×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Detta recept har sitt ursprung i boken "Helt glutenfritt av Jessica Frej och Maria Blom". Den som är intresserad att göra bra glutenfria bröd, paj och annat mjölbaserad mat bör absolut skaffa sig denna bok.Våra förändringar av receptet är få och snarast anpassning till hur vi bakar och hur vår ugn fungerar. 

Numera har vi halverat mängden xantangummi och även tillsatt Lindroos SoftBake. Denna ingrediens blev tillgänglig år 2022, alltså några år efter boken skrevs. Med SoftBake blir bröden högre och luftigare, ännu mer som vanlig formfranska helt enkelt.

Nybakad, glutenfri formfranska.

Nygräddat bröd som nu ska svalna innan det kan ätas.

Recept

Mängden blir lagom för ett bröd.

  • 350 gram kallt vatten
  • 10 gram färsk jäst
  • 50 gram rapsolja
  • 1 äggvita
  • 1,5 tsk salt
  • 10 gram socker
  • 125 gram rismjöl
  • 50 gram majsmjöl
  • 125 gram potatismjöl
  • 10 gram fiberhusk
  • 4 gram xantangummi
  • 7 gram Lindroos SoftBake
  • Vallmofrön att strö över.
  • Smör att smöra formen med.

Gör så här, på ett ungefär

Vi gör vårt bröd i en foodprocessor, eller matberedare bör vi kalla den. Bullobratt är ju en svenskspråkig sajt.

Börja med blanda ut jäst, socker och salt i vattnet. När jästen har löst upp sig, häll i oljan och äggvitan. Tillsätt nu alla torra ingredienser förutom xantangummi och fiberhusk. Blanda väl. Det kommer bli en väldig lös deg, eller snarare en smet. Men det är ingen fara! Nu är det dags att tillsätta fiberhusk och xantangummi. Blanda återigen väl. Nu kommer smeten att tjockna och snart kan kallas för en deg!

Lägg nu över degen till en smörad form. Om man som vi använder en silikonform då behöver man inte smöra. Jämna ut degen så att den blir jämt fördelad i form. Om man blötar händerna med vatten kommer inte degen klistra mot fingrarna och blir då enklare att jämna ut. Strö nu valmofrön över limpan.

Formfranskan håller på att jäsa i formen.

Degen på plats i formen. Har nu jäst i cirka 30 minuter.

Nu ska brödet få vila och jäsa i formen. Den behöver jäsa i två timmar. Lägg en bakduk över formen medan det jäser.

Därefter ska brödet gräddas. 200 grader och 1 timme i en ugn i varmluftsläge utan övervärme blir utmärkt.

När brödet är gräddat, stjälp upp det ur formen. Men låt det svalna under bakduk innan det skivas upp.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Ramslöksaioli
Ramslöksaoili

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Tomatketchup
Tomatketchup

När man på hösten har ett överskott på tomater från sin odling kan man passa på att göra sin egen ketchup.

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Go to top