×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

På nästan varje enklare krog och värdshus i Tyskland serveras det ett antal varianter på skinkschnitzlar. Ett bra sätt att variera en enkel rätt. Förutom "wiener art" hittar man  åtminstonde både "Jäger schnitzel" och "Zigeuner schnitzel". Kännetecknande för Jäger schnitzlen är svampsåsen. Så här har Bull och Bratt tolkat denna rätt, givetvis glutenfri.

Man behöver således inte ge sig ut i den kalla, gråa höstskogen för att nedlägga ett vilt för att få kött till denna rätt, vanlig gris duger. Men att ge sig ut för att plocka god skogsvamp till såsen är däremot inte fel, även om det fungerar med champinioner. Känslan av lite vilt och jägareromantik i rättens smaker kommer från såsen som smaksätts av förutom svampen med enbär och rosmarin.

jägerschnitzel duchessepotatis 2

Här serveras schnitzel med duchessepotatis. Svampen i såsen är KarlJohan.

Recept

Schnitzlarna tillreds på samma sätt som för vår wiener schnitzel.

Sås

Mängden är lagom får 2 -3 portioner

  • 150-200 gram färska champinjoner, eller ännu hellre motsvarande mängd KarlJohansvamp.
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad chalottenlök
  • 1 dl vatten
  • 1 msk Bongs kantarellfond, eller motsvarande av annat fabrikat.
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Ett krossat enbär
  • En liten kvist finhackad rosmarin
  • svartpeppar, nymalen
  • Maizena redning

Har man lyckan att ha skogsvamp hemma, såsom KarlJohan, svart trumpetsvamp, eller trattkantareller. Färska eller torkade spelar ingen roll. Då kan man med fördel ersätta champinionerna i receptet med dessa.

Gör så här, på ett ungefär

Fräs champinjonerna tillsamman med den finhackade löken i smör i en tjockbottnad gryta. Peppra. Tillsätt vatten, fond, soja, rosmarin och det krossade enbäret. Låt koka samman. Tillsätt grädden. Kok upp och låt sedan såsen sjuda i minst 15 minuter. Red därefter av med maizena.

Stek schnitzlarna. Stek i mycket smör och på låg värme, då blir de som godast!

Servera med t.ex. en potatiskaka eller ugnstekta potatisklyftor och gärna en liten sidosallad. Kanske en klick rönnbärsgelé för att accenturera viltkänslan. Ska man följa det tyska orginalkonceptet, så är det ofta brattkartofeln, dvs stekt potatis, potatiskroketter, eller pommes frites som serveras till. Extra gott blir det med att servera duchessepotatis till, som man har smaksatt med både västerbottenost och gorgonzola. Denna sidorätt tar lite extra tid och ansträngning att tillreda, men det kan det vara värt.

Duchessepotatis i ugnen. Snart klara

Här står duchessepotatis i ugnen. Snart klara att servera!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Go to top