×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda mangobitarna i sina egna burkar.  

Denna chutney är ett givet tillbehör till heta indiska rätter. Men kan även serveras till andra rätter, där man vill bryta av med något fruktigt sött.

För att lyckas med detta tillbehör, se till att få tag i en mogen mango som på bilden nedan. Oftast är de man hittar i butiken ganska gröna, och då finns inte den riktigt fina mangosmaken där ännu. Även valet av socker är viktigt. Rårörsocker tillför inte bara sötma och konserverande egenskaper, utan även fina smaktoner. Denna smaksättning missar man helt om man använder vanlig raffinerat betsocker.

Ingredienser till Bratts mangochutney

Ingredienserna till denna chutney.

Ingredienser

1 mogen mango

150 gram brunt rörsocker (kallas ibland för råsocker, eller rårörsocker)

2 vitlöksklyftor

1  dl vitvinsvinäger

25 gram färsk ingefära

50 gram russin

1 msk salt

1 tsk mald nejlika

1 tsk spiskummin

chiliflakes

Ev. 1 tsk melatin utrörd i 1 msk socker

Givetvis kan kryddningen varieras efter tycke och smak.

Beskrivning

Skala och hacka mangon. Lägg ned mangon i en kastrull. Slå på vinägern och lite vatten så att det precis täcker, låt koka upp. När det småkokar är det tid att slå i sockret och rör om. Pressa ned vitlöken, tillsätt russin, finhackad ingefära och kryddorna. Låt sjuda till syltliknande konsistens. Om den inte tjocknar, tillsätt melatinet. Nu kommer det att tjockna mer när det svalnar, så överdriv inte med förtjockningsmedelt.

Uppskuren mango och ingefära till Bratts mangochutney

Mango och ingefära är skalad och uppskuren.

Det är som synes, ganska snabbt och enkelt att göra sin egen chutney. Gör man den själv så får man rejält med mango, man får den smaksättning man vill ha, och dessutom vet man att det är äkta vara. Så varför köpa mango chutney på burk i fortsättningen?

Bull funderar på vad det är för någon skillnad på chutney, sylt och marmelad. Men hans funderingar passar nog bättre i ett annat forum.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Go to top