Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

tomatsoppa

Som entusiastisk hemodlare använder vi i stor utsträckning egna tomater. Här tog vi ett kilo skålade San Marzano tomater vi hade i frysen. Har man inte egna tomater, går det bra med två burkar konserverade tomater av god kvalitet.

Recept

1 msk smör

2 viltöksklyftor

1 charlottenlök

1 röd chili

2 burkar hela eller krossade tomater

1 dl vitt vin

3 dl vatten

1 dl grädde

1 hönsbuljongtärning

svartpeppar

flingsalt

1 msk färskpressad citronsaft

1 tsk maizena

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Rensa bort kärnorna från chilin och skiva den samma. Tag fram en lämplig kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i smöret på låg värme, det ska bli mjukt och glansigt men ska inte ta färg. Därefter tillsätts övriga ingredienser, utom redningen. Låt det hela koka upp under lätt omrörning och låt det sedan puttra lätt under 10 minuter.

Därefter tar man fram stavmixern och mixa soppan till en jämn och fin konsistens. Låt koka ihop en aning. Red av. Nu är redningen inte avsedd till att göra soppan tjockare, utan för att hålla konsistensen stabil och homogen. Så red av med måtta! Smaka av med salt och peppar.

Vid servering tillsätts lite vispgrädde. Nu har vi en gräddsifon och lägger därför på en riktig fluffig gräddklick. Har man ingen sifon, så kan man hälla i lite ovispad grädde i ett snyggt mönster. Likt det som en barista gör med mjölken i en kaffe. Eller så vispar man grädden löst.

 

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Go to top