×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Låt er nu inte luras av namnet, även om ärtsoppan har lyxats till med rikliga mängder fläsk och kassler, så är det fortfarande en klart prisvärd rätt. Man kan till och med kalla den billig. Så lyxa gärna till det lite till genom att servera en litet glas varm punch till.

Detta är en sådan här rätt som tar långt tid att laga. Men den passar utmärkt att frysa in, så gör en stor sats! Skönt att kunna plocka fram från frysen de vardagskvällar då man inte har lust att laga mat i timmar.

Första gången Bratt skulle laga ärtsoppa utgick hon från två kilo ärtor och den största kastrullen hon hade var bara på tre liter, det gick inte så bra. Därefter har hon införskaffat sig en rejäl kastrull på 10 liter och utgår nu endast från 1 kg ärtor. Men numera har vi även en 36-liters gryta, införskaffad ursprunligen för vår ölbryggning. Så nästa gång kan Bratt koka på två kilo ärtor utan problem.

Recept

1 kg gula ärtor
3 liter vatten
2 kycklingbuljong tärningar
0,5 kg skalad grovt hackad gul lök
6 hg kassler
6 hg rökt sidfläsk
Timjan

Tillbehör

  • Varm punsch
  • Gärna färsk timjan, då säsongen tillåter detta
  • Senap till Bull
  • Till efterrätt: glutenfria pannkakor med sylt och vispad grädde.

Beskrivning

Kolla ärtorna så där inte är några små stenar med i förpackningen. Lägg ärtorna i blöt över natt i den jättestora kastrullen. Häll nästa dag av vattnet och häll på 3 liter vatten, tillsätt löken, buljongtärningarna och timjan. Låt koka upp, sätt ned värmen så att det små sjuder, lägg i sidfläsket och låt det sjuda med i 40 min. Ta upp sidfläsket och låt det svalna något. Ta bort fettet om man inte vill ha med det och skär fläsket i mindre bitar. Skär kasslern i små bitar. När ärtorna känns mjuka tillsätt fläsk- och kasslerbitarna. Låt sjuda ca 10 min. Var försiktig med salt eftersom kasslern kan vara salt.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Go to top