×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.

Har man nu ingen möjlighet att bege sig ut i svampskogen, så går det att köpa trattkantareller i välsorterade livsmedelsbutiker.

Recept

Detta recept räcker till 4 - 5 personer, om soppan serveras som förrätt.

  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 2 dl vatten
  • 1 dl finhackad morot
  • ½ finhackad gul lök
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk sherry
  • 4 dl grönsaksbuljong. Numera ersätter vi oftast denna med 2 msk kantarellfond och vatten.
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • Maizena

Beskrivning

Smula och blötlägg den torkade svampen. Den bör ligga i vattnet cirka en kvart. Under tiden förbereder man sig genom att hacka lök och morot.

Fräs den hackade löken och moroten i smör utan att den tar färg. Häll över buljongen och låt koka upp. Tillsätt sherry, tomatpuré och timjan. Lägg i svampen med blötläggningsvatten.

Rör därefter ned grädde och cremé fraiche. Låt det småkoka i minst 15 minuter. När man har grädde i soppa eller sås, så ska man låta det koka en bra stund för att få fram de fina smakerna. Den råa gräddsmaken försvinner nämligen då.

 Därefter reder man av med maizena. Det tar ett tag innan maizenans redningseffekt verkar fullt ut, så ta det lugnt. Det är lätt att överdosera om man har för bråttom. Låt det därför koka en stund innan mer maizena tillsättes.

Soppan ska serveras varm. Strö gärna över lite smörgåskrasse vid servering.

trattkantarell i skog

Här några trattkantereller ute skogen, som bara väntar på att bli plockade.

Kommentarer   

# TrattkantarellsoppaAaron 2018-10-03 01:04
Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
Is it hard to set up your own blog? I'm not very techinhcal but I can figure things out pretty quick.
I'm thinking about creating my own but I'm not sure where
to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks
Svara

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Go to top