Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta är en rätt som är enkel att tillaga. Den kan ätas varm eller med fördel kall. Den passar utmärkt som buffémat, både på julbordet, påskbuffen eller på studentfesten. Receptet är inte unikt för Bull och Bratt, utan vi tillagar denna rätt ganska traditionellt. Vi vispar ihop majonäsen själv, då vi vill ha lite mer syra och sting i den än normalt, men en genväg är givetvis att röra ned dillen i färdigköpt majonäs.<

Recept

Angiven mängd räcker till 4 personer

Lax

1 kg laxsida utan skinn

1,5 liter vatten

3 msk vitvinsvinäger

1,5 msk salt

10 st svartpepparkorn (hela)

2 st kryddpepparkorn (hela)

2 st gula lökar

1-2 morötter

1 lagerblad

Några kvistar dill

Dillmajonäs

1 äggula

2 tsk vinäger

1 tsk dijonsenap

1 krm salt

Lite mald svartpeppar

1,5 dl matolja med neutral smak, gärna jordnötsolja

2 msk finhackad dill

Beskrivning

Börja med att skapa lagen. Skala och skiva lök och morötter. Häll upp vattnet i en gryta. Tillsätt grönsaker och övriga ingredienser. Låt lagen koka i 10 -15 minuter.

Skär laxen i portionsbitar om cirka 150 - 200 gram, kanske lite mindre för en buffé. När lagen har kokt i ca 15 minuter, ta grytan av spisen. Lägg ned laxbitarna i lagen. Lägg locket på grytan, och låt stå i cirka 10 minuter (tiden är givetvis beroende av storleken på fiskbitarna).

Vispa under tiden ihop majonäsen. Börja med att vispa ihop äggula, senap, vinäger och kryddor. Tillsätt därefter olja under vispning. Börja med att droppvis tillsätta oljan, efter en stund kan man öka tillflödet av olja. Rör slutligen ned dillen. Man behöver faktiskt inte vispa som en galning, utan det går bra att vispa för hand.

På sommaren är nypotatis ett självskrivet tillbehör, men annars blir en sallad med advokado utmärkt.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Go to top