Blomkål för tre varianter

Ett lite annorlunda men riktigt läckert sätt att servera blomkål som tillbehör.

Denna blomkål passar utmärkt till fläskkött, prova att servera tillsammans med långbakat, rimmat sidfläsk. Eller med en bit karré. De tre olika varianterna är picklad blomkål, stekt blomkål och ett mos.

Börja med att dela upp den mängd blomkål som behövs i fyra delar. En del ska picklas, en del ska stekas och två delar används till moset. Nu får man dela med lite finess. Till moset går det utmärkat att använda grövre bitar och stjälkar. Medan det blir snyggast att ta de små, fina knopparna för den fjärdedelen som ska stekas.

Vid servering brukar vi lägga upp purén i en sträng på serveringsfatet, strö över de stekta knopparna och lägga den picklade kålen längs sidan av purén. Eller som på bilden nedan:

Blomkål i tre varianter på serveringsfat

Recept

Blomkålsmos

  • Blomkål, skuren i bitar. Både grova stjälkar och knoppar används
  • En potatis, helst mjölig sort
  • Vispgrädde
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Muskotnöt

Gör så här, på ett ungefär

Kok potatis och blomkål mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet. Mosa koket med en potatisstöt. Blanda upp med vispgrädde. Hetta upp röran. Rör ned en klick smör. Smaksätt sedan med peppar, muskot och flingsalt.

Picklad blomkål

  • 1 dl ättiksprit, 12%.
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • Blomkål

Gör så här, på ett ungefär

Gör en 1-2-3 lag. Hyvla blomkålen i två millimeters skivor. Lägg ned skivorna i lagen. Låt stå några timmar, gärna över natten, i kylen. För att snabba upp inläggningsprocessen brukar vi pickla under vacuum.

1-2-3 lagen består av en del ättikssprit, två delar socker och tre delar vatten. Det går snabbare att röra ihop om man värmer upp den under omrörningen.

Stekt blomkål

Dela upp blomkålen i små buketter. Stek varsamt i smör. De ska få ett stekyta, men får inte brännas. Bränner man kålen blir den besk, för besk för att vara aptitlig.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara