Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Detta recept har sitt ursprung i boken "Helt glutenfritt av Jessica Frej och Maria Blom". Den som är intresserad att göra bra glutenfria bröd, paj och annat mjölbaserad mat bör absolut skaffa sig denna bok.Våra förändringar av receptet är få och snarast anpassning till hur vi bakar och hur vår ugn fungerar. 

Numera har vi halverat mängden xantangummi och även tillsatt Lindroos SoftBake. Denna ingrediens blev tillgänglig år 2022, alltså några år efter boken skrevs. Med SoftBake blir bröden högre och luftigare, ännu mer som vanlig formfranska helt enkelt.

Nybakad, glutenfri formfranska.

Nygräddat bröd som nu ska svalna innan det kan ätas.

Recept

Mängden blir lagom för ett bröd.

  • 350 gram kallt vatten
  • 10 gram färsk jäst
  • 50 gram rapsolja
  • 1 äggvita
  • 1,5 tsk salt
  • 10 gram socker
  • 125 gram rismjöl
  • 50 gram majsmjöl
  • 125 gram potatismjöl
  • 10 gram fiberhusk
  • 4 gram xantangummi
  • 7 gram Lindroos SoftBake
  • Vallmofrön att strö över.
  • Smör att smöra formen med.

Gör så här, på ett ungefär

Vi gör vårt bröd i en foodprocessor, eller matberedare bör vi kalla den. Bullobratt är ju en svenskspråkig sajt.

Börja med blanda ut jäst, socker och salt i vattnet. När jästen har löst upp sig, häll i oljan och äggvitan. Tillsätt nu alla torra ingredienser förutom xantangummi och fiberhusk. Blanda väl. Det kommer bli en väldig lös deg, eller snarare en smet. Men det är ingen fara! Nu är det dags att tillsätta fiberhusk och xantangummi. Blanda återigen väl. Nu kommer smeten att tjockna och snart kan kallas för en deg!

Lägg nu över degen till en smörad form. Om man som vi använder en silikonform då behöver man inte smöra. Jämna ut degen så att den blir jämt fördelad i form. Om man blötar händerna med vatten kommer inte degen klistra mot fingrarna och blir då enklare att jämna ut. Strö nu valmofrön över limpan.

Formfranskan håller på att jäsa i formen.

Degen på plats i formen. Har nu jäst i cirka 30 minuter.

Nu ska brödet få vila och jäsa i formen. Den behöver jäsa i två timmar. Lägg en bakduk över formen medan det jäser.

Därefter ska brödet gräddas. 200 grader och 1 timme i en ugn i varmluftsläge utan övervärme blir utmärkt.

När brödet är gräddat, stjälp upp det ur formen. Men låt det svalna under bakduk innan det skivas upp.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka