Fläskytterfilen grillas hel, på sommaren på terassen, och på vintern i ugnen. Bull späckar den med vitlök, och har örtkryddor i marinaden. Detta  ger en fin smak åt köttet. Servera gärna med zigeuner sås och potatiskaka. Välj gärna en liten fläskytterfile i butiken, dessa brukar smaka bäst.

Recept (ca 3 pers)

Grillmarinad

2 msk olivolja

2 msk kinesisk soja

1 tsk salt

Nymalen svartpeppar

1/2 tsk torkad oregano

1/2 tsk torka salvia

1/2 tsk torka timjan

1/2 tsk paprika pulver

 

2 skivade vitlöksklyftor ( dela klyftan i 3 skivor)

1 fläskytterfile på 600 - 700 gram

 

Beskrivning.

Rör ihop marinaden. Skär inte bort fettranden på köttet. Gör små snitt med en liten vass kniv i köttet och tryck in vitlöksskivorna i snitten. Pensla köttet med marinaden, rikligt!

Sätt i en kötttermometer. Den ska mäta temperaturen i mitten av köttet.

Om det är vinter gör så här:

Sätt ugnen på grillläge 300 grader C. När ugnen är varm sätt in köttet, med fettranden uppåt. Efter 5 minuter ställ om ugnen till varmluftsläge och 180 grader.  Köttet är färdigt när termometern visar 70 grader.

Om det är sommar:

Använd en klotgrill, och grilla med grillkol. När grillen är klar, lägg på köttet. Grilla under lock, med öppna spjäll. Vänd köttet några gånger, så det får en jämn grillyta. Köttet är färdigt när termometern visar 70 grader.

Låt köttet vila några minuter, innan det skärs upp. På bilden nedan är den serverad med zigeuner sås och potatiskaka.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara