×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Ramslöksaoili till små bläckfiskar

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Nu är denna sås egentligen inte en aioli. Men då denna sås är klart inspirerad av aiolin, har vi fräckheten att döpa den till ramslöksaioli.

Ramslöken skördar man på våren. Den växer vilt i södra sveriges lövskogar där den dyker upp ungefär samtidigt som vitsipporna. Den är dock inte lika vanlig som vitsippor. I vissa regioner är den till och med fridlyst, så kolla vad som gäller innan du börja plocka. Det går även att odla den har vi hört, försök pågår i vår trädgård.

Färsk ramslök har en kort säsong, den ska helst skördas innan den går i blom. För att kunna njuta av denna ört lite längre har vi gjort en olja på den samma. Sedan smaksätter vi majonäsen med denna örtolja. Därmed kan vi röra ihop denna goda sås året om, till och med i mörkaste november. Och smaker som påminner om vår och försommar är ljuvliga på senhösten. I och med att man dragit ut ramslökens smak i olja är det lätt att få ut dessa smaker i sina såser, soppor och andra rätter.

På bilden serveras ramslöksaiolin till små bläckfiskar. Den blir även bra till en fiskgryta, såsom en buillabaisse. God till grillad fisk eller kött. Och en hel del annat.

Då ramlöksoljan är grunden till denna sås börjar vi med hur man gör denna. Här behöver vi färska blad från ramslöken så denna olja måste man göra i april, eller senast i början av maj.

Ramslöksolja

Recept

  • Färska blad från ramslök. 30 - 40 stycken
  • 1 dl olivolja
  • 1,5 dl neutral olja

Gör så här på ett ungefär

Plocka fram en mixer. Värm upp oljan till 60 grader. Att värma upp olja hjälper nämligen till att dra ur smakerna bättre från bladen. Lägg ramlöken i mixern. Häll över oljan. Mixa!

Häll över den mixade oljan till en väl rengjord burk eller flaska. Förvara i kylskåp. Skaka innan användning, den har en förmåga att skikta sig. Hållbarhet är ungefär ett år, alltså till nästa skördeperiod.

Ramslöksaioli

Och nu till receptet för själva såsen! Och det kan sammanfattas med att slå en majonäs där man ersätter lagom mycket av den neutrala oljan med ovan nämnda örtolja.

Såsen håller sig i kylen minst en vecka. Nu är den så god till många rätter att den kommer sannolikt ta slut innan den blir för gammal.

Recept

Det blir ungefär 3 dl sås. 

  • 1 äggula
  • 1 msk vittvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • lite flingsalt
  • vitpeppar, några varv på kvarnen
  • 1/2 dl ramslöksolja
  • 2 dl neutral matolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta 
  • 1 msk vatten

Gör så här på ett ungefär

Vispa ihop ägggulan med alla ingredienser utom oljorna och vattnet. Tillsätt oljorna under vispning. Först droppvis, sedan i en tunn stråle. Avsluta med att vispa ned en matsked vatten om man tycker såsen är för fast i konsistensen. Bra att tänka på är att ha ungefär samma temperatur på samtliga ingredienser, detta för att undvika att såsen skär sig.

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelhet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Go to top