Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

Idén till detta recept kommer ursprungligen från en lunch Bull intog på IKEA varuhuset i Malmö någon gång på tidigt 1980-tal. Gott, tyckte Bull. Men sedan föll det i glömska och det var först drygt 30 år senare han lagade purjopotatis själv för första gången. Därefter har den blivit lagad flera gånger. Det är en god och lättlagad potatisrätt som numera förekommer ganska ofta i Bull och Bratts kök.

Bäst gör sig denna potatis nog till en lite finare köttbit, som oxfilé, fläskfilé, entrecote och liknande. Vildsvinsfilén på bilden ovan är ju perfekt till, men denna styckbit är tyvärr svårtillgänglig.

Recept

Mängden är lagom för 2 personer.

3 st medelstora potatisar
10 - 15 cm purjolök
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar

Beskrivning

Purjon hackad och potatisen skalad.
Stekning av purjopotatis

Börja ned att skala potatisen. Ansa purjolöken, se till att få bort all sand och jord. Dela upp purjon i 10 - 15 cm långa bitar under ansningen så är den lite lättare att hantera. Klyv purjolöksbitarna på längden, skiva sedan halvorna i fem millimeter tjocka skivor. Riv potatisen grovt, detta gör man enklast i en matberedare. Blanda purjolök och potatis. Fräs blandningen i smör under omröring på ganska låg värme. Potatis och lök ska bli mjuk men inte få mycket färg. Salta och peppra under stekningen. Tid i stekpannan uppskattas till cirka 10 minuter.

Kommentarer   

# PurjopotatisVenus 2017-07-08 19:12
The Truth Behind Fast Weight Loss
Svara

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Go to top