Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När Bull var singel lagade han ofta matpajer. När sedan Bratt kom in i bilden och därmed krav på att maten skulle vara glutenfri, gjorde Bull några försök med pajdeg av den glutenfria mjölmixen. Detta resulterade betongliknande pajskal och intresset för pajer försvann. Men nu har vi hittat ett recept för att göra pajskalet av mandelmjöl. Detta blir riktigt bra, gott, glutenfritt och dessutom kolhydratsnålt. 

 Så nu har Bull's variant av Quiche Lorraine åter blivit populärt på menyn hos Bull och Bratt. Kännetecknet för Bulls variant är att purjolök kompletterar den rökta skinkan i fyllningen. 

Receptet på pajskalet hittade vi i Birgitta Höglunds kokbok "Långkok för LCHF och Paleo".  Vi har inte ändrat nämnvärt på detta. Pajskalet kommer inte att smaka mandelmussla, vilket Bull var först lite orolig för.

 Recept

Pajskal

  • 50 gram smör
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

 

Blanda mandelmjöl, fiberhusk, och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och rör ned dessa i mjölblandningen. Rör till det har blivit en enhetlig massa. Knäck ägget och blanda ihop med degmassan.

Nu är detta inte någon smidig vetedeg, utan en ganska kladdig historia. Så glöm kavlingen, utan häll över degen i en smord pajform med hjälp av en sked eller dylikt. Lägg därefter en plasfilm över formen. Använd fingrarna för att pressa ut degen över formen och upp mot kanten för att få ett jämt och fint pajskal.

Låt sedan degen vila och stelna i kylskåpet cirka 30 minuter. Tag sedan bort plasten och förgrädda i 5-10 minuter i ugn på 175 grader.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bild 1: Förgräddat pajskal

Fyllning

  • 150 gr rökt skinka
  • 150 gr rökt sidfläsk
  • 1 liten purjolök

 

Tärna skinka och fläsk i 5x5 mm stora tärningar.

Skiva purjolöken i 5 mm breda ringar. Se till att ingen jord eller grus följer med. Blanda ihop med köttet och strö ut i det förgräddade pajskalet.

 

 

Bild 2: Pajskal med fyllning

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl riven mild grevé 
  • Nymalen svartpeppar, några varv på pepparkvarnen
  • 1/2 tsk salt

Vispa ihop ägg, creme fraiche och vispgrädde. Rör ned osten. Krydda. Häll smeten över fyllningen i pajskalet.

Grädda pajen i 30-35 minuter på 150 grader i varmluftsläge. (Utan varmluft 175 grader, ca 40 minuter). Täck över pajkanterna med remsor av aluminiumfolie, under gräddningen.

 

Bild 3: Pajen är serverad.

Servera med en fräsch sallad till. Ett glas rött vin passar fint till.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En av de  första gångerna Bull skulle bjuda Bratt på middag sa han lite skämtsamt att det blir fläsk med löksås. Då Bratt ännu inte hade kläm på Bulls humor, undrade hon stilla vad Bull var för någon konstig prick som serverar fläsk med löksås på en av de första dejterna. 

Nu är fläsket i denna rätt fläskfilé och såsen består av gräddfil, rödlök, rom och persilja. Och Bratt uppskattade maträtten och sedan levde Bull och Bratt lyckliga tillsammans.

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda lingon till är nära nog en nödvändighet. Rätten är snabb att laga, så det passar fint en vardagskväll då jobbet suget musten ur en.

En pyttipanna kan vara riktigt god, men ofta är det en ganska trist anrättning. Hemligheten är här, som i all matlagning, det ska vara bra råvaror. Vi har dessutom piffat upp vår pytt med morot, gröna ärtor, chilli och vitlök. Vi skär även ingredienserna lite grövre än normalt, smaken kommer fram lite bättre då.

Den här såsen serverar Bull ofta till den ugnsbakade laxen. Såsen påminner om en hollandaise, men inte riktigt. Den är enkel och snabb att tillaga. Dessutom uppfyller den kriteriet att "en bra sås reder sig själv".

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar av kycklingen. Inspirationen till denna rätt kommer främst från ett recept på www.56kilo.se, som vi sedan anpassat till vårt tycke ock smak.

Receptet bygger på ett semesterminne från Teneriffa. När vi promenerade hem från golfbanan efter dagens golfspel stannade vi till vid en liten restaurang, eller snarare en liten bar. Där satt vi och njöt i eftermiddagsolen, drack kall öl och åt deras underbara gambas.

Go to top