Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bor, så vi tar oxkött. Då blir även Bratt nöjd med maten.

Ursprunget till rätten kommer från Goa och de portugiska kolonisatörerna som levde där. De lagade rätten på fläskkött, och namnet kom ifrån att köttet marinerades i vin, vitlök och kryddor. Med reservation för min tolkning av portugisiska, kommer namnet i från: carne em vinha de alhos («kött i vin med vitlök»). Numera lagas rätten oftast med lamm eller kyckling. 

Vindaloo är även känd som en av de mer heta indiska grytorna, och är i dag en populär rätt i hela indien och på indiska resturanger över hela världen. Det lär även vara portugiserna som införde chilin i ett indiska köket, chilin hade man med sig från sina expeditioner i sydamerika. Chilin blev sedan snabbt populär i hela asien. I dag förknippar nog många chili med asiatisk mat, snarare en sydamerikansk.

Men nu till matlagningen. Kul med lite bakgrund, men det är ju receptet som är det viktigaste. Vi håller inte igen på chilin, då vi verkligen gillar chilihet mat. Vi serverar ris och naanbröd till vilka balanserar hettan i grytan. En av våra inspirationskällor när vi skapat vårt recept är en lunch vi åt på Shivam Indian Restaurant, Caleta de Fuste på Fuerteventura.Biff vindaloo serveradRecept

Nu är detta en av världens populäraste grytor, som lagas av väldigt många kockar. Därför finns det enormt många varianter på receptet. Det recept som följer är vår högst personliga tolkning.

Receptet räcker till 6 personer.

800 g grytkött
1 gul lök
1 burk krossade eller hela tomater 
2 tsk paprikapulver
2 msk kalvfond
1 lagerblad
0,5 dl olja till stekning
Smaka av med salt

Marinad:

1/2 dl vinäger
1,5 dl cremé fraiche
5 st röda chilin och 1 gul fatalii ( eller 7 röda vanliga chili, röda chili färgsätter dessutom grytan vackert)
1 liten bit färsk ingefära
6 st vitlöksklyftor
5 st hela kryddnejlikor
4 st hela kardemumma
1 tsk malen kanel
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk svartpepparkorn

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Mixa sedan marinaden helt slät, går bra med en stavmixer. Putsa och skär köttet i kuber på cirka två centimeter stora. Lägg köttet i en bunke, häll över marinaden. Blanda marinad och kött väl. Sätt lock eller plastfolie på bunken och sätt in i kylskåp. Marineringen ska pågå i 12 timmar eller lite till (över natten brukar bli bra).

Biff vindaloo, alla ingredienser på plats i grytan

Alla ingredienser på plats i grytan.

När marineringen är klar, hetta upp en gryta. Fräs köttet. Häll därefter över kvarstående marinad, tomater och övriga ingredienser. Koka upp. Låt sedan grytan sakta sjuda i tre timmar. Under tiden grytan puttrar görs man med fördel degen till naanbrödet, och förbereder riset. Till indiska rätter vill man gärna ha ett torrt, fluffigt basmatiris. För att få den rätta konsistens på riset måste man därför skölja bort all lös stärkelse. Men mer om detta i ett annat forum.

När grytan är klar, kan man eventuellt reda av den med lite maizena. 

Biff vindaloo klar att serveras

Grytan är klar att serveras!

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En variant på ljummen kycklingsallad som passar bra en dag när hungern inte är allt för stor. Kycklingen passar även som en buffé rätt, men kanske lite väl udda på ett julbord. Då vi gör rätten på frysta kycklingfiléer och då marineringen tar endast 30 minuter, så är rätten både bekväm och ganska snabb att tillreda.

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

Jordgubbar hör ju svenska sommaren till och i regel äts de naturella med mjölk eller grädde. Men här presenteras ett spännande alternativ. Jordgubbarna marineras i limejuice, råsocker och basilika. Låter kanske konstigt, men det blir väldigt gott. En kula vaniljglass passar bra till, eller lite vispad grädde.

En liten sås som passar att ringla över kött, t.ex. fläskfile med prosciutto. Serveras i mycket små mängder.

En rätt som kanske passar bäst en sommardag då hungern inte är så stor. Kycklingfilen smaksätts med chilli och nypressad lime. Smakupplevelsen höjs sedan med smörstekta vitlöksklyftor. Slutligen toppas anrättningen med salamichips och hyvlad parmesan.

En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.

Go to top