×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Ingredienser till hummersåsen

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Så hummersmaken kommer från Bongs hummerfond. Nu är detta en sådan trevlig sås som inte behöver redas. Som ordspråket säger: "En bra sås reder sig själv". Även om vi tar genvägen med färdig fond så är detta en sås som tar lite tid att tillaga. Det behövs tid för att smakerna ska komma fram och för att reducera såsen. Och vi silar inte bort löken för det finns mycket fina smaker i löken som hade gått förlorade då.

Recept

Lagom för två personer

  • En schalottenlök, finhackad
  • Grovmalen vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 1,5 dl torrt, vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • Ett stänk tabasco
  • Eventuellt lite flingsalt.

Gör så här på ett ungefär

Se till att ha alla ingredienser och utrustning lätt tillgängliga innan tillagningen påbörjas så slipper man både stress och frustration. Börja sedan med att skala och hacka löken.

Därefter är det dags att plocka fram såskastrullen. Mal vitpeppar direkt ned i den torra pannan, några varv på kvarnen blir lagom. Sätt därefter på värme, inte för högt utan medelvärme. När pepparn börja dofta lite lätt ska smöret ned i pannan.På så sätt blir pepparn en aning rostad. Smöret ska smälta och fräsa lite grand men absolut inte brynas. Vänd ned löken och låt denna fräsas försiktigt. Löken ska bli mjukt och glansig men ska inte få någon färg. Därfter tillsätts tomatpurén som ska få fräsa tillsamman med löken i smöret. Efter någon minut hälls vinet i, hummerfonden och vispgrädden därefter. Stänk i lite tabasco. Rör om!

Låt såsen koka upp. Rör om. Håll koll, det är vispgrädde i såsen så den kan lätt koka över. Sänk därefter värmen så att såsen puttrar lite försiktigt för nu ska såsen koka ihop. Rör om lite då och då.

Efter en stund, kanske 20 minuter, har såsen tjocknat till en behaglig konsistens. Då är tid att smaka av med lite salt. Men försiktigt för ofta får man tillräckligt med sälta från fonden. Nu är såsen klar att servera!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelhet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen [ ... ]

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Ramslöksaioli
Ramslöksaoili

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Blomkål i tre varianter
Blomkål för tre varianter

Ett lite annorlunda men riktigt läckert sätt att servera blomkål som tillbehör.

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Go to top