Ramslöksaoili till små bläckfiskar

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Nu är denna sås egentligen inte en aioli. Men då denna sås är klart inspirerad av aiolin, har vi fräckheten att döpa den till ramslöksaioli.

Ramslöken skördar man på våren. Den växer vilt i södra sveriges lövskogar där den dyker upp ungefär samtidigt som vitsipporna. Den är dock inte lika vanlig som vitsippor. I vissa regioner är den till och med fridlyst, så kolla vad som gäller innan du börja plocka. Det går även att odla den har vi hört, försök pågår i vår trädgård.

Färsk ramslök har en kort säsong, den ska helst skördas innan den går i blom. För att kunna njuta av denna ört lite längre har vi gjort en olja på den samma. Sedan smaksätter vi majonäsen med denna örtolja. Därmed kan vi röra ihop denna goda sås året om, till och med i mörkaste november. Och smaker som påminner om vår och försommar är ljuvliga på senhösten. I och med att man dragit ut ramslökens smak i olja är det lätt att få ut dessa smaker i sina såser, soppor och andra rätter.

På bilden serveras ramslöksaiolin till små bläckfiskar. Den blir även bra till en fiskgryta, såsom en buillabaisse. God till grillad fisk eller kött. Och en hel del annat.

Då ramlöksoljan är grunden till denna sås börjar vi med hur man gör denna. Här behöver vi färska blad från ramslöken så denna olja måste man göra i april, eller senast i början av maj.

Ramslöksolja

Recept

  • Färska blad från ramslök. 30 - 40 stycken
  • 1 dl olivolja
  • 1,5 dl neutral olja

Gör så här på ett ungefär

Plocka fram en mixer. Värm upp oljan till 60 grader. Att värma upp olja hjälper nämligen till att dra ur smakerna bättre från bladen. Lägg ramlöken i mixern. Häll över oljan. Mixa!

Häll över den mixade oljan till en väl rengjord burk eller flaska. Förvara i kylskåp. Skaka innan användning, den har en förmåga att skikta sig. Hållbarhet är ungefär ett år, alltså till nästa skördeperiod.

Ramslöksaioli

Och nu till receptet för själva såsen! Och det kan sammanfattas med att slå en majonäs där man ersätter lagom mycket av den neutrala oljan med ovan nämnda örtolja.

Såsen håller sig i kylen minst en vecka. Nu är den så god till många rätter att den kommer sannolikt ta slut innan den blir för gammal.

Recept

Det blir ungefär 3 dl sås. 

  • 1 äggula
  • 1 msk vittvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • lite flingsalt
  • vitpeppar, några varv på kvarnen
  • 1/2 dl ramslöksolja
  • 2 dl neutral matolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta 
  • 1 msk vatten

Gör så här på ett ungefär

Vispa ihop ägggulan med alla ingredienser utom oljorna och vattnet. Tillsätt oljorna under vispning. Först droppvis, sedan i en tunn stråle. Avsluta med att vispa ned en matsked vatten om man tycker såsen är för fast i konsistensen. Bra att tänka på är att ha ungefär samma temperatur på samtliga ingredienser, detta för att undvika att såsen skär sig.

 

 

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka