Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket ostronskivling i. Och vi tycker ju om chili och heta grytor. Så när vi hittade exempel på chili med ostronskivling på våra Google sökningnar blev vi sugna på att pröva en egen variant. Så här gjorde vi.

chili med ostronskivling serveradServera med creme fraiche, rödlök, stavar av slanggurka samt bröd.

Recept

Vi brukar gör en rejäl sats när vi kokar grytor. De går utmärkt att frysa in. Nedanstående räckar till 6 -8 personer, eller om man är två så kan äta grytan tre gånger.

 1 kg högrev, putsa och skär i tärningar

250 gr rökt sidfläsk, som tärnas

500 gr ostronskivling. Rivs i centimeterbreda strimlor

2 gula lökar, grovhackade

6 vitlöksklyftor. Skalas och skivas i tunna skivor

Chili. Vi tog 3 Thai Super chili (heta) och 3 Ring Of Fire (medelheta), skivas

2 morötter, tärnas

1 burk konserverade tomater

5 dl öl. Vi tog vår schwartzbier. En porter blir också bra.

2 oxbuljongtärningar

1 lagerblad

0,5 msk timjan

0,5 msk oregano

1 msk paprikapuver

Smör för stekning

Smaka av med salt

Kanske lite Maizena att reda av med.

svamphusSvamphus redo att skördas

Gör så här på ett ungefär

Ta fram en stekpanna och en gryta. Börja med att steka svampen i omgångar. Tillsätt smör efter behov. Salta och peppra. Svampen ska få färg. Det tar lite tid, så stressa inte. Efterhand som ostronskivlingen har blivit brynt, lägg över i grytan och forsätt steka nästa omgång i stekpannan.

nyskördad ostronskivling

Svampen är skördad och ska nu rivas i centimeter breda strimlor.

putsad högrev till en chili con carne

Köttet är putsat och tärnat. Dags att ta tag i lök och chili

Fläsk, lök och chili

Lök, vitlök och chilli hackad och skivad. Dags att ta tag i fläsket.

Tärnat rökt fläsk och morot till en chili con carne

Nu är även fläsk och morot tärnad.

Bryn därefter fläsket. Häll över till grytan. Forsätt på samma sätt med högreven.

Häll därefter i tomater, moroten och ölen. Tillsätt därefter kryddorna.

Nu ska detta få koka i samman, sakta och under en lång tid. Så sätt på locket på grytan och låt det sakta puttra under 3 - 4 timmar. Därefter red av med lite Maizena.

chili med ostronskivling kokerHär puttrar grytan. På med locket, sedan är det bara att ta det lugnt i några timmar. Grytan sköter sig själv.

Vi blev mycket nöjda med denna chili. Att byta bönor mot ostronskivling är utan tvekan ett stort lyft.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har i [ ... ]

Go to top