Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få till den ultimata vindaloo grytan, och till en indisk rätt passar en naanbröd väldigt bra till. Här är vår variant av få till ett glutenfritt naan. Det blir faktisk riktigt bra numera! 

Glutenfritt naanbröd

Det är bekvämt med färdig glutenfri mjölmix. Men i framtiden kommer mjölmixen ersättas av rismjöl, majsmjöl, och andra verkligt glutenfria alternativ, vilket kommer ge oss större kontroll av resultatet.

Xantangummi tillsammans med fiberhusk ger degen de egenskaper som gluten ger i en traditionell vetedeg. Degen blir seg, smidig och minre klibbig, så att man kan knåda och kavla den. Pofiber tillsätts, då detta binder mycket vätska vliket innebär att vi får den mjuka, lite sega karaktären på bröden som man förknippar med ett naanbröd.

Recept

Det blir 6 stycken naan

25 gr jäst

2,5 dl kallt vatten

2 msk pofiber

0,5 tsk salt

1/2 dl olivolja

4 dl Finax mjölmix

1/2 tsk bakpulver

1 tsk xantangummi

1 msk fiberhusk

Rismjöl för utbakning och kavling.

Gör så här, på ett ungefär

Häll vattnet i en bunke, eller som vi gör. Vi använder en matbredare. Tillsätt alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi. Vispa väl. Tillsätt sedan fiberhusk och xantangummi. Blanda väl. Låt sedan degen jäsa i två timmar eller gärna lite längre.

Sätt ugnen på 250 grader. Förbered plåten med att lägga på bakplåtspapper. Dela degen i 6 delar. Kavla ut på ett mjölat bakbord till 6 stycken runda 5 mm tjocka bröd. Grädda i ugn i 5- 7 minuter. Eller det var så vi gjorde tidigare.

Men vi har uppgraderat köksutrustningen med ett gourmetstål och då kan man göra bakningen mer likt stenugnsbakat. Nu bakas ett naan på två minuter. Vi lägger in ett naan på gourmetstålet i ugn åt gången med en pizzaspade. Bröden blir absolut ett snäpp bättre med denna bakmetod, se bara till att gourmetstålet är ordentligt upphettat innan bakning påbörjas. Så värm upp ugnen en halvtimme innan bakning påbörjas. Och håll koll på bakningen, det går rikitigt fort.

Servera helst nybakade, varma till en indisk gryta. Bröden går bra att frysa, även om nybakat är allra godast.

Vi jobbar på med att lära oss att skapa goda indiska rätter. Recept på bland annat vår Vindaloo kommer. Med först när vi känner oss nöjda med resultatet.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Go to top