Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Det började med att Bull stannade till vid en landsvägsrestaurang strax norr om Barcelona en sensommardag i början av nittotalet för att äta lunch. Denna lunch visades sig vara embryot till denna gryta, vars recept har vuxit fram under årens lopp.

 

Kyckling, paprika, tomat och lök bildar stomen i denna gryta, som sedan frikostigt kryddas med vitlök, chilli och örtkryddor. 

Recept

1 färsk kyckling

3 paprikor, gärna i olika färger. Strimlas

4 stora lökar, grovt hackade

10 vitlöksklyftor, tunt skivade

2 röda chilli, tunt skivad

100 gr valnötskärnor

2 burkar hela tomater

2 dl vitt vin

1 hönsbuljongtärning

Timjan, oregano, salt och svartpeppar

Olivolja för stekning

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att hacka och skiva grönsakerna. Stycka kycklingen

Så här grovt hackas löken

Vitlöken skivas.

Chillin likaså

Kycklingen är styckad. Bröstbitarna har delats på mitten. Vi använder även skrovet, även om det inte innehåller mycket kött så bidrar det till att göra grytan mustig.

Ta fram en stor stekgryta. Börja med att fräsa lök och vitlök i denna gryta med olivolja, utan att de tar färg. Löken ska liksom smälta ihop med oljan. Tillsätt därefter paprikan och chillin. Låt detta fräsa ihop några minuter, kanske 10 minuter.

Under tiden bryn kycklinbitarna i en separat stekpanna. När bitarna fått färg lyfts de över i grytan med grönsakerna i.

 

Tillsätt nu burktomater, vin,  och buljongtärning. Krydda med timjan och oregano. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt nu grytan sjuda i en halvtimme utan lock, det ska reduceras!

Tillsätt därefter valnötterna. Dessa smulas grovt, en kärna delas i 4, kanske 5 bitar. Rör ned valnötterna, sedan är det klart att servera! Klyftpotatis passar bra till.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efterlängtade croissanter. Detta kändes som att ta den glutenfria bakningen till nya höjder.

Det finns vissa saker som Bratt ibland saknar från den tiden innan hon blev glutenintolerant och det är bland annat pizza. Bull har efter många försök utarbetat en glutenfri pizza deg som håller måttet, till och med kanterna som Bratt älskar blir bra. Det brukar bli lite skilda åsikter när fyllningen ska läggas på pizzan. Bull vill ha en balans på pizzan, inte för mycket och inte för lite. Bratt däremot vill ha mycket av allt och helst jätte mycket majskorn och bacon, detta har någon gång slutat med att Bull kallar Bratts pizza för en ”pluffs”.

Bratt är mycket förtjust i kålpudding, men tycker ofta att det tar för lång tid om man måste steka kålen innan tillagning plus att det luktar för mycket i köket. Därför har Bratt rationaliserat rätten en aning.  

En klassisk förrätt signerad Tore Vretman, om jag inte minns fel. Börja med en liten franskbrödskiva stekt i skirat smör, lägg på en hög skalade räkor rörda i lite hemlagad majonäs, toppa med en rejäl klick löjrom. Kanon!

Men hur gör vi om det ska vara glutenfritt? Glutenfritt bröd är ju ingen höjdare, inte ens om man steker det i skirat smör. Så här löser vi detta lilla problemet.

Ett tillbehör som passar bra till medelhavsmat, kanske framför allt till det grekiska köket. Prova gärna till vår souvlaki eller till grillade lammracks. En klick tzatziki smakar gott till. Det fungerar utmärkt att ersätta potatisen med denna rätt, t.ex. om man vill minska på kolhydratsintaget. Inspirationen till denna rätt fick Bull i Linköping, av alla ställen, på den utmärkta restaurangen Afrodite. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

En rejäl lyxig och mättande sallad med rökt ål som passar utmärkt som en lunch rätt. Rökt ål är en passion hos Bull som han inte delar med Bratt

Go to top