×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bor, så vi tar oxkött. Då blir även Bratt nöjd med maten.

Ursprunget till rätten kommer från Goa och de portugiska kolonisatörerna som levde där. De lagade rätten på fläskkött, och namnet kom ifrån att köttet marinerades i vin, vitlök och kryddor. Med reservation för min tolkning av portugisiska, kommer namnet i från: carne em vinha de alhos («kött i vin med vitlök»). Numera lagas rätten oftast med lamm eller kyckling. 

Vindaloo är även känd som en av de mer heta indiska grytorna, och är i dag en populär rätt i hela indien och på indiska resturanger över hela världen. Det lär även vara portugiserna som införde chilin i ett indiska köket, chilin hade man med sig från sina expeditioner i sydamerika. Chilin blev sedan snabbt populär i hela asien. I dag förknippar nog många chili med asiatisk mat, snarare en sydamerikansk.

Men nu till matlagningen. Kul med lite bakgrund, men det är ju receptet som är det viktigaste. Vi håller inte igen på chilin, då vi verkligen gillar chilihet mat. Vi serverar ris och naanbröd till vilka balanserar hettan i grytan. En av våra inspirationskällor när vi skapat vårt recept är en lunch vi åt på Shivam Indian Restaurant, Caleta de Fuste på Fuerteventura.Biff vindaloo serveradRecept

Nu är detta en av världens populäraste grytor, som lagas av väldigt många kockar. Därför finns det enormt många varianter på receptet. Det recept som följer är vår högst personliga tolkning.

Receptet räcker till 6 personer.

800 g grytkött
1 gul lök
1 burk krossade eller hela tomater 
2 tsk paprikapulver
2 msk kalvfond
1 lagerblad
0,5 dl olja till stekning
Smaka av med salt

Marinad:

1/2 dl vinäger
1,5 dl cremé fraiche
5 st röda chilin och 1 gul fatalii ( eller 7 röda vanliga chili, röda chili färgsätter dessutom grytan vackert)
1 liten bit färsk ingefära
6 st vitlöksklyftor
5 st hela kryddnejlikor
4 st hela kardemumma
1 tsk malen kanel
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk svartpepparkorn

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Mixa sedan marinaden helt slät, går bra med en stavmixer. Putsa och skär köttet i kuber på cirka två centimeter stora. Lägg köttet i en bunke, häll över marinaden. Blanda marinad och kött väl. Sätt lock eller plastfolie på bunken och sätt in i kylskåp. Marineringen ska pågå i 12 timmar eller lite till (över natten brukar bli bra).

Biff vindaloo, alla ingredienser på plats i grytan

Alla ingredienser på plats i grytan.

När marineringen är klar, hetta upp en gryta. Fräs köttet. Häll därefter över kvarstående marinad, tomater och övriga ingredienser. Koka upp. Låt sedan grytan sakta sjuda i tre timmar. Under tiden grytan puttrar görs man med fördel degen till naanbrödet, och förbereder riset. Till indiska rätter vill man gärna ha ett torrt, fluffigt basmatiris. För att få den rätta konsistens på riset måste man därför skölja bort all lös stärkelse. Men mer om detta i ett annat forum.

När grytan är klar, kan man eventuellt reda av den med lite maizena. 

Biff vindaloo klar att serveras

Grytan är klar att serveras!

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Tomatketchup
Tomatketchup

När man på hösten har ett överskott på tomater från sin odling kan man passa på att göra sin egen ketchup.

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Go to top