Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Detta recept har sitt ursprung i boken "Helt glutenfritt av Jessica Frej och Maria Blom". Den som är intresserad att göra bra glutenfria bröd, paj och annat mjölbaserad mat bör absolut skaffa sig denna bok.Våra förändringar av receptet är få och snarast anpassning till hur vi bakar och hur vår ugn fungerar.

Nybakad, glutenfri formfranska.

Nygräddat bröd som nu ska svalna inna det kan ätas.

Recept

Mängden blir lagom för ett bröd.

  • 350 gram kallt vatten
  • 10 gram färsk jäst
  • 50 gram rapsolja
  • 1 äggvita
  • 1,5 tsk salt
  • 10 gram socker
  • 150 gram rismjöl
  • 50 gram majsmjöl
  • 150 gram potatismjöl
  • 10 gram fiberhusk
  • 10 gram xantangummi
  • Vallmofrön att strö över.
  • Smör att smöra formen med.

Gör så här, på ett ungefär

Vi gör vårt bröd i en foodprocessor, eller matberedare bör vi kalla den. Bullobratt är ju en svenskspråkig sajt.

Börja med blanda ut jäst, socker och salt i vattnet. När jästen har löst upp sig, häll i oljan och äggvitan. Tillsätt nu alla torra ingredienser förutom xantangummi och fiberhusk. Blanda väl. Det kommer bli en väldig lös deg, eller snarare en smet. Men det är ingen fara! Nu är det dags att tillsätta fiberhusk och xantangummi. Blanda återigen väl. Nu kommer smeten att tjockna och snart kan kallas för en deg!

Lägg nu över degen till en smörad form. Om man som vi använder en silikonform då behöver man inte smöra. Jämna ut degen så att den blir jämt fördelad i form. Om man blötar händerna med vatten kommer inte degen klistra mot fingrarna och blir då enklare att jämna ut. Strö nu valmofrön över limpan.

Formfranskan håller på att jäsa i formen.

Degen på plats i formen. Har nu jäst i cirka 30 minuter.

Nu ska brödet få vila och jäsa i formen. Den behöver jäsa i två timmar. Lägg en bakduk över formen medan det jäser.

Därefter ska brödet gräddas. 200 grader och 1 timme i en ugn i varmluftsläge utan övervärme blir utmärkt.

När brödet är gräddat, stjälp upp det ur formen. Men låt det svalna under bakduk innan det skivas upp.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Go to top