Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket ostronskivling i. Och vi tycker ju om chili och heta grytor. Så när vi hittade exempel på chili med ostronskivling på våra Google sökningnar blev vi sugna på att pröva en egen variant. Så här gjorde vi.
Servera med creme fraiche, rödlök, stavar av slanggurka samt bröd.
Recept
Vi brukar gör en rejäl sats när vi kokar grytor. De går utmärkt att frysa in. Nedanstående räckar till 6 -8 personer, eller om man är två så kan äta grytan tre gånger.
1 kg högrev, putsa och skär i tärningar
250 gr rökt sidfläsk, som tärnas
500 gr ostronskivling. Rivs i centimeterbreda strimlor
2 gula lökar, grovhackade
6 vitlöksklyftor. Skalas och skivas i tunna skivor
Chili. Vi tog 3 Thai Super chili (heta) och 3 Ring Of Fire (medelheta), skivas
2 morötter, tärnas
1 burk konserverade tomater
5 dl öl. Vi tog vår schwartzbier. En porter blir också bra.
2 oxbuljongtärningar
1 lagerblad
0,5 msk timjan
0,5 msk oregano
1 msk paprikapuver
Smör för stekning
Smaka av med salt
Kanske lite Maizena att reda av med.
Svamphus redo att skördas
Gör så här på ett ungefär
Ta fram en stekpanna och en gryta. Börja med att steka svampen i omgångar. Tillsätt smör efter behov. Salta och peppra. Svampen ska få färg. Det tar lite tid, så stressa inte. Efterhand som ostronskivlingen har blivit brynt, lägg över i grytan och forsätt steka nästa omgång i stekpannan.
Svampen är skördad och ska nu rivas i centimeter breda strimlor.
Lök, vitlök och chilli hackad och skivad. Dags att ta tag i fläsket.
Nu är även fläsk och morot tärnad.
Bryn därefter fläsket. Häll över till grytan. Forsätt på samma sätt med högreven.
Häll därefter i tomater, moroten och ölen. Tillsätt därefter kryddorna.
Nu ska detta få koka i samman, sakta och under en lång tid. Så sätt på locket på grytan och låt det sakta puttra under 3 - 4 timmar. Därefter red av med lite Maizena.
Här puttrar grytan. På med locket, sedan är det bara att ta det lugnt i några timmar. Grytan sköter sig själv.
Vi blev mycket nöjda med denna chili. Att byta bönor mot ostronskivling är utan tvekan ett stort lyft.