×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

En enkel liten rätt som är lämplig till lunch, eller kanske till frukost en morgon man vaknar hungrig men inte känner för ägg och bacon.

 

Prosciutto crudo till omeletten

Det är sådan här skinka vi vill ha i omeletten. Lufttorkad och lagrad. Italienska Prosciutto crudo, eller spanska jamon Serrano.

Recept

Receptet är avsett för en portionsomelett.

2 ägg.

1 msk vatten.

1 skiva seranoskinka eller liknande luftorkad skinka. På spanska blir det serano, italienska varianten är prosicuto.

Några skivor grevéost eller ementaler som skärs i bitar. Osten ska inte vara för hårt lagrad.

Smör för steking.

Jag har inte glömt saltet. Att ha salt, och framför allt  jodsalt, i äggsmeten är inget bra, det blir lätt en grådaskig omelett i stället för en vackert gul. Man får en viss sälta från fyllningen, och vill man ha mer sälta så salta den färdiga rätten vid matbordet.

Ingredienser till en ost och skinkomelett

Allt framplockat för matlagningen.

Gör så har, på ett ungefär

Skär ost och skinka i mindre bitar. Knäck äggen i en bunke, tillsätt en matsked vatten. Vispa ihop ägg och vatten. Smält en klick smör i en stekpanna. Håll en ganska låg stektemperatur. Häll därefter äggröran i pannan. 

omeletten tillagas

 Arbeta in äggstanningen mot mitten av pannan, så att man får lite textur på omeletten och att den fortfarande rinnande delen av smeten rinner ned mot botten.  När omeletten börjar stelna i botten men är fortfarande lös ovanpå,  då är det tid att strö över osten och skinkan. När omeletten har stelnat i botten, tar några minuter, vik ihop den. Vänd sedan, så den även blir stekt på denna sida. Låt steka några minuter, men inte för länge. Osten ska hinna smälta, men omeletten ska vara krämig. Torra, överstekta omeletter gör ingen glad.

Klart att servera!

 

Bulls ost och skinkomelett är serverad.

Servera gärna omeletten med skivad tomat och rödlök. Flingsalt, en kvarn med svartpeppar och flaska god olivolja bör finnas till hands på matplatsen.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelhet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen [ ... ]

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Gluhwein på vårt sätt
Istället för glögg - gluhwein

När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Go to top