Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det började med att Bull stannade till vid en landsvägsrestaurang strax norr om Barcelona en sensommardag i början av nittotalet för att äta lunch. Denna lunch visades sig vara embryot till denna gryta, vars recept har vuxit fram under årens lopp.

 

Kyckling, paprika, tomat och lök bildar stomen i denna gryta, som sedan frikostigt kryddas med vitlök, chilli och örtkryddor. 

Recept

1 färsk kyckling

3 paprikor, gärna i olika färger. Strimlas

4 stora lökar, grovt hackade

10 vitlöksklyftor, tunt skivade

2 röda chilli, tunt skivad

100 gr valnötskärnor

2 burkar hela tomater

2 dl vitt vin

1 hönsbuljongtärning

Timjan, oregano, salt och svartpeppar

Olivolja för stekning

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att hacka och skiva grönsakerna. Stycka kycklingen

Så här grovt hackas löken

Vitlöken skivas.

Chillin likaså

Kycklingen är styckad. Bröstbitarna har delats på mitten. Vi använder även skrovet, även om det inte innehåller mycket kött så bidrar det till att göra grytan mustig.

Ta fram en stor stekgryta. Börja med att fräsa lök och vitlök i denna gryta med olivolja, utan att de tar färg. Löken ska liksom smälta ihop med oljan. Tillsätt därefter paprikan och chillin. Låt detta fräsa ihop några minuter, kanske 10 minuter.

Under tiden bryn kycklinbitarna i en separat stekpanna. När bitarna fått färg lyfts de över i grytan med grönsakerna i.

 

Tillsätt nu burktomater, vin,  och buljongtärning. Krydda med timjan och oregano. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt nu grytan sjuda i en halvtimme utan lock, det ska reduceras!

Tillsätt därefter valnötterna. Dessa smulas grovt, en kärna delas i 4, kanske 5 bitar. Rör ned valnötterna, sedan är det klart att servera! Klyftpotatis passar bra till.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men annorlunda.

När man konstigt nog inte har tid att vara i köket finns denna enkla, snabblagade och goda maträtt. Receptet är från början av 90-talet och man kunde få det serverat på någon av restaurangerna i Båstad under tennissäsongen Detta recept räcker till två, men kan man få ned en kycklingfilé till i formen så räcker det till tre.

I bland blir det över av skinksteken eller någon annan stek och då används denna till en härlig frittata på restaurangen Bella Lotta. Denna rätt räcker till två medelmåttligt hungriga golfare som ätit innan på dagen.

 

En matig och frisk sallad, som med fördel, kan ersätta potatissalladen till det grillade köttet. Perfekt för den som vill hålla igen på kolhydraterna. Denna rätt fann vi på Hotel Ebsens i Maribo, Danmark.

En kall sås som vi gärna serverar till varmrökt lax och kokt nypotatis, eller till den grillade fisken. Men den fungerar till mycket mer, en vågad, men lyckad, kombination är att servera såsen till fläskfile och klyftpotatis.

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Go to top