×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Något att grilla en dag då man har obegränsat med tid. Köttbiten ska tillagas "low and slow". Det innebär i detta fall ca 110 grader i röken/grillen i cirka 9 timmar. Därefter låter man köttet vila i en timme innan servering. Slutresultatet blir ett nästan magiskt gott kött.

 Short ribs det kan sägas motsvara kamben på en kossa. Nu är där nästan 1 kg kött per ben så man grillar ju inte ett helt spjäll såvida man inte har en stor smoker och ska ha ett stort gille!

I vårt fall grillade vi en bit med två ben och 1,6 kilo. Då får man plats i en klotgrill. Grillen sattes upp för indirekt grillning och en hel del stora bitar av rökträ lades ned bland briketterna. Köttet förberedes genom att ta bort hinnan på undersidan av benen. Därefter gneds den in med vår favoritrubb. Denna rubb består av ungefär hälften flingsalt och resten av grovmalen svartpeppar, inget annat.

Sedan är det dags att lägga köttet på grillen, detta bör göras vid niotiden på morgonen om man ska kunna äta vid en anständig tid på kvällen. Placera en aluminiumform under köttet i grillen och fyll denna form med vatten. Håll sedan temperaturen i grillen mellan 100 grader och 130 grader. Innertemperaturen i köttet ska nu upp till 92 - 93 grader. Det tar sin lilla tid! Så detta är inget för den stressade! Efter sex till sju timmar behöver man förmodligen lägg på lite mer briketter. Vatten behöver också fyllas på då och då. Annars behövs inte mycket passning, håll bara koll på temperaturen, framför allt på grillens. Fram emot kvällen även på kötttemperaturen.

När temperaturen på köttet är uppnådd, är det dags för nästa steg. Nu ska köttet vila, minst i 30 minuter men gärna några timmar. Så svep in köttet i folie. Svep in foliepaketet i tidningspapper och stoppa gärna allt i en kylbox medan man förbereder resten av måltiden. Man vill nämligen ha en så långsam avsvalning som möjligt. Så absolut inga kylklampar i boxen, då blir det helt fel! Och boxen behövs bara när det är lite längre ledtid mellan grill och måltid.

grillade short ribs redo att serveras.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Tomatketchup
Tomatketchup

När man på hösten har ett överskott på tomater från sin odling kan man passa på att göra sin egen ketchup.

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Go to top