På nästan varje enklare krog och värdshus i Tyskland serveras det ett antal varianter på skinkschnitzlar. Ett bra sätt att variera en enkel rätt. Förutom "wiener art" hittar man åtminstonde både "Jäger schnitzel" och "Zigeuner schnitzel". Kännetecknande för Jäger schnitzlen är svampsåsen. Så här har Bull och Bratt tolkat denna rätt, givetvis glutenfri.
Man behöver således inte ge sig ut i den kalla, gråa höstskogen för att nedlägga ett vilt för att få kött till denna rätt, vanlig gris duger. Men att ge sig ut för att plocka god skogsvamp till såsen är däremot inte fel, även om det fungerar med champinioner. Känslan av lite vilt och jägareromantik i rättens smaker kommer från såsen som smaksätts av förutom svampen med enbär och rosmarin.
Recept
Schnitzlarna tillreds på samma sätt som för vår wiener schnitzel.
Sås
Mängden är lagom får 2 -3 portioner
- 150-200 gram färska champinjoner, eller ännu hellre motsvarande mängd KarlJohansvamp.
- 1 msk smör
- 1 finhackad chalottenlök
- 1 dl vatten
- 1 msk Bongs kantarellfond, eller motsvarande av annat fabrikat.
- 1 msk kinesisk soja
- 1,5 dl vispgrädde
- Ett krossat enbär
- En liten kvist finhackad rosmarin
- svartpeppar, nymalen
- Maizena redning
Har man lyckan att ha skogsvamp hemma, såsom KarlJohan, svart trumpetsvamp, eller trattkantareller. Färska eller torkade spelar ingen roll. Då kan man med fördel ersätta champinionerna i receptet med dessa.
Gör så här, på ett ungefär
Fräs champinjonerna tillsamman med den finhackade löken i smör i en tjockbottnad gryta. Peppra. Tillsätt vatten, fond, soja, rosmarin och det krossade enbäret. Låt koka samman. Tillsätt grädden. Kok upp och låt sedan såsen sjuda i minst 15 minuter. Red därefter av med maizena.
Stek schnitzlarna. Stek i mycket smör och på låg värme, då blir de som godast!
Servera med t.ex. en potatiskaka eller ugnstekta potatisklyftor och gärna en liten sidosallad. Kanske en klick rönnbärsgelé för att accenturera viltkänslan. Ska man följa det tyska orginalkonceptet, så är det ofta brattkartofeln, dvs stekt potatis, potatiskroketter, eller pommes frites som serveras till. Extra gott blir det med att servera duchessepotatis till, som man har smaksatt med både västerbottenost och gorgonzola. Denna sidorätt tar lite extra tid och ansträngning att tillreda, men det kan det vara värt.
Comments powered by CComment