På nästan varje enklare krog och värdshus i Tyskland serveras det ett antal varianter på skinkschnitzlar. Ett bra sätt att variera en enkel rätt. Förutom "wiener art" hittar man  åtminstonde både "Jäger schnitzel" och "Zigeuner schnitzel". Kännetecknande för Jäger schnitzlen är svampsåsen. Så här har Bull och Bratt tolkat denna rätt, givetvis glutenfri.

Man behöver således inte ge sig ut i den kalla, gråa höstskogen för att nedlägga ett vilt för att få kött till denna rätt, vanlig gris duger. Men att ge sig ut för att plocka god skogsvamp till såsen är däremot inte fel, även om det fungerar med champinioner. Känslan av lite vilt och jägareromantik i rättens smaker kommer från såsen som smaksätts av förutom svampen med enbär och rosmarin.

jägerschnitzel duchessepotatis 2

Här serveras schnitzel med duchessepotatis. Svampen i såsen är KarlJohan.

Recept

Schnitzlarna tillreds på samma sätt som för vår wiener schnitzel.

Sås

Mängden är lagom får 2 -3 portioner

  • 150-200 gram färska champinjoner, eller ännu hellre motsvarande mängd KarlJohansvamp.
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad chalottenlök
  • 1 dl vatten
  • 1 msk Bongs kantarellfond, eller motsvarande av annat fabrikat.
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Ett krossat enbär
  • En liten kvist finhackad rosmarin
  • svartpeppar, nymalen
  • Maizena redning

Har man lyckan att ha skogsvamp hemma, såsom KarlJohan, svart trumpetsvamp, eller trattkantareller. Färska eller torkade spelar ingen roll. Då kan man med fördel ersätta champinionerna i receptet med dessa.

Gör så här, på ett ungefär

Fräs champinjonerna tillsamman med den finhackade löken i smör i en tjockbottnad gryta. Peppra. Tillsätt vatten, fond, soja, rosmarin och det krossade enbäret. Låt koka samman. Tillsätt grädden. Kok upp och låt sedan såsen sjuda i minst 15 minuter. Red därefter av med maizena.

Stek schnitzlarna. Stek i mycket smör och på låg värme, då blir de som godast!

Servera med t.ex. en potatiskaka eller ugnstekta potatisklyftor och gärna en liten sidosallad. Kanske en klick rönnbärsgelé för att accenturera viltkänslan. Ska man följa det tyska orginalkonceptet, så är det ofta brattkartofeln, dvs stekt potatis, potatiskroketter, eller pommes frites som serveras till. Extra gott blir det med att servera duchessepotatis till, som man har smaksatt med både västerbottenost och gorgonzola. Denna sidorätt tar lite extra tid och ansträngning att tillreda, men det kan det vara värt.

Duchessepotatis i ugnen. Snart klara

Här står duchessepotatis i ugnen. Snart klara att servera!

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka