Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Något att grilla en dag då man har obegränsat med tid. Köttbiten ska tillagas "low and slow". Det innebär i detta fall ca 110 grader i röken/grillen i cirka 9 timmar. Därefter låter man köttet vila i en timme innan servering. Slutresultatet blir ett nästan magiskt gott kött.

 Short ribs det kan sägas motsvara kamben på en kossa. Nu är där nästan 1 kg kött per ben så man grillar ju inte ett helt spjäll såvida man inte har en stor smoker och ska ha ett stort gille!

I vårt fall grillade vi en bit med två ben och 1,6 kilo. Då får man plats i en klotgrill. Grillen sattes upp för indirekt grillning och en hel del stora bitar av rökträ lades ned bland briketterna. Köttet förberedes genom att ta bort hinnan på undersidan av benen. Därefter gneds den in med vår favoritrubb. Denna rubb består av ungefär hälften flingsalt och resten av grovmalen svartpeppar, inget annat.

Sedan är det dags att lägga köttet på grillen, detta bör göras vid niotiden på morgonen om man ska kunna äta vid en anständig tid på kvällen. Placera en aluminiumform under köttet i grillen och fyll denna form med vatten. Håll sedan temperaturen i grillen mellan 100 grader och 130 grader. Innertemperaturen i köttet ska nu upp till 92 - 93 grader. Det tar sin lilla tid! Så detta är inget för den stressade! Efter sex till sju timmar behöver man förmodligen lägg på lite mer briketter. Vatten behöver också fyllas på då och då. Annars behövs inte mycket passning, håll bara koll på temperaturen, framför allt på grillens. Fram emot kvällen även på kötttemperaturen.

När temperaturen på köttet är uppnådd, är det dags för nästa steg. Nu ska köttet vila, minst i 30 minuter men gärna några timmar. Så svep in köttet i folie. Svep in foliepaketet i tidningspapper och stoppa gärna allt i en kylbox medan man förbereder resten av måltiden. Man vill nämligen ha en så långsam avsvalning som möjligt. Så absolut inga kylklampar i boxen, då blir det helt fel! Och boxen behövs bara när det är lite längre ledtid mellan grill och måltid.

grillade short ribs redo att serveras.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Go to top