×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Så hummersmaken kommer från Bongs hummerfond. Nu är detta en sådan trevlig sås som inte behöver redas. Som ordspråket säger: "En bra sås reder sig själv". Även om vi tar genvägen med färdig fond så är detta en sås som tar lite tid att tillaga. Det behövs tid för att smakerna ska komma fram och för att reducera såsen. Och vi silar inte bort löken för det finns mycket fina smaker i löken som hade gått förlorade då.

Recept

Lagom för två personer

  • En schalottenlök, finhackad
  • Grovmalen vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 1,5 dl torrt, vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • Ett stänk tabasco
  • Eventuellt lite flingsalt.

Gör så här på ett ungefär

Se till att ha alla ingredienser och utrustning lätt tillgängliga innan tillagningen påbörjas så slipper man både stress och frustration. Börja sedan med att skala och hacka löken.

Därefter är det dags att plocka fram såskastrullen. Mal vitpeppar direkt ned i den torra pannan, några varv på kvarnen blir lagom. Sätt därefter på värme, inte för högt utan medelvärme. När pepparn börja dofta lite lätt ska smöret ned i pannan.På så sätt blir pepparn en aning rostad. Smöret ska smälta och fräsa lite grand men absolut inte brynas. Vänd ned löken och låt denna fräsas försiktigt. Löken ska bli mjukt och glansig men ska inte få någon färg. Därfter tillsätts tomatpurén som ska få fräsa tillsamman med löken i smöret. Efter någon minut hälls vinet i, hummerfonden och vispgrädden därefter. Stänk i lite tabasco. Rör om!

Låt såsen koka upp. Rör om. Håll koll, det är vispgrädde i såsen så den kan lätt koka över. Sänk därefter värmen så att såsen puttrar lite försiktigt för nu ska såsen koka ihop. Rör om lite då och då.

Efter en stund, kanske 20 minuter, har såsen tjocknat till en behaglig konsistens. Då är tid att smaka av med lite salt. Men försiktigt för ofta får man tillräckligt med sälta från fonden. Nu är såsen klar att servera!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Go to top