På nästan varje enklare krog och värdshus i Tyskland serveras det ett antal varianter på skinkschnitzlar. Ett bra sätt att variera en enkel rätt. Förutom "wiener art" hittar man  åtminstonde både "Jäger schnitzel" och "Zigeuner schnitzel". Kännetecknande för Jäger schnitzlen är svampsåsen. Så här har Bull och Bratt tolkat denna rätt, givetvis glutenfri.

Man behöver således inte ge sig ut i den kalla, gråa höstskogen för att nedlägga ett vilt för att få kött till denna rätt, vanlig gris duger. Men att ge sig ut för att plocka god skogsvamp till såsen är däremot inte fel, även om det fungerar med champinioner. Känslan av lite vilt och jägareromantik i rättens smaker kommer från såsen som smaksätts av förutom svampen med enbär och rosmarin.

jägerschnitzel duchessepotatis 2

Här serveras schnitzel med duchessepotatis. Svampen i såsen är KarlJohan.

Recept

Schnitzlarna tillreds på samma sätt som för vår wiener schnitzel.

Sås

Mängden är lagom får 2 -3 portioner

  • 150-200 gram färska champinjoner, eller ännu hellre motsvarande mängd KarlJohansvamp.
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad chalottenlök
  • 1 dl vatten
  • 1 msk Bongs kantarellfond, eller motsvarande av annat fabrikat.
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Ett krossat enbär
  • En liten kvist finhackad rosmarin
  • svartpeppar, nymalen
  • Maizena redning

Har man lyckan att ha skogsvamp hemma, såsom KarlJohan, svart trumpetsvamp, eller trattkantareller. Färska eller torkade spelar ingen roll. Då kan man med fördel ersätta champinionerna i receptet med dessa.

Gör så här, på ett ungefär

Fräs champinjonerna tillsamman med den finhackade löken i smör i en tjockbottnad gryta. Peppra. Tillsätt vatten, fond, soja, rosmarin och det krossade enbäret. Låt koka samman. Tillsätt grädden. Kok upp och låt sedan såsen sjuda i minst 15 minuter. Red därefter av med maizena.

Stek schnitzlarna. Stek i mycket smör och på låg värme, då blir de som godast!

Servera med t.ex. en potatiskaka eller ugnstekta potatisklyftor och gärna en liten sidosallad. Kanske en klick rönnbärsgelé för att accenturera viltkänslan. Ska man följa det tyska orginalkonceptet, så är det ofta brattkartofeln, dvs stekt potatis, potatiskroketter, eller pommes frites som serveras till. Extra gott blir det med att servera duchessepotatis till, som man har smaksatt med både västerbottenost och gorgonzola. Denna sidorätt tar lite extra tid och ansträngning att tillreda, men det kan det vara värt.

Duchessepotatis i ugnen. Snart klara

Här står duchessepotatis i ugnen. Snart klara att servera!

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka