×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Blomkål för tre varianter

Ett lite annorlunda men riktigt läckert sätt att servera blomkål som tillbehör.

Denna blomkål passar utmärkt till fläskkött, prova att servera tillsammans med långbakat, rimmat sidfläsk. Eller med en bit karré. De tre olika varianterna är picklad blomkål, stekt blomkål och ett mos.

Börja med att dela upp den mängd blomkål som behövs i fyra delar. En del ska picklas, en del ska stekas och två delar används till moset. Nu får man dela med lite finess. Till moset går det utmärkat att använda grövre bitar och stjälkar. Medan det blir snyggast att ta de små, fina knopparna för den fjärdedelen som ska stekas.

Vid servering brukar vi lägga upp purén i en sträng på serveringsfatet, strö över de stekta knopparna och lägga den picklade kålen längs sidan av purén. Eller som på bilden nedan:

Blomkål i tre varianter på serveringsfat

Recept

Blomkålsmos

  • Blomkål, skuren i bitar. Både grova stjälkar och knoppar används
  • En potatis, helst mjölig sort
  • Vispgrädde
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Muskotnöt

Gör så här, på ett ungefär

Kok potatis och blomkål mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet. Mosa koket med en potatisstöt. Blanda upp med vispgrädde. Hetta upp röran. Rör ned en klick smör. Smaksätt sedan med peppar, muskot och flingsalt.

Picklad blomkål

  • 1 dl ättiksprit, 12%.
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • Blomkål

Gör så här, på ett ungefär

Gör en 1-2-3 lag. Hyvla blomkålen i två millimeters skivor. Lägg ned skivorna i lagen. Låt stå några timmar, gärna över natten, i kylen. För att snabba upp inläggningsprocessen brukar vi pickla under vacuum.

1-2-3 lagen består av en del ättikssprit, två delar socker och tre delar vatten. Det går snabbare att röra ihop om man värmer upp den under omrörningen.

Stekt blomkål

Dela upp blomkålen i små buketter. Stek varsamt i smör. De ska få ett stekyta, men får inte brännas. Bränner man kålen blir den besk, för besk för att vara aptitlig.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Go to top