×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Istället för glögg - gluhwein

När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.

Glöggens smaker behöver således balanseras upp. Ett vanligt knep är spetsa den med starksprit, ofta med vanligt brännvin. Då får man förvisso en bättre balans mellan sötma och värmande alkohol. Men det krävs mycket brännvin för att får ned sötman till en rimlig nivå för min smak. Och det blir inte gott. Dessutom blir drycken så stark att folk kan börja tro på tomten efter ha druckit en kopp.

Vi vill ha det söta och kryddiga från glöggen, vi vill ha den värmande känslan från alkoholen samtidigt som att inget ska bli för mycket. För att få en fin balans mellan sötma, alkohol och smak lägger vi till en tredje ingrediens och det är rödvin. Starkspriten ska inte bara tillföra alkohol utan även förhöja smaken så här tillsätts en mörk rom.

Då det är nästan en tradition hos Bullobratt att besöka en tysk julmarknad i december så har vi låtit oss inspireras av det gluhwein som serveras på dessa marknader. Muggarna på bilden kommer från ett av dessa marknadsbesök.

Recept

För en mugg med 2 dl gluhwein

  • 3 cl mörk rom
  • 7 cl Blossa starkvinsglögg
  • 10 cl rödvin av det enklare slaget
  • Eventuellt en tunn skiva apelsin

Gör så här på ett ungefär

Blanda ihop ingredienserna, enklast är direkt i muggarna man serverar drycken i.

Värm därefter upp drycken, men kok inte upp. Uppvärmning gör enklast i mikrovågugnen. Man kan även använda sin sous-vide och värma i ett vattenbad om man vill ha lite mer kontroll. Temperaturen ska upp till 75 - 77 grader. men inte mer. Alkoholen är flyktig vid högre temperatur, och även en del smakämnen är flyktiga. Så värm försiktigt för maximal smak och kvalitet på drycken.

Lägg i en tunn, tunn skiva apelsin vid servering vid tillfällen då man vill göra det lilla extra.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Gluhwein på vårt sätt
Istället för glögg - gluhwein

När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Mör karré med mustig svampsky
Karré med svampsky i pannan

Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att d [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Alfredo utan pasta
Blomkål Alfredo

Här lagar vi en kyckling Alfredo där pastan byts ut mot blomkål. Därmed blir rätten naturligt både glutenfri och LCHF. En "allt i ett" rätt som kan serveras utan tillbehör. [ ... ]

Go to top