×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

En enkel liten rätt som är lämplig till lunch, eller kanske till frukost en morgon man vaknar hungrig men inte känner för ägg och bacon.

 

Prosciutto crudo till omeletten

Det är sådan här skinka vi vill ha i omeletten. Lufttorkad och lagrad. Italienska Prosciutto crudo, eller spanska jamon Serrano.

Recept

Receptet är avsett för en portionsomelett.

2 ägg.

1 msk vatten.

1 skiva seranoskinka eller liknande luftorkad skinka. På spanska blir det serano, italienska varianten är prosicuto.

Några skivor grevéost eller ementaler som skärs i bitar. Osten ska inte vara för hårt lagrad.

Smör för steking.

Jag har inte glömt saltet. Att ha salt, och framför allt  jodsalt, i äggsmeten är inget bra, det blir lätt en grådaskig omelett i stället för en vackert gul. Man får en viss sälta från fyllningen, och vill man ha mer sälta så salta den färdiga rätten vid matbordet.

Ingredienser till en ost och skinkomelett

Allt framplockat för matlagningen.

Gör så har, på ett ungefär

Skär ost och skinka i mindre bitar. Knäck äggen i en bunke, tillsätt en matsked vatten. Vispa ihop ägg och vatten. Smält en klick smör i en stekpanna. Håll en ganska låg stektemperatur. Häll därefter äggröran i pannan. 

omeletten tillagas

 Arbeta in äggstanningen mot mitten av pannan, så att man får lite textur på omeletten och att den fortfarande rinnande delen av smeten rinner ned mot botten.  När omeletten börjar stelna i botten men är fortfarande lös ovanpå,  då är det tid att strö över osten och skinkan. När omeletten har stelnat i botten, tar några minuter, vik ihop den. Vänd sedan, så den även blir stekt på denna sida. Låt steka några minuter, men inte för länge. Osten ska hinna smälta, men omeletten ska vara krämig. Torra, överstekta omeletter gör ingen glad.

Klart att servera!

 

Bulls ost och skinkomelett är serverad.

Servera gärna omeletten med skivad tomat och rödlök. Flingsalt, en kvarn med svartpeppar och flaska god olivolja bör finnas till hands på matplatsen.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Go to top