Bratts stora intresse förutom golf är att plocka svamp. Det är svårt för Bratt att få med Bull till svampskogen då golfsäsongen fortfarande är i gång. Bull spelar hellre golf än plockar svamp. Men Bratt lyckades ett år med att få med Bull ut i svampskogen, det resulterade i trattkantarellsförråd som fortfarande varar efter 3 år. Och på detta svampförråd lagar Bull denna goda svampsoppa. Den är perfekt som förätt under vinterhalvåret.

Har man nu ingen möjlighet att bege sig ut i svampskogen, så går det att köpa trattkantareller i välsorterade livsmedelsbutiker.

Recept

Detta recept räcker till 4 - 5 personer, om soppan serveras som förrätt.

  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 2 dl vatten
  • 1 dl finhackad morot
  • ½ finhackad gul lök
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk sherry
  • 4 dl grönsaksbuljong. Numera ersätter vi oftast denna med 2 msk kantarellfond och vatten.
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • Maizena

Beskrivning

Smula och blötlägg den torkade svampen. Den bör ligga i vattnet cirka en kvart. Under tiden förbereder man sig genom att hacka lök och morot.

Fräs den hackade löken och moroten i smör utan att den tar färg. Häll över buljongen och låt koka upp. Tillsätt sherry, tomatpuré och timjan. Lägg i svampen med blötläggningsvatten.

Rör därefter ned grädde och cremé fraiche. Låt det småkoka i minst 15 minuter. När man har grädde i soppa eller sås, så ska man låta det koka en bra stund för att få fram de fina smakerna. Den råa gräddsmaken försvinner nämligen då.

 Därefter reder man av med maizena. Det tar ett tag innan maizenans redningseffekt verkar fullt ut, så ta det lugnt. Det är lätt att överdosera om man har för bråttom. Låt det därför koka en stund innan mer maizena tillsättes.

Soppan ska serveras varm. Strö gärna över lite smörgåskrasse vid servering.

trattkantarell i skog

Här några trattkantereller ute skogen, som bara väntar på att bli plockade.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara