Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

På nästan varje enklare krog och värdshus i Tyskland serveras det ett antal varianter på skinkschnitzlar. Ett bra sätt att variera en enkel rätt. Förutom "wiener art" hittar man  åtminstonde både "Jäger schnitzel" och "Zigeuner schnitzel". Kännetecknande för Jäger schnitzlen är svampsåsen. Så här har Bull och Bratt tolkat denna rätt, givetvis glutenfri.

Man behöver således inte ge sig ut i den kalla, gråa höstskogen för att nedlägga ett vilt för att få kött till denna rätt, vanlig gris duger. Men att ge sig ut för att plocka god skogsvamp till såsen är däremot inte fel, även om det fungerar med champinioner. Känslan av lite vilt och jägareromantik i rättens smaker kommer från såsen som smaksätts av förutom svampen med enbär och rosmarin.

jägerschnitzel duchessepotatis 2

Här serveras schnitzel med duchessepotatis. Svampen i såsen är KarlJohan.

Recept

Schnitzlarna tillreds på samma sätt som för vår wiener schnitzel.

Sås

Mängden är lagom får 2 -3 portioner

  • 150-200 gram färska champinjoner, eller ännu hellre motsvarande mängd KarlJohansvamp.
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad chalottenlök
  • 1 dl vatten
  • 1 msk Bongs kantarellfond, eller motsvarande av annat fabrikat.
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Ett krossat enbär
  • En liten kvist finhackad rosmarin
  • svartpeppar, nymalen
  • Maizena redning

Har man lyckan att ha skogsvamp hemma, såsom KarlJohan, svart trumpetsvamp, eller trattkantareller. Färska eller torkade spelar ingen roll. Då kan man med fördel ersätta champinionerna i receptet med dessa.

Gör så här, på ett ungefär

Fräs champinjonerna tillsamman med den finhackade löken i smör i en tjockbottnad gryta. Peppra. Tillsätt vatten, fond, soja, rosmarin och det krossade enbäret. Låt koka samman. Tillsätt grädden. Kok upp och låt sedan såsen sjuda i minst 15 minuter. Red därefter av med maizena.

Stek schnitzlarna. Stek i mycket smör och på låg värme, då blir de som godast!

Servera med t.ex. en potatiskaka eller ugnstekta potatisklyftor och gärna en liten sidosallad. Kanske en klick rönnbärsgelé för att accenturera viltkänslan. Ska man följa det tyska orginalkonceptet, så är det ofta brattkartofeln, dvs stekt potatis, potatiskroketter, eller pommes frites som serveras till. Extra gott blir det med att servera duchessepotatis till, som man har smaksatt med både västerbottenost och gorgonzola. Denna sidorätt tar lite extra tid och ansträngning att tillreda, men det kan det vara värt.

Duchessepotatis i ugnen. Snart klara

Här står duchessepotatis i ugnen. Snart klara att servera!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Go to top