Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar av kycklingen. Inspirationen till denna rätt kommer främst från ett recept på www.56kilo.se, som vi sedan anpassat till vårt tycke ock smak.

kycklinggryta 1 2Här fräser vi grönsakerna till grytan. Vid fotograferingstillfället provade vi med att tillsätta en chili. det blev inte bra, så gör inte om detta misstag.

Recept

900 gr färsk kycklinglårfilé (en förpackning)

1 purjolök, som skivas i centimeter tjocka skivor

2 finhackade charlottenlökar

4 vitlökklyftor, skivas tunt

2 morötter, som slantas.

150 gr champinjoner

4 dl torrt vitt vin, gärna en italienare.

2 dl vispgrädde

1/2 citron

Timjan, helst färsk

Salt och peppar

1 kycklingbuljongtärning

3 dl riven parmesan

Smör till stekning

 

Lök till grytan

De olika lökarna skalade, skivade eller hackade - klara att åka ned i grytan.

Gör så här - på ett ungefär

Börja med att ansa och skiva grönsaker och svamp. Hacka chalottenlöken. Riv paramesan. Champinjonerna halveras, kvarteras eller skivas beroende på dess storlek.

Kycklinglårfilerna ska putsas och dela i 2 - 3 delar.

Fräs därefter grönsaker, lök och svamp i smör. Ha inte för hög värme, det ska fräsas men inte brynas. När fräset börjar mjukna något rör ned kycklingbitarna. Låt fräsa ett litet tag till.

Häll därefter över vin och grädde. Tillsätt buljongtärningen och pressa i saften från en halv citron. Låt koka upp, sänk sedan värmen så att det bara sjuder lite lätt. Rör nu ned den rivna osten och tillsätt timjan. Vi tycker att man kan vara ganska frikostig med timjan.

Låt nu grytan sjuda i minst 15 minuter, gärna lite mer. Man vill bli av med den råa gräddsmaken, och då behöver man sjuda såsen i minst 15 minuter, men som sagt gärna lite mer.

Smaka av med salt och peppar. Kanske reda av med lite maizena. Sen är det klar att servera.

Timjan repas

Timjan repas.

Gryta på kycklinglårfilé
Servera gärna kokt potatis till. De kan användas till att suga upp den goda såsen med.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Bratt har aldrig tyckt om vare sig fisk eller musslor. Men Bull vet precis hur han ska manipulera Bratt. Han kör en liten enkel förrätt med timjans doftande blåmusslor följt av en större varmrätt, så att Bratt ska bli mätt. Bull tror dock inte sina egna öron när Bratt vid fiskbilen vill ha musslor till middag. Receptet räcker till 2 personer  om man har rätten som huvudrätt, som förrätt räcker den till 6  personer.

En lättlagad kall örtsås som passar bra till fisk, framför allt till kokt lax. Den är populärast på sommaren då det går att hämta örtkryddorna direkt i kryddträdgården.

Grönkål är en god, men ofta försummad grönsak. Den kan användas till mycket mer än grönkålsoppa och julbordets långkål. Här smaksätter vi med fänkål och rökt fläsk, och serverar med helstekt ryggbiff.

Denna rätt, blir klar på cirka 35 minuter, och passar därför in under konceptet "Snabbmat enligt Bull". Alltså snabbt och enkelt att tillaga, utan att göra avkall på smak och kvalite. Att laga mat på detta sätt kräver givetvis förstklassiga råvaror för att lyckas. I vanlig ordning, så är rätten glutenfri . Dessutom ganska kolhydratsnål, och potatisen kan ju uteslutas, om man kör LCHF.

Som namnet antyder är huvudingredienserna i denna sås grädde och champinioner. En kräming sås som passar bra till både till nötkött och fläskkött.

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

Go to top