Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bor, så vi tar oxkött. Då blir även Bratt nöjd med maten.

Ursprunget till rätten kommer från Goa och de portugiska kolonisatörerna som levde där. De lagade rätten på fläskkött, och namnet kom ifrån att köttet marinerades i vin, vitlök och kryddor. Med reservation för min tolkning av portugisiska, kommer namnet i från: carne em vinha de alhos («kött i vin med vitlök»). Numera lagas rätten oftast med lamm eller kyckling. 

Vindaloo är även känd som en av de mer heta indiska grytorna, och är i dag en populär rätt i hela indien och på indiska resturanger över hela världen. Det lär även vara portugiserna som införde chilin i ett indiska köket, chilin hade man med sig från sina expeditioner i sydamerika. Chilin blev sedan snabbt populär i hela asien. I dag förknippar nog många chili med asiatisk mat, snarare en sydamerikansk.

Men nu till matlagningen. Kul med lite bakgrund, men det är ju receptet som är det viktigaste. Vi håller inte igen på chilin, då vi verkligen gillar chilihet mat. Vi serverar ris och naanbröd till vilka balanserar hettan i grytan. En av våra inspirationskällor när vi skapat vårt recept är en lunch vi åt på Shivam Indian Restaurant, Caleta de Fuste på Fuerteventura.Biff vindaloo serveradRecept

Nu är detta en av världens populäraste grytor, som lagas av väldigt många kockar. Därför finns det enormt många varianter på receptet. Det recept som följer är vår högst personliga tolkning.

Receptet räcker till 6 personer.

800 g grytkött
1 gul lök
1 burk krossade eller hela tomater 
2 tsk paprikapulver
2 msk kalvfond
1 lagerblad
0,5 dl olja till stekning
Smaka av med salt

Marinad:

1/2 dl vinäger
1,5 dl cremé fraiche
5 st röda chilin och 1 gul fatalii ( eller 7 röda vanliga chili, röda chili färgsätter dessutom grytan vackert)
1 liten bit färsk ingefära
6 st vitlöksklyftor
5 st hela kryddnejlikor
4 st hela kardemumma
1 tsk malen kanel
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk svartpepparkorn

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Mixa sedan marinaden helt slät, går bra med en stavmixer. Putsa och skär köttet i kuber på cirka två centimeter stora. Lägg köttet i en bunke, häll över marinaden. Blanda marinad och kött väl. Sätt lock eller plastfolie på bunken och sätt in i kylskåp. Marineringen ska pågå i 12 timmar eller lite till (över natten brukar bli bra).

Biff vindaloo, alla ingredienser på plats i grytan

Alla ingredienser på plats i grytan.

När marineringen är klar, hetta upp en gryta. Fräs köttet. Häll därefter över kvarstående marinad, tomater och övriga ingredienser. Koka upp. Låt sedan grytan sakta sjuda i tre timmar. Under tiden grytan puttrar görs man med fördel degen till naanbrödet, och förbereder riset. Till indiska rätter vill man gärna ha ett torrt, fluffigt basmatiris. För att få den rätta konsistens på riset måste man därför skölja bort all lös stärkelse. Men mer om detta i ett annat forum.

När grytan är klar, kan man eventuellt reda av den med lite maizena. 

Biff vindaloo klar att serveras

Grytan är klar att serveras!

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Go to top