×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Vi använder skånsk bok eller ännu hellre skånsk ek. Men mer eller mindra alla lövträd fungerar fint. Det ska vara torr ved som delas i ganska stora bitar. Vi grillar enbart med kolgrillar så hur det fungerar med gasolgrill vet vi inget om.

woodchunks 1

Detta rökträ fungerar väl så bra som det som köps i små påsar. Dessutom betydligt billigare. Ek, och någon gång även ved från något frukträd, får vi när vi beskär och gallrar i vår trädgård. Bokved köper vi hem för att elda med i braskaminen under vintern.

Även vi började med att köpa rökspån av olika träslag i små påsar från en större grilltillverkare. Men de ger ju bara rök under en kort tid. Sedan rekommendationen att blötlägga spån ger förvisso rök under lite längre tid. Men det blir då en "smutsig" grå rök. En sådan rök ger inte maten den fina goda röksmaken man är ute efter.

Så nästa steg blev att köpa lite större träbitar, wood chunks. Fortfarande i små fina påsar från samma fabrikant. Och flera olika påsar blev det man skulle ju ha olika träsorter beroende på om man grillarade kött, fläsk, fågel eller fisk. Allt till det facila priset 1oo kronor kilot för lite ved. Men detta visade sig vara rätt sätt att tillsätta rökträ, som torra "chunks", inte som blötlagd flis.

Men varför köpa små bitar av utländska exotiska träd? Rökerierna i trakten åstadkommer utmärkt resultat med inhemsk ved. Så vi började göra egna "wood chunks" av ved vi hade hemma. Det var ek, bok och körsbär. Detta fungerar utmärkt.

Barrträ ska man däremot absolut inte använda då maten kommer att bli förstörd. Kådan i barrträet ger dålig smak. Man utvinner terpentin ur gran och man vill ju inte marinera steken i terpentin. En del källor påstår t.om. att det är giftigt. Oavsett vilket slutar de flesta att äta om det smakar illa.

Vår slutsats blir att de flesta lövträd fungerar bra som rökträ när men röker eller kör BBQ i en klotgrill eller i en Kamado. Det ska vara i stora, torra bitar.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Go to top