Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få till den ultimata vindaloo grytan, och till en indisk rätt passar en naanbröd väldigt bra till. Här är vår variant av få till ett glutenfritt naan. Det blir faktisk riktigt bra numera! 

Glutenfritt naanbrödRecept

Det blir 6 stycken naan

25 gr jäst

2,5 dl kallt vatten

2 msk pofiber

0,5 tsk salt

1/2 dl olivolja

4 dl Finax mjölmix

1/2 tsk bakpulver

1 tsk xantangummi

1 msk fiberhusk

Rismjöl för utbakning och kavling.

Det är bekvämt med färdig glutenfri mjölmix. Men i framtiden kommer mjölmixen ersättas av rismjöl, majsmjöl, och andra verkligt glutenfria alternativ, vilket kommer ge oss större kontroll av resultatet.

Xantangummi tillsammans med fiberhusk ger degen de egenskaper som gluten ger i en traditionell vetedeg. Degen blir seg, smidig och minre klibbig, så att man kan knåda och kavla den. Pofiber tillsätts, då detta binder mycket vätska vliket innebär att vi får den mjuka, lite sega karaktären på bröden som man förknippar med ett naanbröd.

Gör så här, på ett ungefär

Häll vattnet i en bunke, eller som vi gör. Vi använder en matbredare. Tillsätt alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi. Vispa väl. Tillsätt sedan fiberhusk och xantangummi. Blanda väl. Låt sedan degen jäsa i två timmar eller gärna lite längre.

Sätt ugnen på 250 grader. Förbered plåten med att lägga på bakplåtspapper. Dela degen i 6 delar. Kavla ut på ett mjölat bakbord till 6 stycken runda 5 mm tjocka bröd. Grädda i ugn i 5- 7 minuter. Eller det var så vi gjorde tidigare.

Men vi har uppgraderat köksutrustningen med ett gourmetstål och då kan man göra bakningen mer likt stenugnsbakat. Nu bakas ett naan på två minuter. Vi lägger in ett naan på gourmetstålet i ugn åt gången med en pizzaspade. Bröden blir absolut ett snäpp bättre med denna bakmetod, se bara till att gourmetstålet är ordentligt upphettat innan bakning påbörjas. Så värm upp ugnen en halvtimme innan bakning påbörjas. Och håll koll på bakningen, det går rikitigt fort.

Servera helst nybakade, varma till en indisk gryta. Bröden går bra att frysa, även om nybakat är allra godast.

Vi jobbar på med att lära oss att skapa goda indiska rätter. Recept på bland annat vår Vindaloo kommer. Med först när vi känner oss nöjda med resultatet.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Detta är en av favoriträtterna hos Bull och Bratt. Gott, och med ganska kort tillagningstid. Det gäller bara att man har plockat tillräckligt med trattkantareller under hösten. Det är även en bra bjudrätt, då det är enkelt att tillaga flera portionsbitar samtidigt.

Dessa gör vi på vildsvinsfärs, då denna har en väldigt lös konsistens vilket borde bli perfekt för wallenbergare. Till denna serveras en sås med svart trumpetsvamp och lättsockrade, rårörda lingon vilket förstärker känslan att detta är skogens mat. Potatismos och gröna ärtor ingår även i rätten, detta hör ju en Wallenbergare till!

Vi tolkar receptet på Wallenbergare väldigt fritt. Man behöver minska mängden grädde i färsen, när man har vildsvinsfärs. Den är nämligen väldigt lös. Vi har även ändrat kryddningen av färsen, vi tycker det blir gott med riven lök i färsen. Paneringen har vi numera slopat.

En härlig potatissallad. Denna potatissallad bör göras på nypotatis, en rätt som hör sommaren till. Passar gott till grillat. 

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda lingon till är nära nog en nödvändighet. Rätten är snabb att laga, så det passar fint en vardagskväll då jobbet suget musten ur en.

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

Bull och Bratt befinner sig på semester på golfresorten Mar Menor i södra Spanien. De bor in en lägenhet med ett ganska enkelt kök, begränsad köksutrustning, och har bara ett litet sortiment i speceriskåpen. Men så blir de sugna på en mustig gryta. Då skapar Bull köttgrytan MarMenor, enkel men riktigt god.

Go to top