Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi använder skånsk bok eller ännu hellre skånsk ek. Men mer eller mindra alla lövträd fungerar fint. Det ska vara torr ved som delas i ganska stora bitar. Vi grillar enbart med kolgrillar så hur det fungerar med gasolgrill vet vi inget om.

woodchunks 1

Detta rökträ fungerar väl så bra som det som köps i små påsar. Dessutom betydligt billigare. Ek, och någon gång även ved från något frukträd, får vi när vi beskär och gallrar i vår trädgård. Bokved köper vi hem för att elda med i braskaminen under vintern.

Även vi började med att köpa rökspån av olika träslag i små påsar från en större grilltillverkare. Men de ger ju bara rök under en kort tid. Sedan rekommendationen att blötlägga spån ger förvisso rök under lite längre tid. Men det blir då en "smutsig" grå rök. En sådan rök ger inte maten den fina goda röksmaken man är ute efter.

Så nästa steg blev att köpa lite större träbitar, wood chunks. Fortfarande i små fina påsar från samma fabrikant. Och flera olika påsar blev det man skulle ju ha olika träsorter beroende på om man grillarade kött, fläsk, fågel eller fisk. Allt till det facila priset 1oo kronor kilot för lite ved. Men detta visade sig vara rätt sätt att tillsätta rökträ, som torra "chunks", inte som blötlagd flis.

Men varför köpa små bitar av utländska exotiska träd? Rökerierna i trakten åstadkommer utmärkt resultat med inhemsk ved. Så vi började göra egna "wood chunks" av ved vi hade hemma. Det var ek, bok och körsbär. Detta fungerar utmärkt.

Barrträ ska man däremot absolut inte använda då maten kommer att bli förstörd. Kådan i barrträet ger dålig smak. Man utvinner terpentin ur gran och man vill ju inte marinera steken i terpentin. En del källor påstår t.om. att det är giftigt. Oavsett vilket slutar de flesta att äta om det smakar illa.

Vår slutsats blir att de flesta lövträd fungerar bra som rökträ när men röker eller kör BBQ i en klotgrill eller i en Kamado. Det ska vara i stora, torra bitar.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Go to top