En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

tomatsoppa

Som entusiastisk hemodlare använder vi i stor utsträckning egna tomater. Här tog vi ett kilo skålade San Marzano tomater vi hade i frysen. Har man inte egna tomater, går det bra med två burkar konserverade tomater av god kvalitet.

Recept

1 msk smör

2 viltöksklyftor

1 charlottenlök

1 röd chili

2 burkar hela eller krossade tomater

1 dl vitt vin

3 dl vatten

1 dl grädde

1 hönsbuljongtärning

svartpeppar

flingsalt

1 msk färskpressad citronsaft

1 tsk maizena

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Rensa bort kärnorna från chilin och skiva den samma. Tag fram en lämplig kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i smöret på låg värme, det ska bli mjukt och glansigt men ska inte ta färg. Därefter tillsätts övriga ingredienser, utom redningen. Låt det hela koka upp under lätt omrörning och låt det sedan puttra lätt under 10 minuter.

Därefter tar man fram stavmixern och mixa soppan till en jämn och fin konsistens. Låt koka ihop en aning. Red av. Nu är redningen inte avsedd till att göra soppan tjockare, utan för att hålla konsistensen stabil och homogen. Så red av med måtta! Smaka av med salt och peppar.

Vid servering tillsätts lite vispgrädde. Nu har vi en gräddsifon och lägger därför på en riktig fluffig gräddklick. Har man ingen sifon, så kan man hälla i lite ovispad grädde i ett snyggt mönster. Likt det som en barista gör med mjölken i en kaffe. Eller så vispar man grädden löst.

 

 

 

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka