Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar av kycklingen. Inspirationen till denna rätt kommer främst från ett recept på www.56kilo.se, som vi sedan anpassat till vårt tycke ock smak.
Recept
900 gr färsk kycklinglårfilé (en förpackning)
1 purjolök, som skivas i centimeter tjocka skivor
2 finhackade charlottenlökar
4 vitlökklyftor, skivas tunt
2 morötter, som slantas.
150 gr champinjoner
4 dl torrt vitt vin, gärna en italienare.
2 dl vispgrädde
1/2 citron
Timjan, helst färsk
Salt och peppar
1 kycklingbuljongtärning
3 dl riven parmesan
Smör till stekning
Gör så här - på ett ungefär
Börja med att ansa och skiva grönsaker och svamp. Hacka chalottenlöken. Riv paramesan. Champinjonerna halveras, kvarteras eller skivas beroende på dess storlek.
Kycklinglårfilerna ska putsas och dela i 2 - 3 delar.
Fräs därefter grönsaker, lök och svamp i smör. Ha inte för hög värme, det ska fräsas men inte brynas. När fräset börjar mjukna något rör ned kycklingbitarna. Låt fräsa ett litet tag till.
Häll därefter över vin och grädde. Tillsätt buljongtärningen och pressa i saften från en halv citron. Låt koka upp, sänk sedan värmen så att det bara sjuder lite lätt. Rör nu ned den rivna osten och tillsätt timjan. Vi tycker att man kan vara ganska frikostig med timjan.
Låt nu grytan sjuda i minst 15 minuter, gärna lite mer. Man vill bli av med den råa gräddsmaken, och då behöver man sjuda såsen i minst 15 minuter, men som sagt gärna lite mer.
Smaka av med salt och peppar. Kanske reda av med lite maizena. Sen är det klar att servera.
Comments powered by CComment