×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda mangobitarna i sina egna burkar.  

Denna chutney är ett givet tillbehör till heta indiska rätter. Men kan även serveras till andra rätter, där man vill bryta av med något fruktigt sött.

För att lyckas med detta tillbehör, se till att få tag i en mogen mango som på bilden nedan. Oftast är de man hittar i butiken ganska gröna, och då finns inte den riktigt fina mangosmaken där ännu. Även valet av socker är viktigt. Rårörsocker tillför inte bara sötma och konserverande egenskaper, utan även fina smaktoner. Denna smaksättning missar man helt om man använder vanlig raffinerat betsocker.

Ingredienser till Bratts mangochutney

Ingredienserna till denna chutney.

Ingredienser

1 mogen mango

150 gram brunt rörsocker (kallas ibland för råsocker, eller rårörsocker)

2 vitlöksklyftor

1  dl vitvinsvinäger

25 gram färsk ingefära

50 gram russin

1 msk salt

1 tsk mald nejlika

1 tsk spiskummin

chiliflakes

Ev. 1 tsk melatin utrörd i 1 msk socker

Givetvis kan kryddningen varieras efter tycke och smak.

Beskrivning

Skala och hacka mangon. Lägg ned mangon i en kastrull. Slå på vinägern och lite vatten så att det precis täcker, låt koka upp. När det småkokar är det tid att slå i sockret och rör om. Pressa ned vitlöken, tillsätt russin, finhackad ingefära och kryddorna. Låt sjuda till syltliknande konsistens. Om den inte tjocknar, tillsätt melatinet. Nu kommer det att tjockna mer när det svalnar, så överdriv inte med förtjockningsmedelt.

Uppskuren mango och ingefära till Bratts mangochutney

Mango och ingefära är skalad och uppskuren.

Det är som synes, ganska snabbt och enkelt att göra sin egen chutney. Gör man den själv så får man rejält med mango, man får den smaksättning man vill ha, och dessutom vet man att det är äkta vara. Så varför köpa mango chutney på burk i fortsättningen?

Bull funderar på vad det är för någon skillnad på chutney, sylt och marmelad. Men hans funderingar passar nog bättre i ett annat forum.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelhet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen [ ... ]

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Go to top