Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Denna mangochutney tillkom då Bratt tyckte det var för lite mangobitar i den man kunde köpa i affären. Nu slipper hon leta efter de åtråvärda mangobitarna i sina egna burkar.  

Denna chutney är ett givet tillbehör till heta indiska rätter. Men kan även serveras till andra rätter, där man vill bryta av med något fruktigt sött.

För att lyckas med detta tillbehör, se till att få tag i en mogen mango som på bilden nedan. Oftast är de man hittar i butiken ganska gröna, och då finns inte den riktigt fina mangosmaken där ännu. Även valet av socker är viktigt. Rårörsocker tillför inte bara sötma och konserverande egenskaper, utan även fina smaktoner. Denna smaksättning missar man helt om man använder vanlig raffinerat betsocker.

Ingredienser till Bratts mangochutney

Ingredienserna till denna chutney.

Ingredienser

1 mogen mango

150 gram brunt rörsocker (kallas ibland för råsocker, eller rårörsocker)

2 vitlöksklyftor

1  dl vitvinsvinäger

25 gram färsk ingefära

50 gram russin

1 msk salt

1 tsk mald nejlika

1 tsk spiskummin

chiliflakes

Ev. 1 tsk melatin utrörd i 1 msk socker

Givetvis kan kryddningen varieras efter tycke och smak.

Beskrivning

Skala och hacka mangon. Lägg ned mangon i en kastrull. Slå på vinägern och lite vatten så att det precis täcker, låt koka upp. När det småkokar är det tid att slå i sockret och rör om. Pressa ned vitlöken, tillsätt russin, finhackad ingefära och kryddorna. Låt sjuda till syltliknande konsistens. Om den inte tjocknar, tillsätt melatinet. Nu kommer det att tjockna mer när det svalnar, så överdriv inte med förtjockningsmedelt.

Uppskuren mango och ingefära till Bratts mangochutney

Mango och ingefära är skalad och uppskuren.

Det är som synes, ganska snabbt och enkelt att göra sin egen chutney. Gör man den själv så får man rejält med mango, man får den smaksättning man vill ha, och dessutom vet man att det är äkta vara. Så varför köpa mango chutney på burk i fortsättningen?

Bull funderar på vad det är för någon skillnad på chutney, sylt och marmelad. Men hans funderingar passar nog bättre i ett annat forum.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Go to top