. Så svep in köttet i folie. Svep in foliepaketet i tidningspapper och stoppa gärna allt i en kylbox medan man förbereder resten av måltiden. Man vill nämligen ha en så långsam avsvalning som möjligt. Så absolut inga kylklampar i boxen, då blir det helt fel! Och boxen behövs bara när det är lite längre ledtid mellan grill och måltid.

grillade short ribs redo att serveras.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Go to top