Fläskytterfilen grillas hel, på sommaren på terassen, och på vintern i ugnen. Bull späckar den med vitlök, och har örtkryddor i marinaden. Detta ger en fin smak åt köttet. Servera gärna med zigeuner sås och potatiskaka. Välj gärna en liten fläskytterfile i butiken, dessa brukar smaka bäst.
Recept (ca 3 pers)
Grillmarinad
2 msk olivolja
2 msk kinesisk soja
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torka salvia
1/2 tsk torka timjan
1/2 tsk paprika pulver
2 skivade vitlöksklyftor ( dela klyftan i 3 skivor)
1 fläskytterfile på 600 - 700 gram
Beskrivning.
Rör ihop marinaden. Skär inte bort fettranden på köttet. Gör små snitt med en liten vass kniv i köttet och tryck in vitlöksskivorna i snitten. Pensla köttet med marinaden, rikligt!
Sätt i en kötttermometer. Den ska mäta temperaturen i mitten av köttet.
Om det är vinter gör så här:
Sätt ugnen på grillläge 300 grader C. När ugnen är varm sätt in köttet, med fettranden uppåt. Efter 5 minuter ställ om ugnen till varmluftsläge och 180 grader. Köttet är färdigt när termometern visar 70 grader.
Om det är sommar:
Använd en klotgrill, och grilla med grillkol. När grillen är klar, lägg på köttet. Grilla under lock, med öppna spjäll. Vänd köttet några gånger, så det får en jämn grillyta. Köttet är färdigt när termometern visar 70 grader.
Låt köttet vila några minuter, innan det skärs upp. På bilden nedan är den serverad med zigeuner sås och potatiskaka.
Comments powered by CComment