Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi vår glutenfria pizza 2.0. Den kan nu tålas att jämnföras med pizzeriornas vetemjölsbaserade pizzor.

 Till vår nyinköpta klotgrill har vi möjlighet att lägga in en pizzasten, därmed kan vi göra något som liknar en stenugnsbakad pizza.  Glutenfri pizza innebär en del utmaningar, då degen inte är lika smidig som en vetemjölsbaserad deg.

När man bakar pizza i grillen gäller det att få upp temperaturen så högt som möjligt. Vid fotograferingstillfället fick vi upp temperaturen till 250 grader, vilket är nog det minsta acceptabla. Vi hade gärna haft 100 grader till! Grillkol  sägs ge högre temperatur än briketter, men det återstår att testas. Pizzastenen ska givetvis hunnit värmas innan man lägger på pizzan.

pizza2.0 1

Dagens andra pizza är klar att gräddas. Topping är bacon, rödlök och kronärtskocka. Bakplåtspapper har klippts till, för att undvika att det antänds i grillen.

pizza2.0 2

Första pizzan håller på att gräddas. Parmaskinka och champinioner.

Apropå degen, så kör vi med samma recept fortfarande. Vi har prövat andra mjölmixar, och testat oss igenom att antal andra recept. Men vår deg är den, enligt vår erfarenhet, fortfarande den bästa. Och låt degen få jäsa ordentligt, det gäller för både glutenfri deg som för traditionell vetemjölsbaserad. Men vår glutenfria deg är lite kladdig, så bakplåtspapper är nödvändigt. Vi har försökt att köra utan, med mycket mjöl på pizzaspaden, med lite mindre pizzor. Men det slutar alltid med trasiga pizzor, och en frustrerad pizzabagare. Således,  bakplåtspapper ska man ha.

pizza2.0 3

En pizza klar att delas och serveras!

När det kommer till tomatsåsen har vi ändrat en liten aning, den gula löken har ersatts med en liten schalottenlök. 1 vilökskyfta har blivit två. En liten chili får numera plats i såsen. Lagerbladet har vi slopat.

Även osten har vi ändrat lite på.  Vi kompleterar grevéosten, eller ementaler, med färsk mozzarella. Två mozzarella är lagom till 2 stora eller 3 små pizzor.

pizza2.0 5

På bliderna i denna artikel valde vi att göra tre stycken, lite mindre pizzor på samma mängd deg som vi normalt gör 2 portionspizzor på. På så sätt kunde vi få äta fler varianter av toppings på pizzorna. Då det bara går att baka en pizza åt gången i grillen, så är portionspizzor ett trist alternativ. Man vill ju kunna äta samtidig, därför blir det pizza slice.

pizza2.0 6

Recept på den nya tomatsåsen

1 finhackad schalottenlök

2 vitlöksklyftor, skalade och fint skivade

1 chili, typ cayenne eller piri-piri. Tunt skivad.

450 gr tomater färska, eller en burk.

Salt

Orgeano

olivolja

Fräs lök, vitlök och chili mjuk i olja utan att det tar färg. Häll i tomaterna, om det är färska tomater halvera eller kvartera beroende på storlek. Låt koka till tomaterna är mjuka. Mixa därefter såsen slät med en stavmixer. Tillsätt oregano. Kok ihop till en lagom konsistens, det tar ungerfär 30 minuter. Smaka av med salt.

pizza2.0 4

pizza2.0 7

Den tredje pizzan toppades med salami och jalapeno.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Go to top