När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.
Glöggens smaker behöver således balanseras upp. Ett vanligt knep är spetsa den med starksprit, ofta med vanligt brännvin. Då får man förvisso en bättre balans mellan sötma och värmande alkohol. Men det krävs mycket brännvin för att får ned sötman till en rimlig nivå för min smak. Och det blir inte gott. Dessutom blir drycken så stark att folk kan börja tro på tomten efter ha druckit en kopp.
Vi vill ha det söta och kryddiga från glöggen, vi vill ha den värmande känslan från alkoholen samtidigt som att inget ska bli för mycket. För att få en fin balans mellan sötma, alkohol och smak lägger vi till en tredje ingrediens och det är rödvin. Starkspriten ska inte bara tillföra alkohol utan även förhöja smaken så här tillsätts en mörk rom.
Då det är nästan en tradition hos Bullobratt att besöka en tysk julmarknad i december så har vi låtit oss inspireras av det gluhwein som serveras på dessa marknader. Muggarna på bilden kommer från ett av dessa marknadsbesök.
Recept
För en mugg med 2 dl gluhwein
- 3 cl mörk rom
- 7 cl Blossa starkvinsglögg
- 10 cl rödvin av det enklare slaget
- Eventuellt en tunn skiva apelsin
Gör så här på ett ungefär
Blanda ihop ingredienserna, enklast är direkt i muggarna man serverar drycken i.
Värm därefter upp drycken, men kok inte upp. Uppvärmning gör enklast i mikrovågugnen. Man kan även använda sin sous-vide och värma i ett vattenbad om man vill ha lite mer kontroll. Temperaturen ska upp till 75 - 77 grader. men inte mer. Alkoholen är flyktig vid högre temperatur, och även en del smakämnen är flyktiga. Så värm försiktigt för maximal smak och kvalitet på drycken.
Lägg i en tunn, tunn skiva apelsin vid servering vid tillfällen då man vill göra det lilla extra.
Comments powered by CComment