Detta är en rätt som är enkel att tillaga. Den kan ätas varm eller med fördel kall. Den passar utmärkt som buffémat, både på julbordet, påskbuffen eller på studentfesten. Receptet är inte unikt för Bull och Bratt, utan vi tillagar denna rätt ganska traditionellt. Vi vispar ihop majonäsen själv, då vi vill ha lite mer syra och sting i den än normalt, men en genväg är givetvis att röra ned dillen i färdigköpt majonäs.<

Recept

Angiven mängd räcker till 4 personer

Lax

1 kg laxsida utan skinn

1,5 liter vatten

3 msk vitvinsvinäger

1,5 msk salt

10 st svartpepparkorn (hela)

2 st kryddpepparkorn (hela)

2 st gula lökar

1-2 morötter

1 lagerblad

Några kvistar dill

Dillmajonäs

1 äggula

2 tsk vinäger

1 tsk dijonsenap

1 krm salt

Lite mald svartpeppar

1,5 dl matolja med neutral smak, gärna jordnötsolja

2 msk finhackad dill

Beskrivning

Börja med att skapa lagen. Skala och skiva lök och morötter. Häll upp vattnet i en gryta. Tillsätt grönsaker och övriga ingredienser. Låt lagen koka i 10 -15 minuter.

Skär laxen i portionsbitar om cirka 150 - 200 gram, kanske lite mindre för en buffé. När lagen har kokt i ca 15 minuter, ta grytan av spisen. Lägg ned laxbitarna i lagen. Lägg locket på grytan, och låt stå i cirka 10 minuter (tiden är givetvis beroende av storleken på fiskbitarna).

Vispa under tiden ihop majonäsen. Börja med att vispa ihop äggula, senap, vinäger och kryddor. Tillsätt därefter olja under vispning. Börja med att droppvis tillsätta oljan, efter en stund kan man öka tillflödet av olja. Rör slutligen ned dillen. Man behöver faktiskt inte vispa som en galning, utan det går bra att vispa för hand.

På sommaren är nypotatis ett självskrivet tillbehör, men annars blir en sallad med advokado utmärkt.

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka