En härlig mustig soppa som passar bäst under den kalla årstiden. Serveras het med en klick sval creme fraiche i, och kanske lite bröd till. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

 

 Serverat! Het gulaschsoppa, sval creme fraiche, och en bit bröd

Detta är en rätt som passar väldigt att göra dubbel sats för att frysa in, med reserveration för potatisen. Om du väljer att göra detta, laga då soppan utan potatis. Kok i stället potatis i den tinade soppan innan servering.

Recept

Receptet räcker till 4-5 personer

1 kg högrev, putsad och delad i 2-3 cm bitar

Smör för stekning (3-4 msk)

4 st gula lökar, grovt hackade

1 röd paprika, som strimmlas

1 burk tomater, hela eller krossade

6 st skivade vitlöksklyftor

2 st hackade chillifrukter

0,75 liter vatten

2 st oxbuljongtärningar

1 st lagerblad

3 msk paprikapulver, eller ännu bättre, motsvarande mängd stark paprikapasta

1/2 msk kummin

1 msk torkad oregano

4 st fasta potatisar, skalas och delas i 2 cm tärningar

Svartpeppar

Ev. salt

Maizena för redning. Tänk på att potatisens stärkelse har en redande effekt, så ta det varligt med maizenan.

 

Då Bratt inte gillar att få kumminfrön mellan tänderna, låter vi kumminen koka med i en liten påse, typ tepåse.

Gör så här, på ett ungefär.

En av nyckelfaktorerna för att lyckas ett kok som detta är att putsa köttet noga och väl. Att lite fett följer med är bara bra, men hinnor, brosk, senor m.m. ska skäras bort

Bryn lök, vitlök och paprikapulver i en stor stekgryta. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Blanda ned det brynta köttet i stekgrytan. Tillsätt chilli och paprikapasta. Låt detta fräsa under omröring någon minut. Tillsätt därefter tomater, vatten, buljongtärningar och övriga kryddor. 

Lagom med chilli för dubbel sats. En röd och en grön spansk peppar. Och en orange, hemodlad, purfärsk och riktigt stark habanero.

Låt koka upp. Lägg på locket på grytan. Låt sjuda på svag värme i 1,5 - 2 timmar.

Grytan puttrar. I det röda snöret hänger kumminpåsen!

Tillsätt potatisen. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i 10 minuter till. Red eventuellt av med maizena. Klart att servera!

Potatis för 2 personer. Får koka med i en kastrull med lagom mycket gulasch för dagens middag.

 

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara