×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Ramslöksaoili till små bläckfiskar

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Nu är denna sås egentligen inte en aioli. Men då denna sås är klart inspirerad av aiolin, har vi fräckheten att döpa den till ramslöksaioli.

Ramslöken skördar man på våren. Den växer vilt i södra sveriges lövskogar där den dyker upp ungefär samtidigt som vitsipporna. Den är dock inte lika vanlig som vitsippor. I vissa regioner är den till och med fridlyst, så kolla vad som gäller innan du börja plocka. Det går även att odla den har vi hört, försök pågår i vår trädgård.

Färsk ramslök har en kort säsong, den ska helst skördas innan den går i blom. För att kunna njuta av denna ört lite längre har vi gjort en olja på den samma. Sedan smaksätter vi majonäsen med denna örtolja. Därmed kan vi röra ihop denna goda sås året om, till och med i mörkaste november. Och smaker som påminner om vår och försommar är ljuvliga på senhösten. I och med att man dragit ut ramslökens smak i olja är det lätt att få ut dessa smaker i sina såser, soppor och andra rätter.

På bilden serveras ramslöksaiolin till små bläckfiskar. Den blir även bra till en fiskgryta, såsom en buillabaisse. God till grillad fisk eller kött. Och en hel del annat.

Då ramlöksoljan är grunden till denna sås börjar vi med hur man gör denna. Här behöver vi färska blad från ramslöken så denna olja måste man göra i april, eller senast i början av maj.

Ramslöksolja

Recept

  • Färska blad från ramslök. 30 - 40 stycken
  • 1 dl olivolja
  • 1,5 dl neutral olja

Gör så här på ett ungefär

Plocka fram en mixer. Värm upp oljan till 60 grader. Att värma upp olja hjälper nämligen till att dra ur smakerna bättre från bladen. Lägg ramlöken i mixern. Häll över oljan. Mixa!

Häll över den mixade oljan till en väl rengjord burk eller flaska. Förvara i kylskåp. Skaka innan användning, den har en förmåga att skikta sig. Hållbarhet är ungefär ett år, alltså till nästa skördeperiod.

Ramslöksaioli

Och nu till receptet för själva såsen! Och det kan sammanfattas med att slå en majonäs där man ersätter lagom mycket av den neutrala oljan med ovan nämnda örtolja.

Såsen håller sig i kylen minst en vecka. Nu är den så god till många rätter att den kommer sannolikt ta slut innan den blir för gammal.

Recept

Det blir ungefär 3 dl sås. 

  • 1 äggula
  • 1 msk vittvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • lite flingsalt
  • vitpeppar, några varv på kvarnen
  • 1/2 dl ramslöksolja
  • 2 dl neutral matolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta 
  • 1 msk vatten

Gör så här på ett ungefär

Vispa ihop ägggulan med alla ingredienser utom oljorna och vattnet. Tillsätt oljorna under vispning. Först droppvis, sedan i en tunn stråle. Avsluta med att vispa ned en matsked vatten om man tycker såsen är för fast i konsistensen. Bra att tänka på är att ha ungefär samma temperatur på samtliga ingredienser, detta för att undvika att såsen skär sig.

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Gluhwein på vårt sätt
Istället för glögg - gluhwein

När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.

Nöt- och frö-bröd
En skiva nöt- och frö-bröd

Vill man ha en skiva av ett kraftigt fullkornsbröd men det ska vara glutenfritt och/eller LCHF så är detta bröd ett mycket bra alternativ.

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Go to top