×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

Idén till detta recept kommer ursprungligen från en lunch Bull intog på IKEA varuhuset i Malmö någon gång på tidigt 1980-tal. Gott, tyckte Bull. Men sedan föll det i glömska och det var först drygt 30 år senare han lagade purjopotatis själv för första gången. Därefter har den blivit lagad flera gånger. Det är en god och lättlagad potatisrätt som numera förekommer ganska ofta i Bull och Bratts kök.

Bäst gör sig denna potatis nog till en lite finare köttbit, som oxfilé, fläskfilé, entrecote och liknande. Vildsvinsfilén på bilden ovan är ju perfekt till, men denna styckbit är tyvärr svårtillgänglig.

Recept

Mängden är lagom för 2 personer.

3 st medelstora potatisar
10 - 15 cm purjolök
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar

Beskrivning

Purjon hackad och potatisen skalad.
Stekning av purjopotatis

Börja ned att skala potatisen. Ansa purjolöken, se till att få bort all sand och jord. Dela upp purjon i 10 - 15 cm långa bitar under ansningen så är den lite lättare att hantera. Klyv purjolöksbitarna på längden, skiva sedan halvorna i fem millimeter tjocka skivor. Riv potatisen grovt, detta gör man enklast i en matberedare. Blanda purjolök och potatis. Fräs blandningen i smör under omröring på ganska låg värme. Potatis och lök ska bli mjuk men inte få mycket färg. Salta och peppra under stekningen. Tid i stekpannan uppskattas till cirka 10 minuter.

Kommentarer   

# PurjopotatisVenus 2017-07-08 19:12
The Truth Behind Fast Weight Loss
Svara

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Go to top