Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Nobissåsen lär ha skapats i Operakällarens kök av Werner Vögeli, som var en av våra stora kockar. Det är kall sås, vars bas kan liknas med en majonäs gjord på ett löskokt ägg. Låter lite konstigt, men det blir riktigt bra. Sedan smaksätter man med dijonsenap, vinäger, vitlök och gräslök.

Nobissås hos Bullobratt

Den håller sig flera dygn i kylen och passar som sagt bra till grillat. Till grillad havsaborre och liknande blir såsen helt suverän. Till grillad kyckling blir den underbar, likaså till grillat fläskkött. En perfekt sommarsås då man kan plocka färsk gräslök i trädgården och när grillen används nästan varje dag.

Recept

  • 1 ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 1/2 dl neutral olja
  • 1 nypa flingsalt
  • Nymalen svartpeppar, några varv på kvarnen
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta
  • Gräslök

Gör så här, på ett ungefär

Vi börjar med ägget. Det ska vara riktigt löskokt, äggvitan ska inte hunnit bli riktigt hård utan snarare lite geléartad. Det finns så klart lite olika sätt att få till detta. Ursprungsreceptet lär förespråka att man lägger ägget i kokande vatten och låter det koka i exakt tre minuter, och det fungerar utmärkt. Sedan har vi en variant som gillas av sous-vide entusiasterna, nämligen 64-graders ägget! Men då ska ägget tillagas i stället för tre minuter utan i hela 60 minuter. Om det blir bättre är tveksamt och för det mesta saknas tiden. Själv kör vi i regel med äggkokaren där vi låter det bli extra löst.

Därefter tar vi fram en stavmixer med tillhörande mixerskål. Ägget öppnas och innehållet skrapas ur skalet och ned i mixerskålen. Tillsätt salt, peppar, vinäger och dijonsenap. Börja mixa och häll på oljan försiktigt i en tunn stråle under pågående mixning. Blir såsen för tjock tillsätt lite vatten, en tesked åt gången till man fått rätt konsistens.

Pressa därefter ned vitlöksklyftan och klipp ned gräslök. Rör om och smaka av. Nu behöver såsen mogna under några timmar i kylen. Därefter smaka av igen. Kanske behövs lite mer syra, eller lite mer salt.

Garnera med mer klippt gräslök vid servering.

 

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka