Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bor, så vi tar oxkött. Då blir även Bratt nöjd med maten.

Ursprunget till rätten kommer från Goa och de portugiska kolonisatörerna som levde där. De lagade rätten på fläskkött, och namnet kom ifrån att köttet marinerades i vin, vitlök och kryddor. Med reservation för min tolkning av portugisiska, kommer namnet i från: carne em vinha de alhos («kött i vin med vitlök»). Numera lagas rätten oftast med lamm eller kyckling. 

Vindaloo är även känd som en av de mer heta indiska grytorna, och är i dag en populär rätt i hela indien och på indiska resturanger över hela världen. Det lär även vara portugiserna som införde chilin i ett indiska köket, chilin hade man med sig från sina expeditioner i sydamerika. Chilin blev sedan snabbt populär i hela asien. I dag förknippar nog många chili med asiatisk mat, snarare en sydamerikansk.

Men nu till matlagningen. Kul med lite bakgrund, men det är ju receptet som är det viktigaste. Vi håller inte igen på chilin, då vi verkligen gillar chilihet mat. Vi serverar ris och naanbröd till vilka balanserar hettan i grytan. En av våra inspirationskällor när vi skapat vårt recept är en lunch vi åt på Shivam Indian Restaurant, Caleta de Fuste på Fuerteventura.Biff vindaloo serveradRecept

Nu är detta en av världens populäraste grytor, som lagas av väldigt många kockar. Därför finns det enormt många varianter på receptet. Det recept som följer är vår högst personliga tolkning.

Receptet räcker till 6 personer.

800 g grytkött
1 gul lök
1 burk krossade eller hela tomater 
2 tsk paprikapulver
2 msk kalvfond
1 lagerblad
0,5 dl olja till stekning
Smaka av med salt

Marinad:

1/2 dl vinäger
1,5 dl cremé fraiche
5 st röda chilin och 1 gul fatalii ( eller 7 röda vanliga chili, röda chili färgsätter dessutom grytan vackert)
1 liten bit färsk ingefära
6 st vitlöksklyftor
5 st hela kryddnejlikor
4 st hela kardemumma
1 tsk malen kanel
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk svartpepparkorn

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Mixa sedan marinaden helt slät, går bra med en stavmixer. Putsa och skär köttet i kuber på cirka två centimeter stora. Lägg köttet i en bunke, häll över marinaden. Blanda marinad och kött väl. Sätt lock eller plastfolie på bunken och sätt in i kylskåp. Marineringen ska pågå i 12 timmar eller lite till (över natten brukar bli bra).

Biff vindaloo, alla ingredienser på plats i grytan

Alla ingredienser på plats i grytan.

När marineringen är klar, hetta upp en gryta. Fräs köttet. Häll därefter över kvarstående marinad, tomater och övriga ingredienser. Koka upp. Låt sedan grytan sakta sjuda i tre timmar. Under tiden grytan puttrar görs man med fördel degen till naanbrödet, och förbereder riset. Till indiska rätter vill man gärna ha ett torrt, fluffigt basmatiris. För att få den rätta konsistens på riset måste man därför skölja bort all lös stärkelse. Men mer om detta i ett annat forum.

När grytan är klar, kan man eventuellt reda av den med lite maizena. 

Biff vindaloo klar att serveras

Grytan är klar att serveras!

 

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka