Ingredienser till hummersåsen
Ingredienserna till hummersåsen

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Så hummersmaken kommer från Bongs hummerfond. Nu är detta en sådan trevlig sås som inte behöver redas. Som ordspråket säger: "En bra sås reder sig själv". Även om vi tar genvägen med färdig fond så är detta en sås som tar lite tid att tillaga. Det behövs tid för att smakerna ska komma fram och för att reducera såsen. Och vi silar inte bort löken för det finns mycket fina smaker i löken som hade gått förlorade då.

Recept

Lagom för två personer

  • En schalottenlök, finhackad
  • Grovmalen vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 1,5 dl torrt, vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • Ett stänk tabasco
  • Eventuellt lite flingsalt.

Gör så här på ett ungefär

Se till att ha alla ingredienser och utrustning lätt tillgängliga innan tillagningen påbörjas så slipper man både stress och frustration. Börja sedan med att skala och hacka löken.

Därefter är det dags att plocka fram såskastrullen. Mal vitpeppar direkt ned i den torra pannan, några varv på kvarnen blir lagom. Sätt därefter på värme, inte för högt utan medelvärme. När pepparn börja dofta lite lätt ska smöret ned i pannan.På så sätt blir pepparn en aning rostad. Smöret ska smälta och fräsa lite grand men absolut inte brynas. Vänd ned löken och låt denna fräsas försiktigt. Löken ska bli mjukt och glansig men ska inte få någon färg. Därfter tillsätts tomatpurén som ska få fräsa tillsamman med löken i smöret. Efter någon minut hälls vinet i, hummerfonden och vispgrädden därefter. Stänk i lite tabasco. Rör om!

Låt såsen koka upp. Rör om. Håll koll, det är vispgrädde i såsen så den kan lätt koka över. Sänk därefter värmen så att såsen puttrar lite försiktigt för nu ska såsen koka ihop. Rör om lite då och då.

Efter en stund, kanske 20 minuter, har såsen tjocknat till en behaglig konsistens. Då är tid att smaka av med lite salt. Men försiktigt för ofta får man tillräckligt med sälta från fonden. Nu är såsen klar att servera!

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara