Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få till den ultimata vindaloo grytan, och till en indisk rätt passar en naanbröd väldigt bra till. Här är vår variant av få till ett glutenfritt naan. Det blir faktisk riktigt bra numera! 

Glutenfritt naanbrödRecept

Det blir 6 stycken naan

25 gr jäst

2,5 dl kallt vatten

2 msk pofiber

0,5 tsk salt

1/2 dl olivolja

4 dl Finax mjölmix

1/2 tsk bakpulver

1 tsk xantangummi

1 msk fiberhusk

Rismjöl för utbakning och kavling.

Det är bekvämt med färdig glutenfri mjölmix. Men i framtiden kommer mjölmixen ersättas av rismjöl, majsmjöl, och andra verkligt glutenfria alternativ, vilket kommer ge oss större kontroll av resultatet.

Xantangummi tillsammans med fiberhusk ger degen de egenskaper som gluten ger i en traditionell vetedeg. Degen blir seg, smidig och minre klibbig, så att man kan knåda och kavla den. Pofiber tillsätts, då detta binder mycket vätska vliket innebär att vi får den mjuka, lite sega karaktären på bröden som man förknippar med ett naanbröd.

Gör så här, på ett ungefär

Häll vattnet i en bunke, eller som vi gör. Vi använder en matbredare. Tillsätt alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi. Vispa väl. Tillsätt sedan fiberhusk och xantangummi. Blanda väl. Låt sedan degen jäsa i två timmar eller gärna lite längre.

Sätt ugnen på 250 grader. Förbered plåten med att lägga på bakplåtspapper. Dela degen i 6 delar. Kavla ut på ett mjölat bakbord till 6 stycken runda 5 mm tjocka bröd. Grädda i ugn i 5- 7 minuter. Eller det var så vi gjorde tidigare.

Men vi har uppgraderat köksutrustningen med ett gourmetstål och då kan man göra bakningen mer likt stenugnsbakat. Nu bakas ett naan på två minuter. Vi lägger in ett naan på gourmetstålet i ugn åt gången med en pizzaspade. Bröden blir absolut ett snäpp bättre med denna bakmetod, se bara till att gourmetstålet är ordentligt upphettat innan bakning påbörjas. Så värm upp ugnen en halvtimme innan bakning påbörjas. Och håll koll på bakningen, det går rikitigt fort.

Servera helst nybakade, varma till en indisk gryta. Bröden går bra att frysa, även om nybakat är allra godast.

Vi jobbar på med att lära oss att skapa goda indiska rätter. Recept på bland annat vår Vindaloo kommer. Med först när vi känner oss nöjda med resultatet.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En variant på ljummen kycklingsallad som passar bra en dag när hungern inte är allt för stor. Kycklingen passar även som en buffé rätt, men kanske lite väl udda på ett julbord.

Då vi gör rätten på frysta kycklingfiléer och då marineringen tar endast 30 minuter, så är rätten både bekväm och ganska snabb att tillreda.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne med avsmak, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, serveras svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök.

Vårt fröknäcke är glutenfritt, kolhydratsnålt, lättlagat, har bra hållbarhet, och är dessutom riktigt gott. Det kan knappast bli bättre! Passar utmärkt till en ostbricka. Det finns många varianter på detta bröd, men så här gör vi.

Glutenfri pasta smakar förvisso inte lika bra som den som är gjord på durumvete, och vi förespråkar en måttligt kolhydratsnål diet. Men ibland blir man riktigt sugen på denna klassiker som på ren svenska kallas spagetti med köttfärssås. Så här är vår variant, kanske med lite mer sting än vanligt.

En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.

Go to top