Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda mangobitarna i sina egna burkar.  

Denna chutney är ett givet tillbehör till heta indiska rätter. Men kan även serveras till andra rätter, där man vill bryta av med något fruktigt sött.

För att lyckas med detta tillbehör, se till att få tag i en mogen mango som på bilden nedan. Oftast är de man hittar i butiken ganska gröna, och då finns inte den riktigt fina mangosmaken där ännu. Även valet av socker är viktigt. Rårörsocker tillför inte bara sötma och konserverande egenskaper, utan även fina smaktoner. Denna smaksättning missar man helt om man använder vanlig raffinerat betsocker.

Ingredienser till Bratts mangochutney

Ingredienserna till denna chutney.

Ingredienser

1 mogen mango

150 gram brunt rörsocker (kallas ibland för råsocker, eller rårörsocker)

2 vitlöksklyftor

1  dl vitvinsvinäger

25 gram färsk ingefära

50 gram russin

1 msk salt

1 tsk mald nejlika

1 tsk spiskummin

chiliflakes

Ev. 1 tsk melatin utrörd i 1 msk socker

Givetvis kan kryddningen varieras efter tycke och smak.

Beskrivning

Skala och hacka mangon. Lägg ned mangon i en kastrull. Slå på vinägern och lite vatten så att det precis täcker, låt koka upp. När det småkokar är det tid att slå i sockret och rör om. Pressa ned vitlöken, tillsätt russin, finhackad ingefära och kryddorna. Låt sjuda till syltliknande konsistens. Om den inte tjocknar, tillsätt melatinet. Nu kommer det att tjockna mer när det svalnar, så överdriv inte med förtjockningsmedelt.

Uppskuren mango och ingefära till Bratts mangochutney

Mango och ingefära är skalad och uppskuren.

Det är som synes, ganska snabbt och enkelt att göra sin egen chutney. Gör man den själv så får man rejält med mango, man får den smaksättning man vill ha, och dessutom vet man att det är äkta vara. Så varför köpa mango chutney på burk i fortsättningen?

Bull funderar på vad det är för någon skillnad på chutney, sylt och marmelad. Men hans funderingar passar nog bättre i ett annat forum.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Go to top