Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få till den ultimata vindaloo grytan, och till en indisk rätt passar en naanbröd väldigt bra till. Här är vår variant av få till ett glutenfritt naan. Det blir faktisk riktigt bra numera! 

Glutenfritt naanbröd

Det är bekvämt med färdig glutenfri mjölmix. Men i framtiden kommer mjölmixen ersättas av rismjöl, majsmjöl, och andra verkligt glutenfria alternativ, vilket kommer ge oss större kontroll av resultatet.

Xantangummi tillsammans med fiberhusk ger degen de egenskaper som gluten ger i en traditionell vetedeg. Degen blir seg, smidig och minre klibbig, så att man kan knåda och kavla den. Pofiber tillsätts, då detta binder mycket vätska vliket innebär att vi får den mjuka, lite sega karaktären på bröden som man förknippar med ett naanbröd.

Recept

Det blir 6 stycken naan

25 gr jäst

2,5 dl kallt vatten

2 msk pofiber

0,5 tsk salt

1/2 dl olivolja

4 dl Finax mjölmix

1/2 tsk bakpulver

1 tsk xantangummi

1 msk fiberhusk

Rismjöl för utbakning och kavling.

Gör så här, på ett ungefär

Häll vattnet i en bunke, eller som vi gör. Vi använder en matbredare. Tillsätt alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi. Vispa väl. Tillsätt sedan fiberhusk och xantangummi. Blanda väl. Låt sedan degen jäsa i två timmar eller gärna lite längre.

Sätt ugnen på 250 grader. Förbered plåten med att lägga på bakplåtspapper. Dela degen i 6 delar. Kavla ut på ett mjölat bakbord till 6 stycken runda 5 mm tjocka bröd. Grädda i ugn i 5- 7 minuter. Eller det var så vi gjorde tidigare.

Men vi har uppgraderat köksutrustningen med ett gourmetstål och då kan man göra bakningen mer likt stenugnsbakat. Nu bakas ett naan på två minuter. Vi lägger in ett naan på gourmetstålet i ugn åt gången med en pizzaspade. Bröden blir absolut ett snäpp bättre med denna bakmetod, se bara till att gourmetstålet är ordentligt upphettat innan bakning påbörjas. Så värm upp ugnen en halvtimme innan bakning påbörjas. Och håll koll på bakningen, det går rikitigt fort.

Servera helst nybakade, varma till en indisk gryta. Bröden går bra att frysa, även om nybakat är allra godast.

Vi jobbar på med att lära oss att skapa goda indiska rätter. Recept på bland annat vår Vindaloo kommer. Med först när vi känner oss nöjda med resultatet.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Go to top