En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

Idén till detta recept kommer ursprungligen från en lunch Bull intog på IKEA varuhuset i Malmö någon gång på tidigt 1980-tal. Gott, tyckte Bull. Men sedan föll det i glömska och det var först drygt 30 år senare han lagade purjopotatis själv för första gången. Därefter har den blivit lagad flera gånger. Det är en god och lättlagad potatisrätt som numera förekommer ganska ofta i Bull och Bratts kök.

Bäst gör sig denna potatis nog till en lite finare köttbit, som oxfilé, fläskfilé, entrecote och liknande. Vildsvinsfilén på bilden ovan är ju perfekt till, men denna styckbit är tyvärr svårtillgänglig.

Recept

Mängden är lagom för 2 personer.

3 st medelstora potatisar
10 - 15 cm purjolök
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar

Beskrivning

Purjon hackad och potatisen skalad.
Stekning av purjopotatis

Börja ned att skala potatisen. Ansa purjolöken, se till att få bort all sand och jord. Dela upp purjon i 10 - 15 cm långa bitar under ansningen så är den lite lättare att hantera. Klyv purjolöksbitarna på längden, skiva sedan halvorna i fem millimeter tjocka skivor. Riv potatisen grovt, detta gör man enklast i en matberedare. Blanda purjolök och potatis. Fräs blandningen i smör under omröring på ganska låg värme. Potatis och lök ska bli mjuk men inte få mycket färg. Salta och peppra under stekningen. Tid i stekpannan uppskattas till cirka 10 minuter.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka