Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

tomatsoppa

Som entusiastisk hemodlare använder vi i stor utsträckning egna tomater. Här tog vi ett kilo skålade San Marzano tomater vi hade i frysen. Har man inte egna tomater, går det bra med två burkar konserverade tomater av god kvalitet.

Recept

1 msk smör

2 viltöksklyftor

1 charlottenlök

1 röd chili

2 burkar hela eller krossade tomater

1 dl vitt vin

3 dl vatten

1 dl grädde

1 hönsbuljongtärning

svartpeppar

flingsalt

1 msk färskpressad citronsaft

1 tsk maizena

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Rensa bort kärnorna från chilin och skiva den samma. Tag fram en lämplig kastrull. Fräs lök, vitlök och chili i smöret på låg värme, det ska bli mjukt och glansigt men ska inte ta färg. Därefter tillsätts övriga ingredienser, utom redningen. Låt det hela koka upp under lätt omrörning och låt det sedan puttra lätt under 10 minuter.

Därefter tar man fram stavmixern och mixa soppan till en jämn och fin konsistens. Låt koka ihop en aning. Red av. Nu är redningen inte avsedd till att göra soppan tjockare, utan för att hålla konsistensen stabil och homogen. Så red av med måtta! Smaka av med salt och peppar.

Vid servering tillsätts lite vispgrädde. Nu har vi en gräddsifon och lägger därför på en riktig fluffig gräddklick. Har man ingen sifon, så kan man hälla i lite ovispad grädde i ett snyggt mönster. Likt det som en barista gör med mjölken i en kaffe. Eller så vispar man grädden löst.

 

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Go to top