Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Något att grilla en dag då man har obegränsat med tid. Köttbiten ska tillagas "low and slow". Det innebär i detta fall ca 110 grader i röken/grillen i cirka 9 timmar. Därefter låter man köttet vila i en timme innan servering. Slutresultatet blir ett nästan magiskt gott kött.

 Short ribs det kan sägas motsvara kamben på en kossa. Nu är där nästan 1 kg kött per ben så man grillar ju inte ett helt spjäll såvida man inte har en stor smoker och ska ha ett stort gille!

I vårt fall grillade vi en bit med två ben och 1,6 kilo. Då får man plats i en klotgrill. Grillen sattes upp för indirekt grillning och en hel del stora bitar av rökträ lades ned bland briketterna. Köttet förberedes genom att ta bort hinnan på undersidan av benen. Därefter gneds den in med vår favoritrubb. Denna rubb består av ungefär hälften flingsalt och resten av grovmalen svartpeppar, inget annat.

Sedan är det dags att lägga köttet på grillen, detta bör göras vid niotiden på morgonen om man ska kunna äta vid en anständig tid på kvällen. Placera en aluminiumform under köttet i grillen och fyll denna form med vatten. Håll sedan temperaturen i grillen mellan 100 grader och 130 grader. Innertemperaturen i köttet ska nu upp till 92 - 93 grader. Det tar sin lilla tid! Så detta är inget för den stressade! Efter sex till sju timmar behöver man förmodligen lägg på lite mer briketter. Vatten behöver också fyllas på då och då. Annars behövs inte mycket passning, håll bara koll på temperaturen, framför allt på grillens. Fram emot kvällen även på kötttemperaturen.

När temperaturen på köttet är uppnådd, är det dags för nästa steg. Nu ska köttet vila, minst i 30 minuter men gärna några timmar. Så svep in köttet i folie. Svep in foliepaketet i tidningspapper och stoppa gärna allt i en kylbox medan man förbereder resten av måltiden. Man vill nämligen ha en så långsam avsvalning som möjligt. Så absolut inga kylklampar i boxen, då blir det helt fel! Och boxen behövs bara när det är lite längre ledtid mellan grill och måltid.

grillade short ribs redo att serveras.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Go to top