×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en rätt som är enkel att tillaga. Den kan ätas varm eller med fördel kall. Den passar utmärkt som buffémat, både på julbordet, påskbuffen eller på studentfesten. Receptet är inte unikt för Bull och Bratt, utan vi tillagar denna rätt ganska traditionellt. Vi vispar ihop majonäsen själv, då vi vill ha lite mer syra och sting i den än normalt, men en genväg är givetvis att röra ned dillen i färdigköpt majonäs.<

Recept

Angiven mängd räcker till 4 personer

Lax

1 kg laxsida utan skinn

1,5 liter vatten

3 msk vitvinsvinäger

1,5 msk salt

10 st svartpepparkorn (hela)

2 st kryddpepparkorn (hela)

2 st gula lökar

1-2 morötter

1 lagerblad

Några kvistar dill

Dillmajonäs

1 äggula

2 tsk vinäger

1 tsk dijonsenap

1 krm salt

Lite mald svartpeppar

1,5 dl matolja med neutral smak, gärna jordnötsolja

2 msk finhackad dill

Beskrivning

Börja med att skapa lagen. Skala och skiva lök och morötter. Häll upp vattnet i en gryta. Tillsätt grönsaker och övriga ingredienser. Låt lagen koka i 10 -15 minuter.

Skär laxen i portionsbitar om cirka 150 - 200 gram, kanske lite mindre för en buffé. När lagen har kokt i ca 15 minuter, ta grytan av spisen. Lägg ned laxbitarna i lagen. Lägg locket på grytan, och låt stå i cirka 10 minuter (tiden är givetvis beroende av storleken på fiskbitarna).

Vispa under tiden ihop majonäsen. Börja med att vispa ihop äggula, senap, vinäger och kryddor. Tillsätt därefter olja under vispning. Börja med att droppvis tillsätta oljan, efter en stund kan man öka tillflödet av olja. Rör slutligen ned dillen. Man behöver faktiskt inte vispa som en galning, utan det går bra att vispa för hand.

På sommaren är nypotatis ett självskrivet tillbehör, men annars blir en sallad med advokado utmärkt.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Go to top